Liviu (75) ofret livet for å redde studentene sine

Blokkerte døra for massedrapsmannen mens tenåringene hoppet ut vinduene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den israelske foreleseren Liviu Librescu vil bli husket som en av heltene i det som trolig er det verste skytedramaet i USA i fredstid.

Student Richard Mallalieu (20) forteller at han og rundt 20 klassekamerater var tilstede i rommet i Norris Hall, som var helt rolig med unntak av foreleser Librescus stemme. Så kom pistolskuddene - i klasserommet ved siden av, skriver Newsday.com.

- Det var ikke som et automatvåpen, men en stødig rekke «pang», «pang», «pang». Vi visste først ikke hva vi skulle gjørre. Så hørtes skuddene enda nærmere, sier Mallalelieu til avisa.

Hoppet ut vinduene

Da 75 år gamle Librescu skjønte hva som var i ferd med å skje i universitetsbygningen, valgte han å sette sitt eget liv i fare for å redde flere studenter som oppholdt seg i samme rom.

- Min far blokkerte døra til klasserommet med kroppen, og ba studentene om å flykte. De begynte å åpne vinder og hoppet ut, forteller foreleserens sønn, Joe Librescu, til nyhetsbyrået AP.

Den tapre 75-åringens familie fikk vite om heltedåden da studentene som overlevde like etter sendte eposter til Librescus kone og fortalte at matteforeleseren hadde reddet dem.

For mens den eldre mannen holdt stand ved inngangen og hindret den bevæpnede, målbevisste personen utenfor i å komme inn - hoppet studentene opp på pulter, lister og radiatorer for å få åpnet tre vinduer.

<strong><B>KAOS:</strong></B> Mens flere studenter hoppet ut vinduer helt opp til fjerde etasje, ble skuddofre båret ut av universitetsbygningene i går morges lokal tid. Foto: SCANPIX  / AP
KAOS: Mens flere studenter hoppet ut vinduer helt opp til fjerde etasje, ble skuddofre båret ut av universitetsbygningene i går morges lokal tid. Foto: SCANPIX / AP Vis mer

De fleste eller alle ungdommene skal ha hoppet ut og i sikkerhet, mens pistolskuddene ble stadig høyere.

Så ble Liviu Librescu skutt og drept av den unge massedrapsmannen, som i går tok livet av 32 studenter og ansatte før han skjøt seg selv.

Librescu kom til Virginia i 1985 for et sabbatsår, men ble værende. Han hadde forelest ved Virgina Tech University i over 20 år da han endte sine dager på campusområdet.

- Undervisningen og forskningen var livet hans, sier sønnen til AP.

- Venn skutt i hodet

Tidligere i dag fortalte den norske foreleseren Jan Helge Bøhn at flere kolleger av ham var direkte rammet i massakren.

- Vi begynner nå å finne ut hvem av våre venner som ikke overlevde. En venn av meg ble drept av et skudd i hodet, og kun fire av elevene i klassen hans er nå i live, skrev akademikeren i en epost til Dagbladet.no.

Politiet har gjort en foreløpig identifisering av den antatt enslige gjerningsmannen, trolig en kinesisk student i 20-åra, men navnet på vedkommende vil trolig ikke bli offentliggjort i formiddag.

Liviu (75) ofret livet for å redde studentene sine

Dagbladet.no følger saken.

<B>HELT:</B> Liviu Librescu (75) reddet trolig livet til mange av sine studenter, samtidig som han mistet sitt eget etter å ha blitt skutt av massedrapsmannen.
<B>UFATTELIG:</B> Svært mange mistet venner og kjente i skolemassakren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer