Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Livredd for å bli deportert

Mange norske og internasjonale studenter står nå uten tilstrekkelig inntekt. Austin frykter å bli deportert til USA fordi han ikke møter inntektskravene til norske myndigheter.

FORTVILER: I likhet med mange andre er amerikanske Austin permittert. Nå frykter han å måtte deporteres til USA og sette studiene i Norge på vent. Foto: Privat
FORTVILER: I likhet med mange andre er amerikanske Austin permittert. Nå frykter han å måtte deporteres til USA og sette studiene i Norge på vent. Foto: Privat Vis mer

Regjeringens krisepakke til studentene fikk strykkarakter av studentorganisasjonene. Den åpnet for ekstra lån på inntil 26 000 kroner til dem som har mistet jobben, og som ikke har krav på dagpenger gjennom Nav.

Forhandlingene i Stortinget resulterte imidlertid i én milliard ekstra i stipend til studentene.

Dette gjelder ikke internasjonale studenter, som i likhet med mange nå går en usikker tid i møte. Austin Lavender tar en mastergrad i «International Social Welfare and Health Policy» ved OsloMet, og føler seg glemt av norske myndigheter.

For å få fornyet visumet sitt er han nødt til å ha en inntekt som møter myndighetenes krav. Nå er han, i likhet med hundretusener av nordmenn permittert, og frykter å bli deportert til USA.

- Det er vanskelig å finne en jobb når du ikke snakker norsk, men det har vært viktig for meg å jobbe og bli økonomisk uavhengig. Jeg skulle endelig begynne på Espresso House i mars, før de stengte alle kafeene, sier Lavender til Dagbladet.

- Situasjonen er ganske fryktpreget, for å være ærlig. Jeg er livredd for å bli deportert til USA.

FØR OG ETTER: Slik ser kinesiske byer vanligvis ut på denne tiden av året, men nå har noe skjedd. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Har ikke krav på støtteordninger

Lavender er opprinnelig fra Knoxville i Tennessee. Onsdag er USA landet med desidert flest smittede og døde av coronaviruset i verden, og står alene for rundt 22 prosent av smittetilfellene.

Ifølge John Hopkins University, som sporer smittetilfellene globalt, er nesten 190 000 registrert smittet onsdag formiddag. Over 4000 personer er døde - 1700 av dem i New York.

Knoxville har foreløpig få registrerte tilfeller. Ifølge Lavender er folk i hjembyen generelt skeptiske til helsevesenet. Han tror mange vegrer seg for å bli testet.

- Hvis du blir syk uten helseforsikring kan du måtte betale opp til 32 000 dollar av egen lomme. Det er ekstremt dyrt for mange.

Etter noen måneder i Norge har han et sterkt ønske om å bli værende. Ikke bare ut studietida, men resten av livet. Likevel er han kritisk til det han opplever som en uforbeholden hyllest av det norske «sikkerhetsnettet».

- Ingen tenker på at internasjonale studenter blir glemt og er blokkert fra alle former for støtteordninger. Det er sjokkerende for meg. Dette er en kamp jeg sikkert ikke kommer til å vinne, men jeg fortsetter å prøve.

- Mange studenter på bar bakke

Internasjonale studenter må søke om studietillatelse i Norge. Studenter fra land utenfor EU må blant annet ha nok penger å leve for, for å få innvilget dette, og dermed få oppholdstillatelse.

UDI har 121 220 kroner i året som minstekrav. Det kan innebære at du har studielån, stipend, inntekt fra deltidsjobb eller egne oppsparte midler.

Hvor mye støtte studentene får fra sitt eget land varierer veldig. Noen har gode ordninger, andre ikke så gode, og noen ikke støtte i det hele tatt, forteller Marte Øien, leder i Norsk studentorganisasjon.

- Akkurat som mange norske studenter, står mange internasjonale studenter nå på bar bakke - uten inntekt eller krav på dagpenger fra Nav, sier hun til Dagbladet lørdag.

Det er tilfelle for Lavender, som forteller at han ikke får noen form for studielån eller annen støtte fra USA. Når visumet skal fornyes i sommer er han derfor redd for at han blir nødt til å fryse studiene, dra tilbake til USA og gå gjennom søknadsprosessen på nytt.

ETTERLYSER LØSNING: Prorektor Nina Waaler. Foto: Sonja Balci / OsloMet
ETTERLYSER LØSNING: Prorektor Nina Waaler. Foto: Sonja Balci / OsloMet Vis mer

Ved OsloMet kan 183 studenter være berørt av dette, ifølge prorektor Nina Waaler. Det gjelder masterstudenter ved universitetet som ikke er på kjente stipendordninger.

- Det vil antakelig ikke gjelde alle - det kommer an på hvilken økonomisk situasjon den enkelte student er i, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Vi vet at mange internasjonale studenter er i en ekstra vanskelig situasjon nå, og vi er opptatt av at det raskt må komme på plass en nasjonal løsning som ivaretar disse studentene. Sammen med de andre universitetene og høyskolene vil vi ha dette høyt på agendaen i vår dialog med myndighetene framover. Det er viktig for oss at våre studenter får den hjelpen de trenger, for å kunne fullføre sin utdanning.

Følger situasjonen nøye

Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at det per nå ikke er gjort endringer i underholdskravet for denne gruppa når de skal fornye oppholdstillatelsen, og at de derfor risikerer å bli sendt ut av landet.

- Vi følger imidlertid situasjonen nøye, og har problemstillingen med oss i det videre arbeidet framover, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i en e-post til Dagbladet.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim erkjenner at mange internasjonale studenter i Norge nå er i en vanskelig situasjon, men påpeker at det er opp til hvert enkelt land å ta ansvar for sine statsborgere.

VURDERER LØPENDE: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VURDERER LØPENDE: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Regjeringen ønsker å gi muligheter for internasjonale studenter til å studere i Norge. Det er derfor vi blant annet gir alle - uansett nasjonalitet - tilbud om gratis høyere utdanning ved norske universiteter og høyskoler, skriver han i en e-post.

- På lik linje med at vi gir studiestøtte til norske studenter i utlandet så håper vi også at andre land forsøker å hjelpe sine studenter i utlandet, inkludert de som studerer i Norge.

Han mener likevel at Norge har et ansvar, og kommer med en oppfordring til utdanningsinstitusjonene om å «vise fleksibilitet».

- Jeg håper derfor at læresteder, studentsamskipnader, medstudenter og andre private og ideelle aktører viser fleksibilitet der det er mulig. Jeg er i dialog med Justis- og beredskapsdepartementet om dette med oppholdstillatelse. Målet mitt er at bortfall av inntekt ikke skal ramme de internasjonale studentene ytterligere. Jeg vil også følge situasjonen tett framover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!