Tegnell og Høie til Dagbladet:

Livet snudd på hodet

Bent Høie og Anders Tegnell innrømmer at mye har endret seg siden de var helseminister og statsepidemiolog.

REFLEKTERER: Bent Høie og Anders Tegnell møttes og reflekterte over sine egne og hverandres jobb under corona. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Frode Andresen. Vis mer
Publisert

Mandag avholdt Universitetet i Stavanger en konferanse i Holmenkollen i Oslo som omhandlet krisekommunikasjon under coronapandemien. Der var en rekke kjente coronanavn til stede, deriblant Bent Høie, Anders Tegnell og Camilla Stoltenberg.

Norges tidligere helseminister og Sveriges tidligere statsepidemiolog innrømmer overfor Dagbladet at mye har endret seg siden den gang det sto på som verst under pandemien.

- Det er selvfølgelig veldig stor forskjell. Den gang sto jeg i en unntakssituasjon i livet mitt som var ekstrem. Nå er livet mitt derimot mer normalt, og stort sett kan jeg gå hjem etter vanlig arbeidstid, sier Høie til Dagbladet.

- Hvor mye har den perioden påvirket mennesket Bent Høie?

- Til tider var det ganske tøft. Og så oppdaget vi at når pandemien varte så lenge, måtte jeg ta noen grep for å håndtere situasjonen, og det gikk heldigvis bra, sier Høie og fortsetter:

- Jeg og veldig mange andre i Norge var under et voldsomt og langvarig press. Dette er noe som Koronakommisjonen trakk fram, nemlig at enkeltmennesker i samfunnet vårt – fra sykehjemsansatte og kommuneleger til FHI-ansatte og regjeringsmedlemmer – la ned en innsats som totalt sett var langt utenfor det man kanskje hadde forestilt seg. Det var også en del av årsaken til at det gikk så bra som gjorde i en slik vanskelig situasjon.

ETTERLENGET MØTET: Anders Tegnell erkjenner at det var veldig trivelig å endelig få møte tidligere helseminister Bent Høie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERLENGET MØTET: Anders Tegnell erkjenner at det var veldig trivelig å endelig få møte tidligere helseminister Bent Høie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tegnell i ny jobb

I mars ble det kjent at Tegnell skulle gå av som statsepidemiolog. Dette etter å ha loset Sverige gjennom pandemien i to år. Nå jobber han med å samordne internasjonale prosjekter, samt vaksinespørsmål, for Folkhälsomyndigheten (FOHM), som er Folkehelseinstituttets søsterinstitutt i Sverige.

- Hvor stor forskjell er det på livet ditt i dag sammenliknet med når det sto på som verst under pandemien?

- Det er kjempestor forskjell, naturlig nok. Den gang var det daglige pressekonferanser, noe som medfører at man ikke rekker å gjøre så mye annet. Nå kan jeg gjenoppta mye av det som har blitt liggende og ferdigstille det, sier Tegnell til Dagbladet.

Plutselig skyter Høie inn følgende:

- Det sier ganske mye at vi begge har vært til stede på denne konferansen i hele dag og hatt tid til å høre på andre. Det er lenge siden sist vi kunne gjøre det.

Høie og Tegnell ler.

- Det ville aldri ha skjedd for et år siden, innrømmer Tegnell.

KRISEKOMMUNIKASJON: Mandagens konferanse handlet om krisekommunikasjon under coronapandemien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRISEKOMMUNIKASJON: Mandagens konferanse handlet om krisekommunikasjon under coronapandemien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tøff periode

Svensken håper at pandemien ikke har forandre ham noe særlig.

- Jeg håper at jeg har kommet meg gjennom det uten å ha forandret meg særlig mye. Det var en tøff periode, men jeg fikk mye støtte i Folkhälsomyndigheten. Det er forskjell på å være statsepidemiolog og helseminister. En helseminister står så tydelig i situasjonen, mens på Folkhälsomyndigheten var vi en helt gruppe som jobbet med det.

Tegnell legger til:

- Når jeg kjenner etter, kjenner jeg at det gjorde det lettere. Det var ikke jeg som måtte stå der hver eneste dag.

HYLLER HVERANDRE: Bent Høie og Anders Tegnell roser hverandre for sin innsats under pandemien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HYLLER HVERANDRE: Bent Høie og Anders Tegnell roser hverandre for sin innsats under pandemien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hyller hverandre

Bent Høie, som nå er statsforvalter i Rogaland, roser Tegnells innsats under pandemien.

- Han la ned en enorm innsats. Det er en stor jobb å lede i en slik situasjon. Han jobbet døgnet rundt på den tida, slik som også jeg og personer i andre europeiske land gjorde. Vi alle gjorde vårt beste for å håndtere den vanskelige situasjonen som vi sto i.

- Hva synes du om innsatsen til Høie, Tegnell?

- Jeg kan si akkurat det samme om ham. Jeg tror at vi alle er dypt imponerte over hvordan vi har orket å stå i det, og jeg er også overbevist om at vi alle har gjort vårt beste i denne situasjonen for å beskytte befolkningene våre så mye som mulig.

Tegnell forteller at han hovedsakelig har hatt kontakt med sine kolleger i FHI under pandemien, og at de nordiske landene har hatt veldig tett kontakt. Samtidig synes han at det er veldig trivelig å møte Høie.

- Det er veldig trivelig å endelig møtes. Vi har helt klart mange spennende erfaringer som vi kan dele med hverandre, sier Tegnell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer