Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livet som innsats

For Kristin Halvorsen gjelder ikke fjellvettreglene. Det er helt umulig å snu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIN HALVORSEN

fortjener respekt for sitt mot. Hun har lagt ut på en ferd som er uforenlig med fjellvettreglene. Det er ingen erfarne fjellfolk å lytte til, for ingen har gått løypa før henne. Og det er, om ikke en skam, så ganske umulig å snu. For henne og SV må samarbeidsprosjektet med Ap og Sp om en flertallsregjering bære eller briste. Loddet er for lengst kastet. Og skulle det briste, så kan vi hente fram selveste Einar Tambarskjelve når Kristin spør: Hva brast så høyt? «Norge av din hånd.»

SV HAR FOR LENGST

valgt å sø-ke makt framfor å pleie sin sjel i opposisjon. Partiet som har dyrket Ole Brumm-sitatet «ja takk (begge deler)» må velge mellom melk og honning, mellom idealisme og realpolitikk, mellom protest og ansvar, mellom vaiende faner og makt. Når det velger å søke regjeringsmakt sammen med et større Ap, må det legge vekk mye av det som har særpreget partiet. Da tenker jeg ikke først og fremst på forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikken, men på partiets selvstendighet i all sin ferd. Det er ikke Nato-, EU- og EØS-motstand som har gjort SV stort. Det er partiets friske og tydelige farge og standpunkter i opposisjon til så vel Ap-, sentrums- og samarbeidsregjeringer. Det er partiledelsens evne til å analysere politikken, ta parti for folk flest, eller den tapende part, og kommunisere dette på en kraftfull og gjenkjennelig måte. Det er partiets renhet og ubesmittethet i forhold til urettferdig myndighetsutøvelse. SV-ere har vært ofre (for overvåking og smale budsjetter) ikke overgripere. Nå ønsker partiet å bytte rolle, i et ønske om å prege samfunnet på en annen måte. Det gjør også noe med rolleinnehaveren. Vi er vant med at Kristin Halvorsen snakker rett fra levra. Nå skriver hun i stedet «Rett fra hjertet», ei bok hun innrømmer er litt mildere i formen enn den først var tenkt pga. av mulig framtidig regjeringsansvar.

Hvordan et litt forsiktigere SV vil klare seg gjennom en valgkamp og seinere i et eventuelt regjeringssamarbeid er uvisst.

DET ER VANSKELIG

å si hva som er lurest; å forlove seg før et valg eller å slåss helt fram til valget. Borten-regjeringen ble dannet etter minst to års samarbeidsbestrebelser, men var samtidig resultat av et oppdemmet behov etter 20 års Ap-styre. Sentrumsregjeringen gikk til valg på fellesmerknader og vilje, men fikk regjeringsmakten først og fremst på grunn av Ap's uoppfylte krav om 36,9 prosents oppslutning. Dagens regjeringspartier gikk til valg som konkurrerende alternativer, og samlet det som var av stemmer i sine kroker, men fikk sin makt av Carl I. Hagen. Ingen vet hva som ville skjedd med Frp i valg, dersom partiet ble invitert inn i varmen. Men partiet har ikke tapt velgeroppslutning, verken i valg eller på målinger, på å endre profil fra bajas til påstått ansvarlig. Rent matematisk kan man kanskje tenke seg at to partier sanker flere stemmer enn ett fasttømret alternativ. Men politikk er ikke matematikk.

KLARE ALTERNATIVER

virker mobiliserende, svarer Hann Marthe Narud ved Institutt for samfunnsforskning, når jeg spør om det finnes empiri for det ene eller andre. Men det finnes ingen hovedoppgave eller doktorgrad som forteller hva som skjer med et norsk sosialistisk utbryterparti som etter 43 år søker makt sammen med sitt opphav.

De fleste meningsmålingene tyder på at partiene i sum tjener på samarbeidet. Noen tyder på at SV vil blø og miste velgere til Ap. SV-ledelsen er seg selvsagt bevisst denne risikoen og veksler mellom nervøsitet og lettelse alt etter hva den siste målingen viser.

ET FLERTALL AV

fylkesledere er ifølge VG innstilt på at SV skal gå i regjering med Ap selv om SV gjør et dårligere valg enn sist, som igjen er langt dårligere enn dagens meningsmålinger. Det betyr at Kristin Halvorsen har støtte i partiorganisasjonen, og at hun trolig vil beholde denne, selv om det blir ruskevær. Det betyr at hun har tatt jobben som partileder like alvorlig som å være partiets frontfigur på tv. Derfor er det ikke bare hun, men også alle hennes medsammensvorne som nå innser at konjunkturene for å sette SV-politikk ut i livet på riksplan aldri har vært bedre. Derfor er også holdningen: «Nå eller aldri.» Hvilket innebærer at det kan bære eller briste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media