Livredd for å havne på norske sykehjem

- Jeg gruer meg til den dagen jeg selv må ha hjelp. Det er forferdelig å se at situasjonen ved norske sykehjem er nøyaktig som den var for ti år siden, sier sosialpolitiker John Alvheim (Frp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av sosialkomiteen på Stortinget roser hjelpepleier Anita Skarsbø opp i skyene for at hun gikk ut med sin historie fra Ryenhjemmet i Dagbladet.

- Det er den eneste måten vi kan få fram sannheten. Byråd Torger Ødegaard bør komme seg ut av kontoret og sette seg inn i saken før han uttaler seg, sier John Alvheim (Frp).

Han er lut lei omsorgssjefer og byråder som fraskriver seg ansvaret og benekter eldrekrisa.

- Vakta på Ryenhjemmet er ikke et enkeltstående tilfelle. Historiene finnes over hele landet, og det vet vi som har vært der ute. Vi må gå hardere på de ansvarlige i kommunene. Det er de som tillater at syke og eldre behandles uverdig, sier Alvheim.

Nedverdigende

Han mener Helsetilsynet og fylkeslegen, som fører tilsyn med sykehjemmene, svikter skremmende ofte.

- Tilsynet med sykehjemmene må skje uanmeldt og hyppig, mener han.

Normert bemanning er ett av tiltakene John Alvheim mener kan bidra til å løse personalmangelen, men flertallet på Stortinget har sagt nei.

- Hvis vi skal få gjort noe med bemanningen, må vi starte på toppen - med prioriteringene til regjeringen og Stortinget. At sykehjemsbeboere må bruke bleier fordi personalet ikke har tid til å følge dem på do, er til å gråte over. Det er så nedverdigende, sier Alvheim.

- Vi snakker om at vi vil få et økende problem med flere eldre i Norge. Det er jo helt sykt! Det bør jo være en velsignelse at vi faktisk lever lenger.

Sosialminister Ingjerd Schou innrømmer at situasjonen er vanskelig.

Ikke krise

- Men det er kommunene som sitter med ansvaret. Regjeringen skal legge til rette slik at rammene og vilkårene er til stede for å drive en god eldreomsorg, sier Schou.

Hun avviser at det er snakk om en krise i eldreomsorgen.

- Kommuner med samme utgangspunkt kommer totalt ulikt ut når det gjelder tilbudet til de eldre. Det viser at det handler vel så mye om ledelse og organisering.

KREVER TILSYN: John Alvheim (72) synes tilstanden ved norske sykehjem er begredelig, og vil at Helsetilsynet og fylkeslegen skal foreta flere uanmeldte sykehjemsbesøk.