Livet smiler til Thor-Egil (21): Nå venter operasjon og oppkjøring

 - Jeg smiler mer. Ting går framover.

 SYKDOM: Thor-Egil Solvang har en jernstang operert inn i ryggen for å avlaste indre organer. Foto: Privat
 SYKDOM: Thor-Egil Solvang har en jernstang operert inn i ryggen for å avlaste indre organer. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Thor-Egil Solvang (21) fra Hammerfest har vært gjennom mer enn de fleste.

Solvang har diagnosen infantil idiopatisk skoliose, som gjør at ryggvirvelen vrir seg og gjør ryggen s-formet. Vanligvis behandles tilstanden med korsett, men for Solvang var det nødvendig med jernstang i ryggen for å avlaste indre organer, i tillegg til trening av skuldrene.

Jernstanga ble operert inn i 2006, da han var 11, men var ikke en varig løsning.

Lykken har snudd

I februar var utsiktene dystre. Den gangen sa han til Dagbladet at han hadde spurt legene på Rikshosipitalet hva som kom til å skje videre.

- De sa at jernstanga vil knekke om mellom fem og ni år. Da kommer jeg til å dø, sa Solvang til Dagbladet.

Han fikk avslag på uføretrygd i første runde, og tok opp forbrukslån for å få endene til å møtes.

Nå har imidlertid lykken snudd. Ifølge Finnmark Dagblad har spesialister ved Rikshospitalet gjort nye og grundige vurderinger av ryggen, og kommet fram til at de kan foreta en bedre og mindre risikofylt operasjon enn tidligere antatt, blant annet ved å fjerne noen rygghvirvler.

Etter han første gang sto fram og fortalte om problemer med å få støtte av Nav, har gavmilde nordmenn samlet inn en halv million kroner. Dermed har han fått kjøpt seg bil som er tilpasset ryggen og tatt kjøretimer. Gjelda som bygget seg opp er også nedbetalt.

- Det er jo helt sinnssykt, og ikke forventa akkurat. Det var ingen plan for å få penger. Jeg skulle bare fremme saken så Nav skulle innse at de tok feil. Jeg er ubeskrivelig takknemlig.

Bedre livskvalitet

Nå har Nav lovet de skal ordne opp i situasjonen hans, ifølge TV2, og Solvang sier til Dagbladet at de har begynt å behandle en uføresøknad. Hverdagen er ikke så mørk som den var for bare kort tid siden.

- Jeg smiler mer. Ting går fremover, hjulene har begynt å snurre. Jeg kan styre litt mer enn det jeg kunne før. Livskvaliteten blir jo deretter.

Men før den tid, venter oppkjøring 24. mai. Thor-Egil ser veldig fram til å få førerkort.

- Jeg blir mer mobil, kommer meg til og fra legetimer sjøl uten å være avhengig av folk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer