Livredd

Regjeringen i Sør-Afrika mener at tre respekterte ANC-medlemmer konspirerer mot president Thabo Mbeki, og at det eksisterer en trussel mot presidentens liv. De tre avviser anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anklagene tolkes som et utslag av økende forfølgelsesvanvidd i sørafrikansk politikk.

Maktspillet i toppen av det sørafrikanske regjeringspartiet ANC omfatter alt fra rå konspirasjonsanklager til sexrykter om president Thabo Mbeki, som tok over etter Nelson Mandela for to år siden.

Den pikante saken ble utløst da sikkerhetsminister Steve Tshwete i et fjernsynsintervju forrige uke anklaget tidligere generalsekretær og mulig Mandela-kronprins Cyril Ramaphosa og de to tidligere provinslederne Tokyo Sexwale og Mathews Phosa for å konspirere mot Mbeki.

Tshwete opplyste at han leder en etterforskning mot de tre angivelige konspiratørene.

Fare for livet

Ifølge Steve Tshwete skal de tre lede en kampanje med feilinformasjon mot presidenten og dette kunne sette Mbeki i fysisk fare.

Blant annet skal det ha sirkulert rykter om at Thabo Mbeki sto bak drapet på den svært populære lederen av kommunistpartiet (SACP), Chris Hani, i 1993.

Han ble sett på som en mulig etterfølger etter Nelson Mandela og var dermed en rival for Thabo Mbeki.

- Chris var et idol for alle i landet og å si at presidenten sto bak drapet er å blottstille ham for fysiske angrep, sa Tshwete på sørafrikansk fjernsyn.

Mbeki utsettes også for grove sexrykter i sørafrikanske aviser. Blant annet skal han ha hatt et eventyr med kona til provinslederen i Gauteng, Mbhazima Shilowa.

Paranoia

Konspirasjonsanklagene er avvist på det sterkeste av Ramaphosa, Sexwale og Phosa. De er alle tre gått over til næringslivet, men er fortsatt aktive aktører i kulissene i ANC. Den mektige fagbevegelsen Cosato, tidligere president Nelson Mandela og flere framtredende figurer forsvarer de tre.

Sørafrikanske medier mener anklagene er et utslag av forfølgelsesvanvidd. Thabo Mbeki er kjent for å være svært detaljstyrende og lojalitetskrevende på grensa til det paranoide.

I fjor høst møtte han allmenn hoderysting da han påsto at USAs etterretningsorganisasjon CIA forsøkte å sverte ham.

Svindeltiltalt

Påstandene om konspirasjonen ble først satt ut av den tidligere lederen for ANCs ungdomsparti, James Nkambule. Han er nå fengslet og står overfor 77 tiltalepunkter for svindel og underslag. Det vakte derfor stor oppsikt at de tas alvorlig av sikkerhetsministeren.

Mbeki har ikke tatt avstand fra de alvorlige anklagene.

- Folk har naturlige ambisjoner. Noen vil bli president i Sør-Afrika, det er bra. Saken dreier seg om måten folk fremmer sine ambisjoner på, sa han til sørafrikansk fjernsyn i forrige uke.

Rivaler

Thabo Mbeki og Cyril Ramaphosa var beinharde rivaler på midten av 90-tallet.

Mandela skal ha ønsket Ramaphosa som sin etterfølger som ANC-leder og president, men Mbeki klarte å manøvrere seg inn i posisjonen etter omfattende alliansebygging med blant andre Mandelas fraskilte kone Winnie Mandela.

Ramaphosa, som da var generalsekretær i ANC, forlot politikken og slikket sine sår som leder i næringslivet.

Men han skal fortsatt ha politiske ambisjoner og i desember er posisjonen som ANC-leder på valg. Analytikere i Sør-Afrika ser på konspirasjonsanklagene som et bevisst forsøk på å knuse mulige utfordrere til Thabo Mbeki.

PARANOID ELLER FORFULGT?: Sør-Afrikas president Thabo Mbeki