KADIMA STØRST:  Tzipi Livnis parti Kadima ble det største partiet i valget i går. Foto: REUTERS/Damir Sagolj
KADIMA STØRST: Tzipi Livnis parti Kadima ble det største partiet i valget i går. Foto: REUTERS/Damir SagoljVis mer

Livini: - Folket har valgt Kadima Netanyahu: - Jeg skal lede

Drakampen om regjeringsmakten er i gang i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV/OSLO (Dagbladet.no): Lederene for Israels to største partier gjorde i natt begge krav på seieren i gårsdagens valg.

Stikk i strid med prognosene forut for valget har sentrumspartiet Kadima, som ledes av nåværende utenriksminister Tzipi Livni fått flest stemmer.

Det endelige resultatet viser at partiet får 28 mandater i nasjonalforsamlingen Knesset, ett mandat mer enn Benjamin Netanyahus Likud, ifølge Haaretz.com

Selv om resultatet for Kadima gjorde det bedre enn forventet er det en nedgang på ett mandat. Likud har mer enn fordoblet sin representasjon i Knesset.

Ingenting er imidlertid avgjort med dette resultatet.

Statsministerposten vil gå til det partiet som klarer å få til en koalisjonsregjering, og det kan se ut til at høyresiden har størst sjanser til å lykkes med dette.

- Folket har valgt Kadiam

Klokken 1.22 i natt gikk Tzipi Livni på talerstolen på Kadimas valgvake i Tel Aviv, og gjorde krav på seieren.

- Folket har valgt Kadima. Vi vil fullføre dette oppdraget og lage en Kadima-ledet koalisjonsregjering, sa hun til jublende tilhengere.

Valg Israel
Valg Israel Vis mer

I talen appellerte hun også til sin politiske rival Netanyahu om å «respektere valget til det israelske folket, og bli med i en koalisjonsregjering, ledet av oss, som vil være basert på de store partiene i Israel».

Men det er Livinis mislykkede forsøk på å få til en samlingsregjering i fjor, som førte til at det ble holdt valg i går.

VIPPEPOSISJON: Ultranasjonalisten Avigdor Liebermans parti Yisrael Beitenu har 15 mandater og er i en unik vippeposisjon i Israel. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun
VIPPEPOSISJON: Ultranasjonalisten Avigdor Liebermans parti Yisrael Beitenu har 15 mandater og er i en unik vippeposisjon i Israel. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun Vis mer

Netanyahu hevdet i går at velgeren har sagt nei til Kadima, og at de konservative partiene kan danne en flertalsregjering.

- Med Guds hjelp skal jeg lede den kommende regjeringen. Jeg er sikker på at jeg kan dette sammen en god, bredt basert og stabil regjering som vil være i stand til å ta seg av sikkerhetskrisen og den økonomiske krisen.

- Høyrekoalisjonen vil vinne fordi vi får majoriteten av setene. Jeg har snakket med partiledere, og vi er enige om å begynne forhandlingene om å forme en regjering så tidlig som i morgen, erklærte en selvsikker Benjamin Netanyahu under sin tale ved midnatt.

TRAMPEKLAPP:  Tzipi Livni blir møtt med trampeklapp, musikk og sang da hun  entret scenen i natt. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
TRAMPEKLAPP: Tzipi Livni blir møtt med trampeklapp, musikk og sang da hun entret scenen i natt. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Trenger 61 mandater

For å danne regjering må partiene sette sammen en koallisjon som kontrollerer 61 av Knessets 120 seter.

VIL DANNE REGJERING:   Benjamin Netanyahu mener høyresiden vil kunne danne regjering, med ham i spissen Foto: AP Photo/Odd Andersen/Scanpix
VIL DANNE REGJERING: Benjamin Netanyahu mener høyresiden vil kunne danne regjering, med ham i spissen Foto: AP Photo/Odd Andersen/Scanpix Vis mer

Ultranasjonalisten Avigdor Liebermans parti Yisrael Beitenu har 15 mandater, så vidt foran arbeiderpartiet med 13.
Det ultraortodokse Shas-partiet ligger an til å få elleve mandater, i likhet med det arabiske Hadash/Balad, mens det venstreorienterte Meretz ligger an til bare tre mandater.

Så vel Netanyahu som Livni har sagt seg villig til å samarbeide med Yisrael Beiteinu og lederen Avigdor Lieberman - og dermed kan partiet bli svært sentralt i regjeringsforhandlingene etter valget.

- Det er et typisk israelsk valg på den måten at man har to vinnere. Den åpenbare vinneren, på den måten at hun gjorde det mye bedre enn forventningene, er Tzipi Livni og Kadima. Men vi må dømme valget etter bunnlinen, og hvis det blir slik at Benjamin Netanyahu blir statsministeren så vil han sees på som vinnere, sier politisk analytikerer Chemi Shalev til CNN.