Livredd for rollebytte

Ledelsen i Arbeiderpartiet frykter sammenbrudd i regjeringen. De skjelver i buksene bare ved tanken på å bli tvunget til regjeringsmakt før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strategene i Ap misliker sterkt striden mellom KrF og Høyre.

Selv om de utad hevder at «Arbeiderpartiet alltid er rede til å ta ansvar», er Jens Stoltenberg & co. uendelig langt fra rede til å storme inn i departementene. Fiaskoen fra forrige gang de kastet Bondevik & co., sitter nemlig dypt i.

Rydde opp selv

Skulle regjeringen gå, enten ved høstens budsjettbehandling, eller som et resultat av KrFs landsmøte til våren, mener en rekke sentralt plasserte Ap-politikere at det borgerlige flertallet selv må rydde opp. Alternativet blir en ren Høyre-regjering.

Det mener Arbeiderpartiet slett ikke vil være noe dårlig alternativ fram mot valget. Som én kilde sier til Dagbladet:

-  De politiske forskjellene vil da bli enda tydeligere, og Ap kan igjen bruke argumentet om at det bare er de som evner å styre landet over tid.

Faller regjeringen, vil det nye mannskapet få dårlig tid til å markere seg - slett ikke noen ønskeposisjon på vei inn i en valgkamp.

-  Det eneste som kan friste Arbeiderpartiet til å ta makt, er om de tvinges til å være støtteparti for regjeringen ved høstens budsjettbehandling - og får for dårlig betalt politisk, slår en annen svært sentral kilde fast overfor Dagbladet.

Da kan regjeringsansvar være et bedre alternativ enn å bli et politisk «gissel» for en politikk de er mot.

Som i 1990

Men i så fall må KrF skifte side. Jens Stoltenberg har gjort det klinkende klart at han ikke vil danne noen mindretallsregjering uten å ha et forpliktende flertall for sin politikk i Stortinget.

Situasjonen vil da være ganske lik som da Jan P. Syses borgerlige samlingsregjering gikk av i 1990.

Den gangen krevde Ap støtte av Senterpartiet for seks punkter før Arbeiderpartiet kunne ta på seg å danne regjering. Anne Enger Lahnstein skiftet side «over natta» - og Gro Harlem Brundtland ble statsminister.

Kilder i Arbeiderpartiet gjør det klart overfor Dagbladet at skal Stoltenberg danne regjering før valget, vil et liknende krav bli stilt til Dagfinn Høybråten. Men han avviser at KrF vil være parat til å støtte en Ap-regjering.

-  Regjeringen har i første omgang til hensikt å legge fram - og få støtte - for et budsjett denne høsten. Blir vi kastet på budsjettet, er det ikke naturlig å bli støtteparti for de partiene som kaster oss. Det vil snarere bli snakk om å forholde seg til en ny regjering fra sak til sak, sier Høybråten.

Soleklart

Professor og valgforsker Frank Aarebrot mener det er soleklart at Ap frykter makt før valget, selv om de ikke vil si det offentlig.

-  En ren Høyre-regjering vil være en drøm for Arbeiderpartiet, men å måtte overta uten et parlamentarisk grunnlag skremmer nok veldig. Det er jo i politikk som i krig. Man tenker på hva som gikk galt i forrige slag, og vil unngå å gjøre samme tabbe igjen. Med den erfaringen Stoltenberg har, er nok ikke lysten til å bli statsminister før valget særlig framtredende - for å si det mildt, sier Aarebrot.

VIL IKKE: Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg vil nødig ta over for statsminister Kjell Magne Bondevik rett før et valg en gang til. Han og Ap frykter at det vil gi for liten tid til å markere seg før velgerne går til urnene.