Livredd

Regjeringen i Sør-Afrika mener at tre respekterte ANC-medlemmer konspirerer mot president Thabo Mbeki, og at det eksisterer en trussel mot presidentens liv. De tre avviser anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Anklagene tolkes som et utslag av økende forfølgelsesvanvidd i sørafrikansk politikk.

Maktspillet i toppen av det sørafrikanske regjeringspartiet ANC omfatter alt fra rå konspirasjonsanklager til sexrykter om president Thabo Mbeki, som tok over etter Nelson Mandela for to år siden.

Den pikante saken ble utløst da sikkerhetsminister Steve Tshwete i et fjernsynsintervju forrige uke anklaget tidligere generalsekretær og mulig Mandela-kronprins Cyril Ramaphosa og de to tidligere provinslederne Tokyo Sexwale og Mathews Phosa for å konspirere mot Mbeki.

Tshwete opplyste at han leder en etterforskning mot de tre angivelige konspiratørene.

Fare for livet

Ifølge Steve Tshwete skal de tre lede en kampanje med feilinformasjon mot presidenten og dette kunne sette Mbeki i fysisk fare.

Blant annet skal det ha sirkulert rykter om at Thabo Mbeki sto bak drapet på den svært populære lederen av kommunistpartiet (SACP), Chris Hani, i 1993.

Han ble sett på som en mulig etterfølger etter Nelson Mandela og var dermed en rival for Thabo Mbeki.

- Chris var et idol for alle i landet og å si at presidenten sto bak drapet er å blottstille ham for fysiske angrep, sa Tshwete på sørafrikansk fjernsyn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer