Livets vann

I år skal jeg skåle for flere enn meg og deg, skriver Magasinets matskribent Andreas Viestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVOR LANGT ER DET MELLOM den mest dekadente luksus og den verste, mest desperate nød? Hvor langt er det mellom Velstands-Norges ubekymrede, alkotunge julefeiring og forskremte afghanske flyktningers kamp for tilværelsen? Ikke så langt som vi skulle håpe, er jeg redd.

DET VAR EN KALD, NORDISK VINTERDAG i begynnelsen av 2001 - mulighetenes år. Jeg gikk opp leideren på et av Wilh. Wilhelmsens staselige fraktskip. 30.000 tonn med stål, fylt av seilbåter, biler og containere med akevitt ønsket meg velkommen. Jeg skulle til Amerika på gamlemåten, men uten å måtte stå i oppvasken slik bestefaren min måtte da han gjorde overfarten 70 år tidligere. I fjorten dager satt jeg i min behagelige lugar og leste, skrev og slappet av. På kveldene spiste jeg dyr og fin sjømannskost, så på video og drakk øl. Flere timer hver dag, når jeg ikke gadd å gjøre noe annet, stirret jeg utover det blåsvarte havet og kikket ned på de nymalte containerne med akevitt som sto på dekket rett nedenfor lugaren min. Når jeg ville ha meg litt mosjon gikk jeg en runde eller to rundt brennevinet. I løpet av skipets reise fra Norge via USA New Zealand og tilbake krysser akevitten ekvator to ganger, og blir dermed forvandlet fra krydret potetsprit til udødelig Linie-Akevit.

Dagene sneglet seg av gårde og da vi endelig kunne se land igjen var jeg noen kilo tyngre og klinisk renset for stress og bekymringer etter det stillestående livet om bord. I havna ga passkontrolløren det røde passet mitt et kort blikk og sendte meg i land med et smil: =Welcome to America.= Jeg hadde hatt de to mest avslappende ukene i mitt liv, en myk ferd fra et av verdens mest rikeste land til et annet.

REISEN VAR IKKE STORT mer enn et fjernt minne da båten plutselig kom tilbake - denne gangen i aviser og på tv: Wilh. Wilhelmsens skip Tampa hadde reddet over 400 afghanske båtflyktninger fra en falleferdig smuglerskøyte på dødens hav utenfor kysten av Australia. Bildet som fulgte, tatt ovenfra av de desperate, sultne flyktningene som sto og lå på en åpen plass på dekket mellom tårn av containere, var fryktelige og opprørende for alle, men for meg var det noe spesielt: Bildet var tatt fra ventilen i lugaren jeg hadde oppholdt meg i under hele min behagelige og kjedelige amerikareise med Tampa. Plassen der de 440 stakkars, men likevel heldige afghanerne nå befant seg, hadde under min tur vært stappfull av containere med akevitt.

Resten av historien kjenner du: Om kapteinen og statsministeren, om konflikt og diplomati, om flyktningene ingen ville ha og om øya som heter Christmas Island der ingen i nød får legge til land.

Det er altså et tilfeldighetens fellesskap mellom juleakevitten og flyktningene som aldri nådde fram til Christmas Island|- også mellom oss, de heldige, og de andre. Ordet akevitt kommer fra latin aqua vita, livets vann. På baksiden av etiketten til linjeakevitten min, står det at den er fraktet på Wilh. Wilhemsens skip Tampa. Når jula ringes inn om to dager skal jeg svinge det vesle drammeglasset i en skål - ikke bare fo r deg og meg, ikke bare for det jeg skal få, men også det jeg har fått. Så skal jeg trekke pusten og svelge alt i en slurk.

AKEVITTSORBET

Når det er jul er det ålreit å ta noen små drammer, men en flaske akevitt blir sjelden drukket opp, den blir gjerne stående i skapet og støve. En måte å bli kvitt litt av overskuddsakevitten på, er å bruke den i mat. Den fine, krydrede smaken kan fungere som en behagelig krydderblanding i en del matlaging. Med denne enkle og friske sorbeten beholder du til og med alkoholen.

