Livlegens liv i luksus

Her på Highgate Cemetery i London ligger Sir Guy Francis Laking gravlagt. Han kan være kong Olavs halvbror. Den adelige familien har ikke lenger noen direkte etterkommere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): På den store kirkegården i Nord-London ligger storheter som Karl Marx gravlagt sammen med en rekke familiegraver for den britiske adelen.

Da biograf Tor Bomann-Larsen gikk i gang med andre del av sin bok om kong Haakon og dronning Maud viste det seg tidlig at det ble svært viktig å finne mer informasjon om livlege Sir Francis Laking og hans familie.

Kapittelet om kong Olavs fødsel blir avsluttet med at livlegen blir lansert som kong Olavs biologiske far.

Familien Laking ble adlet for sitt tette forhold til kong Edward og hans familie. De var en del av den britiske overklassen, samtidig var de hardtarbeidende tjenere av kongefamilien. En jobb som gav status og oppmerksomhet, men ikke mye hvile. For sin innsats ble livlige Francis Laking den første baron av Kensington, Middlesex. Senere fulgte tittelen arverekka frem til 4. august 1930 da livlegens barnebarn, Guy Francis William Laking, tragisk døde - bare 26 år gammel.

Det er i dag ingen direkte etterkommere etter mannen som Tor Bomann-Larsen lanserer som en mulig far til kong Olav.

Nært forhold til kongen

Livlege Francis Laking ble født i 1847. Etter endt utdanning og praksis ble han rekruttert som lege til kongefamilien. Han fikk et nært forhold til kronprins Edward, og ble rundt 1880 familiens livlege. Da hadde kronprins Edwards yngste datter Maud fylt ti år.

Gjennom korrespondanse går det klart frem hvilken unik posisjon Laking hadde i de kongelige kretser. Dette går blant annet frem i skriftlige telegram som ble sendt i et telegram kronprins Edward sendte til sin mor, dronning Victoria i 1898. Og ikke minst da livlegen døde i 1914.

- Hans diskresjon er en dyd. Ingen kunne holde på en hemmelighet med større troskap, skrev kollega, doktor Treves, i minneordet som ble publisert i The British Medical Journal.

Under kronprinsen av kong Edward i 1902 var livlegen sentral. Kongen hadde fått blindtarmsbetennelse, en sykdom som på den tiden kunne være dødelig. Han var i det hele i dårlig form, og samtidig var han redd for å bli stemplet som en krøpling. Mot kongens vilje ble det besluttes at seremonien måtte utsettes, og kongen ble i all hast operert på Buckingham Palace. Livlege Francis Laking spilte høyt. Hadde operasjonen gått galt ville han blitt stilt til ansvar.

Etter operasjonen ble den ukronede kongen fraktet til kongeskipet «Victoria & Albert» for hvile.

- Det hele går veldig fint, skrev Laking i sin rapport.

Oppdraget var utført, og 9. august 1902 kunne den endelige kroningen funnet sted. Denne hendelsen gjorde han kjent, noe som resulterte i en artikkel og portrett i prestisjemagasinet Vanity Fair.

Kronet med storkorset

Sir Francis Laking levde et tilbaketrukket liv. I 1875 er den offisielle versjonen at han for første og eneste gang ble far. Barnet fikk navnet Guy Francis Laking.

Nå kan det vise seg at livlegen også var far til Olav som senere ble konge i Norge.

- Som livlegens eneste sønn vokste han opp i palassets umiddelbare nærhet. En annen nabo var aksjonshuset Christie, der han nærmest trådte sine barnesko og tilegnet seg bråmoden kunnskap om kunst og antikviteter, skriver Bomann-Larsen.

Sønnen vokste opp med en far som var mye borte. Som livlege fulgte Sir Francis Laking kongefamilien på reiser både i inn- og utlandet.

Etter hvert fikk han også et nært forhold til prinsesse Maud. Flere i kongefamilien var bekymret for hennes helse.

Den viktigste oppgaven ble likevel å hjelpe Maud og hennes danske ektemann, prins Carl, til å få en arving.

Det er dette Bomann-Larsen mener at livlegen lyktes med under Mauds innleggelse på det private hospitalet i Welbeck Street. En bragd som gjorde at han ble tildelt storkorset av Dannebrog i 1904.

- Livlegen mottok den høye utmerkelsen for _ gjennom sin mirakuløse kur _ å ha skjenket kongen en ny prins av Danmark, skriver Bomann-Larsen.

Baroniet Lakings våpenskiold ble etter utnevnelsen montert i kroningskirken på Fredriksborg.

