Livni gir opp å danne ny regjering

Ber om nyvalg i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels utenriksminister Tzipi Livni har gitt opp å danne ny regjering og ber om at det skrives ut nyvalg. Livni sier til en israelsk avis at hun valgte nyvalg framfor utpressing.

En israelsk radiostasjon meldte lørdag at Livni vil informere president Shimon Peres om sin beslutning søndag. Nyvalget blir trolig holdt i midten av februar.

For vel en måned siden overtok Livni ledervervet i regjeringspartiet Kadima, etter en skandaleombrust statsminister Ehud Olmert. Hun fikk da i oppdrag å danne ny regjering.

Men det viste seg å bli for vanskelig, ikke minst etter at det ultraortodokse Shas-partiet trakk seg fra regjeringsforhandlingene fredag. Shas fikk ikke gjennomslag for to viktige krav, nemlig økt barnetrygd og et løfte om at Jerusalem ikke blir gjenstand for forhandlinger med palestinerne.

Spark til Shas

Livni hadde støtte fra arbeiderpartiet, men trengte Shas for å få flertall i nasjonalforsamlingen.

- Jeg hadde valget mellom fortsatt utpressing og nyvalg. Jeg foretrakk nyvalg, sier Livni til avisen Yedioth Ahronoth søndag.

Uttalelsen er et utilslørt spark til Shas. Til avisen Maariv var Livni enda klarere.

GIR OPP: Utenriksminister Tzipi Livni må gi opp forsøket på å danne en ny regjering, og israelerne må trolig gå til urnene i februar. Foto: AP Photo/Yehuda Lahiyani/SCANPIX
GIR OPP: Utenriksminister Tzipi Livni må gi opp forsøket på å danne en ny regjering, og israelerne må trolig gå til urnene i februar. Foto: AP Photo/Yehuda Lahiyani/SCANPIX Vis mer

- Jeg vil ikke la dem presse meg, fastslo hun overfor avisen.I henhold til loven har hun fremdeles én uke på å få en regjering på beina, men Livni har altså gjort det klart at hun foretrekker nyvalg.

Likud kan vinne

Meningsmålingene viser at høyresidens Likud under tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, som har vært svært skeptisk til Olmerts forsøk på fred med palestinerne, ville vunnet om det var valg i dag.

Om det blir nyvalg, kan Livni bare lykkes om Kadima får et dramatisk oppsving i oppslutningen.

At hun mislyktes i forsøkene nå, gjør at Olmert får flere ekstra måneder som statsminister. Men på grunn av utsiktene til å bli siktet for korrupsjon mangler han autoritet til å få gjennom en avtale som innebærer en palestinsk stat, slik USAs president George W. Bush har bedt ham om.

Dersom Netanyahu vinner et valg neste år, lover det ikke godt for fredsprosessen. Så sent som torsdag anklaget han Livni for å ville dele Jerusalem.

USA har større betydning 

Men en tidligere palestinsk minister, Ghassan Khatib, sier at det knapt gjør noen forskjell siden lite skjedde mens Livni var sjefforhandler.

Livni gir opp å danne ny regjering

Han mener valget i USA får langt større betydning for fredsprosessen.

- Dersom USA velger å engasjere seg, har det alltid større betydning enn sammensetningen av den israelske regjeringen, sier han og får støtte fra den israelske politiske kommentatoren Hana Crystal.

Jerusalem er et av de mest sensitive punktene i fredsforhandlingene. Palestinerne vil ha den østlige, arabiske okkuperte delen av byen som hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

Israel på sin side hevder å ha annektert den østlige delen av byen og insisterer på at Jerusalem skal forbli Israels evig udelelige hovedstad.

Olmert signaliserte imidlertid i forrige måned at Israel vil bli nødt til gi fra seg mesteparten av den okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, som prisen for fred. (©NTB)