5 dl vann

200 gram sukker

1 sitron

1,5 dl akevitt

2 eggehviter

Vask sitronen godt og fjern skallet med en potetskreller. Press saften av sitronen. Kok vann, sukker og skall i omtrent 5 minutter. Hell oppi sitronsaften. La blandingen kjølne og sil vekk skallet. Hell oppi akevitt. Smak deg fram, akevittsmaken skal være tydelig, men den bør ikke slå deg ut. Sett blandingen i fryseren.

Rør fra tid til annen, sånn at den ikke fryser fast på sidene. Når de n begynner å fryse til, pisk eggehvitene stive og vend dem forsiktig inn i blandingen. Sett tilbake i fryseren og la den fryse uforstyrret.

AKEVITTFLAMBERTE SCAMPI

Jeg får en barnslig glede av å se mat brenne, og selv om noen mener det er helligbrøde å la dyr, norsk alkohol fordampe på denne måten, så mener jeg at det er verdt det. Dette er en fin forrett som bygger en bru mellom den trauste norske akevitten og det trendy asiatiskispirert mat, uten å falle i crossoverfella. (Skjønte du ingen ting av denne setningen, så er det helt greit. Det taler til din fordel, faktisk.)

Forrett til 4:

12 rå scampi med skall

1 rød chili

1 fedd hvitløk

2 ss frisk koriander

salt

0,5 dl akevitt

en klem fra en lime

olivenolje

evt litt sesamolje

Hell akevitt i en bolle. Skjær et lite snitt bak i ryggen på scampiene og legg deM oppi akevitten. La ligge i 15 minutter, gjerne mer. Knus hvitløk. Ta ut scampiene. Gni litt hvitløk og salt i kuttåpningen. Finhakk chi li. Varm olje i en panne. Stek chili og scampi i panna på middels høy varme i 2-3 minutter. Hell over akevitten og tenn på. La brenne ut. Hvis du er barnslig som meg, kan det være gøy å gjøre det ved bordet. Strø over koriander, press over litt limejuice, hell over litt mer olje (gjerne en god olivenolje, eller noen dråper sesamolje) og server. Pass på å få med saftene fra panna.

AKEVITTMARINERT GRAVLAKS

Med akevitt blir gravlaksen mer intenst krydret. Alkoholen er med på å nærmest koke fisken.

Hvis du ikke gidder å grave din egen laks, kan det uansett være godt å sette kjøpelaksen inn med litt mer smak ved å marinere den et døgn eller noen timer i litt akevitt og frisk dill.

Det er ikke lurt å lage gravlaks med fisk som ikke er veldig fersk, og det kan være et poeng å fryse den etter at den er gravet, for å drepe bassilusker - men er ikke ideelt for smaken.

2 midtstykker laksefilet, til sammen rundt 1,5 kilo

1 bunt dill

1 dl sukker

50 gram salt

1 ss hvit peppe r, malt

0,5 dl akevitt

Bland pepper, sukker og salt. Hakk dillen. Strø av saltblandingen i bunnen av en dyp tallerken eller et fat. Strø over litt fersk dill. Legg den ene laksefileten i fatet med skinnsiden ned. Gni inn kjøttsiden med < av saltblandingen, strø over dill og dillfrø. Gni inn den andre laksefileten med < av saltblandingen. Legg den oppå den andre, med rikelig med dill i mellom. Strø resten av saltblandingen og dill oppå. Hell over akevitt. Dekk folie, legg en tallerken oppå, sånn at fisken ligger i press. Sett fisken i kjøleskapet i 3 døgn. Bytt om på filetene omtrent hver 12. time|- sånn at begge får ligge i laken som samler seg i bunnen. Øs over laken fra tid til annen.

ISKALD DRAM: Med denne enkle og friske akevittsorbeten beholder du til og med alkoholen.
FYR OG FLAMME: Akevittflambert svampi er en fin forrett som bygger bru mellom den trauste norske akevitten og trendy asiatiskinspirert mat.
INTENST: Med akevitt blir gravlaksen mer intenst krydret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer