Livredd sin «liksom-far»

NEW YORK (Dagbladet): Han holdt sin «liksom-sønn» i et beinhardt, nærmest militært regime. 17-årige John Lee Malvo fikk bare spise kjeks, honning og vitaminpiller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var tydelig livredd sin «liksomfar», John Allen Muhammad. De to som er arrestert og mistenkt for seriemordene i Washington D.C., levde et miserabelt nomadeliv fra kyst til kyst i USA. Muhammad var sjefen, han karakteriseres som en bitter, voldelig og aggressiv mann.

Statsadvokaten i Maryland er den første som ta ut formell tiltale mot de to mistenkte.

I går varslet statsadvokat Douglas Gansler at tiltalen vil lyde på seks overlagte drap, og det vil bli bedt om dødsstraff for John Allen Muhammed. De vil foreløpig ikke be om dødsstraff for 17-årige John Lee Malvo.

Sjokkerende møte

Ved midtsommer i år dukket de to tiltalte opp i John Allen Muhammads fødeby Baton Rouge i Louisianna. Hans søster og tidligere svigerfamilie ble sjokkert over møtet med den tidligere soldaten.

Han som alltid hadde passet på antrekket, så shabby ut og syntes å gi blaffen i det meste.

Forholdet til den unge gutten han reiste sammen med, var preget av fikse ideer om ernæring og oppførsel. Gutten på sin side var nervøs, sa «herr» og «fru» til alle som snakket til ham og var tydelig redd for Muhammad.

Ut av kontroll

De dro videre til Trenton, New Jersey, der de for 250 dollar kjøpte den blå Chevroleten de ble tatt i natt til torsdag.

En eller annen gang på veien fikk de tak i det halvautomatiske maskingeværet, en Bushmaster A35 som seinere ble funnet i bilen.

21. september skjedde det væpnede ranet i en vinhandel i Montgomery County i Alabama, der en kvinne ble drept og en annen hardt skadd. Det var trolig denne forbrytelsen som førte til at de to ble tatt.

Sjokkerende

Førstesidebildet av de to tiltalte har sjokkert folk her i USA. To pene og smilende svarte menn, begge ser trygge og tillitsfulle ut. Ingen ventet seg det, de fleste hadde en teori om hvite, enslige og rasende menn.

John Allen Muhammad omtales da også på to totalt forskjellige måter.

Noen av hans venner fra barneåra i Baton Rouge sier at han var snill, omtenksom og hyggelig. Hans første kone Caroll sier han var omgjengelig og sosial.

Det var først da han konverterte til islam at han ble vanskelig.

De som kjente Muhammad i seinere år, gir et annet bilde. Felix Strozier forsøkte å starte et kampsportstudio i Tacoma utenfor Seattle sammen med Muhammad. Ideen var at de skulle tiltrekke seg muslimske ungdommer. Det gikk ikke, og i dag sier Strozier at han husker Muhammad som en bitter mann.

Han fikk fem barn med tre forskjellige kvinner og hadde ikke omsorgen for noen av barna. Hans siste kone anmeldte ham for vold og kidnapping.

Etter at dette ekteskapet ble oppløst, fikk han forbud mot å nærme seg hjemmet.

Slo offiser

Muhammads militære karriere var beskjeden i forhold til hans ti år i de væpnede styrker. Han kom aldri over den laveste sersjantgraden. En av grunnene til det var flere disiplinære forhold, blant annet slo han en offiser i hodet.

Han måtte forlate militæret i 1995.

Etter dette gikk han aktivt inn i den svarte islamske lederen Louis Farrakhans rekker. Muhammad var med på å arrangere The Nation of Islams marsj til Washington.

En «liksomsønn»

Uma James var en av de kvinnene Muhammad traff etter sin bitre skilsmisse. Han ble kjent med hennes sønn John Lee Malvo og tok ham med på kampsporttrening. Etter hvert gikk John Lee inn i rollen som Muhammads sønn.

De bodde en periode i Tacoma, men gikk seinere inn i et nomadeliv og bodde periodevis på et hjem for uteliggere.

Slik begynte de to mennenes liv å spinne ut av kontroll.

SKREKKVELDE: John Allen Muhammad (42) gikk inn i et slags farsforhold for sin medhjelper, John Lee Malvo (17). Guttungen ble underlagt et jernregime og var livredd for sin «liksom-far».