- Livni er Israels håp

Et 20-talls israelske ungdommer danser og roper at folk må stemme på Israels Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASHKELON (Dagbladet.no): En stor, åpen lastebil dekket med Tzipi Livni- og Kadima-plakater ruller inn foran det største kjøpesenteret i den sørlige byen Ashkelon. Fire personbiler kjører kjapt opp ved siden. Et tjuetalls ungdommer springer ut av bilene og hopper opp på lasteplanet. De danser, smiler og danser enda mer.

Rundt dem henger plakater av Kadima-leder Tzipi Livni. Plakaten er i samme farger som den som ble brukt av USAs president Barack Obama under hans valgkamp. Nå er det israelske Livni som skal være Israels håp.

«Vi har valgt håp. Ungdommen støtter Tzipi Livni», står det på hebraisk på plakaten. I tillegg til plakater på engelsk: «Believni», med et bilde av en tenkende Livni, som ser opp i lufta med sine blåe øyne.

Vil nå Israels unge
Det er en dag igjen til Israels befolkning skal til valgurnene. Over hele Israel kjøres nå valgkampanjene for fullt for å få inn ekstra stemmer. Ifølge meningsmålinger, er hele 20 prosent av israelerne usikre på hvem de skal velge. Derfor er innspurten veldig viktig.

- Vi er alle fra Haifa, men kjører rundt i alle byene i Israel for å skaffe stemmer, og vi håper at ungdommen vil følge oss, sier en jente som ikke ønsker å gi navnet sitt.

Kompisen Sagi Offer (26) overtar ordet. Han har vært i Kadima-partiet siden starten, med tidligere statsminister Ariel Sharon, som fremdeles ligger i koma. Men det er hele tida Livni som har vært i hans tanker:

- Sharon og Ehud Olmert var gode figurer, men det er Livni som hele tida er i mine tanker. Jeg visste fra starten at hun ville bli Israels statsminister, og nå har vi endelig muligheten til å lykkes med det, smiler han.

Nye koster

Både Arbeiderpartiets (Labor) Ehud Barak, nå forsvarsminister, og Likud-leder Benjamin Netanyahu har vært statsministre i Israel tidligere. Det er mye av årsaken til at Kadima-ungdomsgjengen i Ashkelon ønsker endring:

- Bibi (Netanyahu) og Barak har begge hatt sjansen til å utføre politikken sin, men mislyktes. Livni er håpet og freden. I tillegg er hun ren, hun har ikke korrupsjonsanklager over seg. Og så er hun kvinne, sier Offer.

- Er kvinner bedre enn menn til å styre Israel?

- De fleste statsministrene i Israel har vært menn. Kvinner er ikke nødvendigvis bedre, sånn generelt. Kvinner og menn er likestillt her i Israel, men Livni er kvinnen for oss nå. Håpet for oss. Hun har erfaring. Ti år i Knesset - og nå som utenriksminister, sier 26-åringen som studerer reklame på universitetet i Haifa.

TRO PÅ FREMTIDEN: - Vi er alle fra Haifa, men kjører rundt i alle byene i Israel for å skaffe stemmer. Foto: Torbjørn Grønning
TRO PÅ FREMTIDEN: - Vi er alle fra Haifa, men kjører rundt i alle byene i Israel for å skaffe stemmer. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Livni-trance
Valgturen rundt i Israel gjør de unge israelerne gratis. Idéen med en valgkamptrailer med enorme høyttalere var også deres, forteller en av valgkampgutta. Oppå traileren danser ungdommene som besatt til trancemusikken. Den første sangen som kom var en egenkomponert Tzipi Livni-trance-låt.

- Dette er enormt spennende, men jeg håper Livni og Kadima vinner valget. Lieberman er en bløff, og det er bra å få en kvinne med roret, sier 28-årige Lior Levy. Forsetter:

- Lieberman har mange gode ideer, og han sier det folk flest tenker og ønsker.

- Hva er det? Lurer Dagbladet.no.


- Han vil at araberne skal overføres. Det nytter ikke å ha et land som Israel - med to folk. Da blir det bare bråk. Araberne må bort, sier Offer, som akkurat er ferdig med jusstudiene i Haifa.


Bekymret Peres

Israels president og tidligere fredsprisvinner, Shimon Peres, uttrykte i dag sin bekymring mot den krasse valgkamptonen mot landets arabiske innbyggere.

Israel arabere «er borgere med like rettigheter i Israel», forteller Peres til israelsk radio.

Han fortsetter: «Alle innbyggere, uavhengig av nasjonalitet, kjønn eller alder, har like rettigheter og ansvar. Det er essensen i et demokrati», sier Peres.

Han kom med uttalelser etter at det ekstrem-høyre-partiet til den russiske immigranten Avigdor Lieberman, Yisrael Beitenu, har kommet med ønsker om en troskapsed for den israelsk-arabiske befolkningen i Israel, som er 20 prosent av Israels befolkning.

Liberman og Yisrael Beitenu kan få 15 seter eller flere etter valget. Partiet ønsker å annektere det som etter internasjonale avtaler skal være palestinske områder til Israel. Samtidig ønsker han å la de israelsk-arabiske byene bli en del av en eventuell palestinsk stat. De israelsk-arabiske innbyggerne, som har bodd i byer som Umm El Fahm i generasjoner, ønsker ikke en slik løsning.

I morgen, tirsdag, går Israels borgere til valg. Dagbladet.no er i Israel og følger valgkampen og valget.

STUNT: - Dette er enormt spennende, men jeg håper Livni og Kadima vinner valget. Foto: Øistein Norum Monsen
STUNT: - Dette er enormt spennende, men jeg håper Livni og Kadima vinner valget. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer