Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livet til Sam (14) var et smertehelvete. Så ble hun 10 centimeter høyere over natta

Gladhistorie etter operasjon.

 LIVSVIKTIG OPERASJON:  Ryggsøylen til Sam Hansen (14) holdt på å knuse de indre organene hennes. Nå er hun opererert og på vei til å bli helt frisk. Foto: Privat
LIVSVIKTIG OPERASJON: Ryggsøylen til Sam Hansen (14) holdt på å knuse de indre organene hennes. Nå er hun opererert og på vei til å bli helt frisk. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sykdommen skoliose, som innebærer skjevheter i ryggsøylen, rammer mellom et halvt prosent og tre prosent av alle barn i løpet av oppveksten.

En av disse er Sam Hansen, en fjorten år gammel jente fra Tuakau i New Zealand.

Den nå fjorten år gamle jenta innså at noe var galt da hun i juni 2014 bøyde seg for å plukke noe opp fra gulvet, skriver Daily Mail om tilfellet først omtalt på hennes støttegruppe på Facebook.

Ribbeina syntes gjennom klærne Ifølge den britiske avisa oppdaget moren hennes, Kim Hansen, den gang at ribbeina hennes syntes på den enesiden av kroppen hennes, på tross av at hun hadde på seg romslige klær.

Det moren så viste seg å være en svært ekstrem utgave av skoliose. Ryggsøylen hennes skal, ifølge Daily Mail, ha vært i en 55 graders vinkel da legene fortalte henne at hun måtte operere for at ikke den skulle knuse Hansens indre organer.

- Hun levde et liv i konstant smerte, skriver moren til Dagbladet etter operasjonen som gjorde datteren hennes ti centimeter høyere.

- Fantastisk å se henne tilbake på sykkelen Ifølge Kim Hansen så fikk Sam, som lenge måtte avstå fra all unødvendig aktivitet, den tredje februar klarsignal til å leve et normalt liv.

Nå kan fjortenåringen gjøre det hun vil, bortsett fra å drive med tung løfting. Dette på grunn av den vellykkede operasjonen der legene satt inn to metallstenger og sytten skruer i kroppen hennes.

- Det er helt fantastisk å se henne sykle igjen. Hun har ikke trengt noen smertestillende etter datoen som var 3 måneder etter operasjonen, fortsetter Kim Hansen.

Har vokst 11,5 centimeter etter operasjonen Moren forteller at de ikke ventet at saken skulle bli så stor som den ble, men at familien har fått overveldende positive tilbakemeldinger etter at nyheten ble omtalt av medier verden over.

Nå ser Sam Hansen fram til å leve et normalt liv, ifølge moren. Ryggen, som før var akilleshælen hennes, har nå blitt bedre enn den var før skoliosen slo ut.

- Hun er nå 166 høy, 11,5 centimeter høyere enn hun var før operasjonen. Hun har også fått tilbake selvtilliten og har lyst til å bli modell når hun vokser opp, avslutter Kim Hansen.

Ikke unikt tilfelle Leder for Skoliosegruppa ved Ryggforeningen i Norge, Lisa Skaret, mener at selv om tilstanden til Hansen langt i fra er unik, så er det fint at det settes fokus på skoliose som sykdom.

Dette særlig i en tid med stort kroppspress.

- I Norge utføres det 200 til 300 operasjoner i forbindelse med skoliose vært år, og det er nesten bare jenter som får den. Likevel er disse spredd rundt omkring, og det er ikke sikkert at man kjenner andre som har samme tilstand, sier Lisa Skaret.

Viktig å ikke stenge seg inne Hun forteller at den deformiteten som følger med alvorlige tilfeller av skoliose ofte gjør at den som har sykdommen føler seg alene. I noen tilfeller utvikles også sosialangst.

- Da deltar man kanskje ikke i fritidsaktiviteter, og kommer inn i en dårlig sirkel. For folk som har skoliose er det viktig å styrke muskulaturen. Gå på håndball, spill fotball og vær aktiv, ikke gjem deg bort, sier Lisa Skaret til Dagbladet.