Museumsdirektør

Også sønnen, Francis Guy Laking, ble en betrodd medarbeider og venn av kongefamilien. Han startet sin yrkeskarriere i Wallence Collection, og ble senere utpekt som den første direktør for London Museum.

I januar 1902 ble han utnevnt til bestyrer av kongens rustkammer.

Han hadde også en sentral rolle i arbeidet med å rehabilitere de kongelige eiendommene Windsor Castle og Buckingham Palace.

Han gjorde også et stort pionerarbeid når det gjaldt registrering av kongefamiliens eiendeler.

Våpeneksperten Baron de Cosson, som den unge Guy Laking tidlig ble en tilhenger av, beskriver tenåringen slik:

«Jeg så en tynn gutt på rundt 15 år, som med ivrig og voldsom sprakende stemme slengte ut alle typer spørsmål om våpen og rustninger. Hans ivrige entusiasme gledet meg stort, og vi så mye til hverandre så lenge jeg var i London. Vi hadde endeløse våpen-diskusjoner, som fortsatte i ujevne intervaller siden.»

Det ble sagt om Guy Francis Laking at han var en person som alltid ville finne noe positivt å si om andre mennesker. Allerede som liten gutt var han svært energisk, og han beholdt den ivrige lekenheten helt til sin død. Han var svært sosial, og med velutviklede sosiale antenner.

Populære fester

Sir Francis Guy Laking sies og ha hatt en sjelden kombinasjon av utdannelse og entusiasme, og hadde store kunnskaper om kunst, både malerier, skulpturer og møbler.

23 år gammel giftet han seg med den vakre Beatrice Ida Barker, og fikk to barn. Det sies at han hadde et spesielt drag på damene, og i de høyere kretsene gikk ryktene om utroskap.

Laking var glad i selskapeligheter, og glad i å bruke penger, og beskrives som en svært motebevisst edwardiansk dandy.

Et av hans selskaper med medlemmer fra Meyrick Society skulle bli legendarisk. På denne middagen deltok også hans far Sir Francis Henry Laking.

De 40 gjestene ble servert stekt påfugl, og ble overraskende møtt av Guy Lakings sønn utkledd som ridder, og hans guvernante Miss Hilda Green kledd opp som Jeanne D'Arc. Teen ble servert i antikke kopper av uvurderlig verdi. Dette viser at selv i stive kretser viste Guy Francis Laking at han hadde en velutviklet sans for humor.

Fine adresser

Guy Francis Laking bodde flere år bare et steinkast unna St. James Park i London, i Ambassadors Court i St. James Palace.

Guy Francis siste hjem gikk under navnet Meyrick Lodge, etter Meyrick Society, en herreforening bestående av fremtredende personer innen kunst, kultur og litteratur, der Guy Francis Laking var et ivrig og aktivt medlem. Foreningen betydde svært mye for ham.

I 1918 fikk Guy Francis Laking beskjed om å hvile i tre måneder, legene fryktet at han led av en hjertefeil. Like etter ble han alvorlig syk, og døde hjemme hos seg selv like ved Regents Park i London 22. november 1919. Hans våpensamling ble solgt hos Christies året etter, for 34.000 pund - som da var en enorm sum.Han etterlot seg kone og to barn, men alle døde innen få år.

Sønnen Guy Francis William Laking arvet da baroniet. Han døde elleve år senere uten å ha stiftet familie. Heller ikke hans søster førte familien videre.

Det er derfor ingen direkte arvinger etter livlege Sir Francis Laking.

LOJAL LIVLEGE: I flere tiår var Sir Francis Laking (1847-1914) høyt betrodd livlege på Buckingham Palace. Han kjente alle i kongefamilien personlig, og kjente deres sykdomshistorie. Han beskrives som svært lojal, og ville aldri røpe en hemmelighet. Dette bildet stammer fra en magasinreportasje i prestisjetunge Vanity Fair.
DEN SISTE BARON: Sir Guy Francis William Laking (1904-1930) ble den tredje Baron Laking of Kensington. Han hadde en eldre søster, men etter de adelige regler var det den førstefødte mann som arvet tittelen. Dette bildet er tatt i 1921. Ni år senere døde han, uten å ha fått barn. Også hans søster døde uten å stifte familie.
NÆR SLOTTET: Sir Guy Francis Laking bodde i flere år her, i Ambassadors Court innenfor gjerdene til St. James's Palace like ved Buckingham Palace. Han var, som sin far, en av kongehusets betrodde menn, og ansvarlig for de kongelige våpensamlinger.
SISTE HVILE: På Highgate Cemetery i London er familiegravstedet til Laking of Kensington. Familien var baroner gjennom tre generasjoner. De levde et liv tett på kongefamilien.