Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Livet sto ikke til å redde

Leder for Kilimanjaro-ekspedisjonen sier at ekspedisjonsdeltakerne etter forholdene har det bra.

KILIMANJARO: En nordmann døde da han fikk et illebefinnende i natt under en ekspedisjon i regi av Jarle Trå. Foto: Scanpix  EPA/STEPHEN MORRISON
KILIMANJARO: En nordmann døde da han fikk et illebefinnende i natt under en ekspedisjon i regi av Jarle Trå. Foto: Scanpix EPA/STEPHEN MORRISON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mannlig deltaker fra Nord-Norge døde natt til søndag på Kilimanjaro under en ekspedisjon i regi av Jarle Trå.

- Dessverre fikk en person i gruppa et illebefinnende, og livet sto ikke til å redde, skriver ekspedisjonsleder Brynjulv Eide i en teksmelding til Dagbladet.

14 deltakere skal nå få krisehjelp. Ekspedisjonsleder Eide skriver at deltakerne etter forholdene har det bra.

Han ledet en gruppe som la ut på fotturen mot toppen av Afrikas høyeste fjell på tirsdag. På ekspedisjonens hjemmesider skriver de om hvordan turen forløp fram til de startet toppstøtet i natt.

Startet tirsdag Gruppa landet på Kilimanjaro flyplass seint på kvelden mandag 29. november. Tirsdag startet de turen oppover mot toppen, og var framme ved Machame Camp tirsdag kveld.

Den første ekspedisjonsdagen meldte gruppa om en god del nedbør, mens det torsdag begynte å bli kaldere. Dagen etter nådde gruppa fram til Karanga Camp, som ligger rundt 4000 meter over havet.

- Det er fra i morgen tidlig det for alvor begynner å gå til himmels. Tidlig søndag morgen står de forhåpentlegvis på toppen. Brynjulv melder om en fin dag, ikke noe regn i dag. Alle i bra form, heter det i innlegget på ekspedisjonens hjemmesider fredag.

Det siste innegget fra ekspedisjonen ble lagt ut i går. Ekspedisjonslederen skal da ha ringt hjem fra Barafu Camp, som ligger 4700 meter over havet.

- Dette er den øverste leiren, og dette er stedet der de starter toppstøtet fra i natt. De siste to dagane har de hatt flott vær, og stemningen er på topp i forkant av nattas toppstøt. De starter i to puljer, en ved midnatt og en litt etter. Forholdene er perfekte, været ser lovende ut og det er ikke nysnø på fjellet, skriver de.

Normalt seks dager Jarle Trå ønsker ikke å uttale seg om hendelsen overfor Dagbladet, men på sin hjemmeside skriver han litt generelt om forholdsreglene de tar før de legger ut på slike ekspedisjoner.

- Vi har med oss medisinsk utstyr for å takle det meste som kan oppstå på et slikt fjell, skriver Trå på sin hjemmeside.

Det er mest vanlig å bruke fem eller seks dager på å bestige Kilimanjaro, forklarer han.

- Vi bruker sju dager på ekspedisjonen for å akklimatisere oss bedre, og dermed øker sjansene for å nå toppen betraktelig, skriver han.

- Vi får også en langt mer behagelig tur med mye mindre risiko for hodeverk, kvalme og de andre typiske utslagene av høydesyke, fortsetter han.

- Må ikke undervurderes Toppen av Kilimanjaro ligger 5895 meter over havet. Om ekspedisjonene til Kilimanjaro skriver Trå at dette er turene for dem som vil kaste seg ut i det i det ukjente og utfordre seg selv.

- Samtidig som du får oppleve noe eksotisk og helt spesielt — da er dette turen for deg, skriver han.

Trå presiserer også at alle ekspedisjonsdeltakere må være i god fysisk form.

- Kilimanjaro er et stort fjell og må ikke undervurderes. Du må være i bra fysisk form, det vil si at du ikke har problemer med å gå en rolig tur på mange timer i norske fjell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!