DE FATTIGES ROBIN HOOD: Jamaicansk politi i sivil jakter på narkokongen Christopher «Dudus» Coke i Tivoli Gardens, en fattig slum der han har sitt hovedkvarter og sin tilhengerskare blant fattige, som ser på ham som en velgjører. Foto: AP Photo/APTN/SCANPIX
DE FATTIGES ROBIN HOOD: Jamaicansk politi i sivil jakter på narkokongen Christopher «Dudus» Coke i Tivoli Gardens, en fattig slum der han har sitt hovedkvarter og sin tilhengerskare blant fattige, som ser på ham som en velgjører. Foto: AP Photo/APTN/SCANPIXVis mer

Livredd for at «Dudus» Coke skal avsløre pakten

Derfor vil ikke Jamaicas statsminister at narkobaronen skal tas i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Mens blodet flyter i gatene av Jamaicas hovedstad, Kingston, i jakten på narkobaronen Christopher «Dudus» Coke, kommer det stadig nye opplysninger som beskriver de tette båndene mellom statsminister Bruce Golding og en av verdens mektigste og farligste kriminelle.

Så nære skal forbindelsene mellom de to være at Golding og andre i den jamaicanske makteliten nylig ble elektronisk avlyttet mens de snakket med Coke fra hans skjulested. En amerikansk rapport stempler statsministeren som en «kriminell tilknyttet» Cokes nettverk.

Senest i mars i år hyret statsministeren lobbyister i USA, i et forsøk på å få stanset utleveringsvedtaket, som nå er trådt i kraft med arrestordre.

- Ikke til USA I et land der båndene mellom organisert kriminalitet og politikk nærmest er institusjonalisert, er det mange som mener statsministeren nå har andre hensikter enn å sørge for at Coke blir arrestert og utlevert til USA.

- Han og hans ministre vil ikke at Coke skal bli sendt til USA. Mange jamaicanerne sitter med følelsen av at det er fordi Golding ikke vil at han skal vitne imot ham, sier den jamaicansk-amerikanske juristen og eksperten på utleveringsvedtak, David Rowe, til magasinet Time.

Opptakten til de dramatiske scenene som har utspilt seg i Kingston de siste dagene, startet i New York i fjor sommer, da en jury siktet Coke for smugling av marijuana og crack-kokain og ulovlig våpensalg til USA.

Ventet i det lengste Dudus» Coke har siden 90-tallet vært lederen for den internasjonale narkotikabanden «The Shower Posse». Et navn organisasjonen har fått, ikke på grunn av sin hygiene, men for å «dusje» sin ofre med geværilden fra automatvåpen. I dag antas det at Shower Posse kontrollerer rundt 40 prosent av omsetningen av crack

Coke, som har fått tilnavnet «Dudus» (Småen) fordi han kun er en meter og 64 centimeter høy, nektet for beskyldningene.

Og fikk støtte av statsministeren og partiet som hans kriminelle organisasjon hjalp til makten.

Statsminister Golding viste en rørende omsorg for Cokes rettssikkerhet, og kom med juridiske innvendinger mot måten bevismaterialet mot narkobaronen var innhentet. Derfor var det først denne uken, etter sterkt politisk press, at Golding omsider undertegnet dokumentene om utlevering.

Etterforskningsmaterialet som USA sitter på, viser blant annet samtaler mellom Shower Posse-medlemmer i USA, samt avslørende opptak av jamaicansk politi og tollvesen.

Symbiotisk Eksperter som David Rowe omtaler forholdet mellom statsministeren og narkobaronen som symbiotisk.

Men det gjensidige avhengighetsforholdet gjelder ikke bare regjeringspartiet, Jamaica Labour Party (JLP), men også opposisjonspartiet National Party (PNP). I årevis har det eksistert en stilltiende maktbalanse mellom partiene og gjengene. Narkobaronene finansierer politikernes valgkamp og mobiliserer velgere, mens politikerne lover kontrakter og lar narkotikahandelen fortsette uforstyrret.

Derfor er det for eksempel ikke tilfeldig at ett av «Dudus» Cokes selskaper har sikret seg rundt 100 millioner dollar i statlige kontrakter.

Odd Are Berkaak, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, sier båndene mellom de politiske partiene og gjengene har vært sterke helt siden 1950-tallet.

- Gjengene mobiliserer velgerne i sine områder ved valg. De truer folk til å stemme på «deres» partier, forteller Berkaak til NTB.

Nå kan noe av problemet være at maktbalansen er brutt, og at Coke har vokst seg for stor og mektig, og at det er årsaken til at det er utstedt arrestordre på ham.

Må stoppe Så langt kan kampene mellom politiet og hæren på den ene siden og tilhengerne av Coke ha krevd så mange som 60 menneskeliv.

Myndighetene har innført unntakstilstand i deler av Kingston, som nå ifølge øyenvitner minner om en krigssone

Ifølge ABC News tror myndighetene at minst 15 antatte gjengmedlemmer er drept. Politi og militære slåss mot tungt bevæpnede tilhengere av Coke. Noen av dem antas å være leiesoldater fra Haiti.

Enkelte håper nå at jakten på «Dudus» Coke skal føre til et etterlengtet oppgjør med det lyssky samrøret mellom politikerne og de kriminelle:

Vi må innrømme at vi har lagt grunnlaget for gårsdagens hendelser i lang tid. I lang tid har vi vært på vei mot en eksplosjon, der de som har sittet i regjering har gitt hjelp til kriminelle i sin hunger for politisk makt. Det må stoppe, skriver avisa The Jamaica Observer.

 

NARKOKONGEN: Christoper «Dudus» Coke levd et svært tilbaketrukket og stille liv, sammen med kone og fire barn. Familien finnes det ikke bilder av, mens bildene av Cocke er gamle og begrenset til fire stykker. Foto: REUTERS/Jamaica Constabulary Force/SCANPIX
NARKOKONGEN: Christoper «Dudus» Coke levd et svært tilbaketrukket og stille liv, sammen med kone og fire barn. Familien finnes det ikke bilder av, mens bildene av Cocke er gamle og begrenset til fire stykker. Foto: REUTERS/Jamaica Constabulary Force/SCANPIX Vis mer