Livredd til tv-studio

Karla Homolka (35) slapp unna med tolv år for tre groteske sexdrap. Så dukket en video opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går slapp Canadas mest forhatte kvinne ut av fengsel. Karla Homolka har sonet tolv år i fengsel etter at hun og ektemannen Paul Bernardo i 1993 ble dømt for voldtekt og drap på tre tenåringsjenter.


Kanadisk presse ventet i hele går utenfor fengselsmurene i Ste-Anne-des-Plaines utenfor Montreal i håp om å få et glimt av kvinnen de ga tilnavnet «Monsteret». Det fikk de ikke. 35-åringen ble kjørt bort i en varebil der hun gjemte seg i  baksetet sammen med sin advokat.

Homolka frykter å bli angrepet etter at hun er satt fri, og har krevd at verken medier eller bloggere får røpe hvor hun skal bosette seg ute i det fri. Begjæringen ble først avslått i retten, men det er varslet en ny høring i saken 25. juli, melder nyhetsbyrået AP.

Rett i tv-studio

Til tross for at hun vil gi mediene munnkurv, dro Homolka direkte fra fengselscella til et intervju med den franskspråklige tv-stasjonen Radio-Canada i går.

Her ble hun blant annet spurt hvorfor hun krever å få starte et nytt liv i anonymitet.

- Jeg vil ikke bli jaktet på, svarte Homolka ifølge CNN.

- Jeg vil ikke at folk skal tro at jeg er farlig og at jeg skal gjøre noe med barna deres.

LØSLATT: Karla Homolka dro rett fra fengsel til tv-studio i går. Foto: SCANPIX/REUTERS
LØSLATT: Karla Homolka dro rett fra fengsel til tv-studio i går. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Homolka ga uttrykk for at hun angrer på den mørke fortida si.

- Det jeg gjorde var grusomt. Jeg var i en situasjon der jeg ikke var i stand til å se klart, og jeg klarte ikke å be om hjelp, sa hun ifølge AP.

- Jeg er ikke i stand til å tilgi meg selv. Når jeg tenker på hva jeg har gjort, synes jeg ikke at jeg fortjener å være lykkelig.

Skuffede foreldre

Mange av Homolkas landsmenn er enige i at hun verken fortjener å være lykkelig eller å få starte et nytt liv i fred for presse og offentlighet.

Blant dem er foreldrene til Kristen French (15) og Leslie Mahaffy (14), som ble bortført, torturert, voldtatt og drept av ekteparet i 1992.

- De trodde at de hadde klart å forberede seg både mentalt og følelsesmessig til denne dagen, men da jeg fortalte dem at hun var løslatt oppsto bare en lang, smertefull stillhet, sier foreldrenes bistandsadvokat Tim Danson til AP.

- De føler bare denne enorme følelsen av tap og en urettferdighet, la han til.

- Deres døtres morder er ute i det fri. Det vil aldri døtrene deres få oppleve.

Bernardo og Homolka var ikke bare ansvarlig for drapene på de to tenåringene. Julaften 1990 dopet Homolka ned sin 15-årige søster Tammy og voldtok henne sammen med ektemannen. Tammy ble kvalt av sitt eget oppkast under overgrepene.

«Pakt med djevelen»

Under rettssaken mot ekteparet i 1993 hevdet Homolka at hun ble mishandlet både fysisk og psykisk av Bernardo, og at hun var tvunget til å være med på de groteske overgrepene og drapene for å beskytte sin egen familie.

Hun inngikk en avtale med påtalemyndigheten om å slippe med bare tolv år bak murene mot å vitne mot ektemannnen.

Året etter sendte Bernardos advokater flere videoer til statsadvokaten. Opptakene viste voldtektene, torturen og drapene på ungjentene, og at Homolka skal ha opptrådt som en svært frivillig deltaker. En video skal også ha vist at Homolka nærmest ga søsteren sin til ektemannen som «julegave».

Da var det imidlertid for seint å gjøre om avtalen, som i mediene ble kalt «en pakt med djevelen».

• Cananda løslater «Monsteret»

GA INTERVJU: Karla Homolka (til høyre) sammen med sin advokat Sylvie Bordelais under tv-intervjuet på Radio-Canada i Montreal i går.
SMUGLET UT: Canadas «Monster» er livredd for at presse og bloggere skal røpe hvor hun skal bosette seg i frihet. Etter løslatelsen gjemte hun seg bak i denne varebilen før hun ble kjørt bort.
DØMT: Homolka fotografert under rettssaken mot henne i 1993.
EKTEMANNEN: Paul Bernardo, her fotografert i 1995, soner en livstidsdom for overgrepene og drapene på tenåringsjentene.