Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BARNEVERN

Livredde barnevernansatte raser mot politiet: - Er det først når barna mine blir kidnappet at vi skal få hjelp?

Norske barnevernledere er livredde etter årevis med grove trusler. I Tønsberg har barnevernet leid inn den kjente advokaten Carl Bore for å få politiet til å forstå alvoret. 

REDD: - Politiet og norske myndigheter må nå komme på banen. Jeg er redd dette må gå virkelig galt for myndighetene tar problemene på alvor, sier advokat Carl Bore til Dagbladet. Her sammen med en ansatt i barnevernet i Tønsberg (bak glassveggen). Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
REDD: - Politiet og norske myndigheter må nå komme på banen. Jeg er redd dette må gå virkelig galt for myndighetene tar problemene på alvor, sier advokat Carl Bore til Dagbladet. Her sammen med en ansatt i barnevernet i Tønsberg (bak glassveggen). Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TØNSBERG (Dagbladet): - Vi føler oss så maktesløse, sier den barnevernansatte til Dagbladet.

I Tønsberg har de barnevernansatte blitt utsatt for grove trusler i en årrekke. Det har vært trusler om drap, overgrep og om å kidnappe de barnevernansattes barn. Men på tross av gjentatte anmeldelser føler de seg ikke hørt av politiet.

Nå har Tønsberg barnevern hyret inn den kjente advokaten Carl Bore for å blant annet få politiet til å ta trakasseringene og truslene på alvor.

- Politiet og norske myndigheter må nå komme på banen. Jeg er redd dette må gå virkelig galt for myndighetene tar problemene på alvor, sier advokat Carl Bore til Dagbladet.

Foreslo vektere

Den barnevernansatte sier politiet flere ganger har spurt om hun kan flytte.

- Politiet spurte om kommunen kunne leie inn vektere som kunne følge barna mine til skolen. Men hvorfor er det jeg som skal miste min frihet? Hvorfor får truslene ingen konsekvenser? Skal det skje noe med barna mine før noen reagerer, sier den barnevernansatte til Dagbladet.

Barnevernet i Tønsberg er ikke alene om å føle at politiet ikke tar dem på alvor.

28 av 104 barnevernledere Dagbladet har snakket med sier politiet ikke tar truslene nok på alvor. Flere melder at trusler ikke blir etterforsker, og flere har opplevd at politiet eller kommuneledelsen har sagt at «dette må dere tåle».

Dagbladet møter den barnevernansatte sammen med advokat Carl Bore i Oslo. I dag lever hun med voldsalarm, og presset mot hennes egen familie begynner å bli mer enn hun orker å bære.

- Vi føler oss alene. Man burde satt ned foten et sted. Jeg er ikke imot kritikk mot barnevernet, men når truslene går utover min egen familie så er det vanskelig å forsvare at dette skal fortsette, sier hun.

Foreslo kidnapping

En av de som har kommet med grove karakteristikker av de barnevernansatte er en Tønsberg-mann som i en årrekke skrevet om barnevernet på sosiale medier. På tross av en rekke anmeldelser, og vedtak om besøksforbud, så har mannen fortsatt å skrive meldinger som barnevernet mener er truende. I januar overførte politiet i Tønsberg saken til Notodden politi, og ennå har ikke politiet konkludert i sakene.

Mannen har nå totalt fire anmeldelser mot seg som er under etterforskning, opplyser politiet til Dagbladet.

Mannen er blant annet anmeldt for disse meldingene om barnevernet i Tønsberg:

«Måtte noen kidnappe barnevernslederens barn (…) slik at det blir en reaksjon, som kan stoppe denne galskapen», skriver mannen.

Under en av meldingene om barnevernlederen på Facebook skriver en av mannens Facebook-venner:

«Jeg har sagt det mange ganger, det forundrer meg stort, nesten til det utrolige, at ingen av disse overgriperne er tatt livet av».

Mannen svarer: «Det er bare et spørsmål om når, ikke om det kommer til å skje…».

Tønsberg-mannen har en rekke ganger beskyldt personer tilknyttet barnevernet for å delta i en pedofiliring, og mener at barnevernet i Norge har drevet en «milliardindustri» ved å kidnappe barn.

- Det må de tåle

Dagbladet har snakket med Tønsberg-mannen. Han forsvarer meldingene.

- Jeg har aldri ment å true noen. Når jeg skriver om at barnevernansatte kan bli drept, så snakker jeg om ren statistikk. Det er så mange grove ting som har skjedd mot folk, at en dag kommer folk til å reagere, sier Tønsberg-mannen til Dagbladet. Han mener at han aldri har vært truende eller sjikanerende og tror politiet kommer til å henlegge anmeldelsene.

- Men det er vel ganske grovt å oppfordre folk til å kidnappe barnevernlederens barn?

- Jeg er totalt ikkevoldelig, og jeg kommer aldri til å gjøre noen vondt. Men noen ganger skulle jeg ønske at barnevernet selv følte på all den sorgen og fortvilelsen som foreldre blir utsatt for når de mister sitt barn, sier han.

- Men forstår du ikke at dette framstår som trusler? Hvordan ville du reagert hvis noen hadde sagt det samme til deg?

- Dette må de tåle. Hvis de blir redde på grunn av dette, hvordan skal de da tørre å hjelpe barn som blir truet, sier han.

Politiet: «Et sukk»

Politiet i Tønsberg sier saken er komplisert og at saken har pågått i over to år.

- KOMPLISERT: - Det som er komplisert juridisk er hvor går grensen. Hva er forskjellen på lovlige ytringer og trusler?, spør politistasjonsjef i Tønsberg, Øystein Holt. Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB Scanpix
- KOMPLISERT: - Det som er komplisert juridisk er hvor går grensen. Hva er forskjellen på lovlige ytringer og trusler?, spør politistasjonsjef i Tønsberg, Øystein Holt. Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB Scanpix Vis mer

- Det som er komplisert juridisk er hvor går grensen. Hva er forskjellen på lovlige ytringer og trusler? Påtalejurister har underveis vurdert at enkelte av disse ytringene på sosiale medier nødvendigvis ikke er straffbare, sier politistasjonssjef i Tønsberg, Øystein Holt. Han mener det er en gråsone mellom hva som er faktisk innenfor eller utenfor det straffbare.

- Det er et vanskelig tema, og jeg har respekt for at disse truslene oppleves som vanskelig for de ansatte i barnevernet. Spesielt når det indirekte går utover sine egne barn er det forferdelig. Men når det ikke blir vurdert som straffbart er det lite vi kan gjøre, sier Holt.

- Men dette framstår vel som en trussel? Han skriver jo «Måtte noen kidnappe barnevernslederens barn (…) slik at det blir en reaksjon, som kan stoppe denne galskapen»?

- Det fremstår som en trussel og det oppleves sikkert som forferdelig. Men når man leser setningen så må man vurdere om dette er rent juridisk straffbart eller om dette er mer «ett sukk» fra en som er i strid med barnevernet. Det eneste vi kan gjøre er å ta kontakt med personen og spørre «hva mener du med det». Hvis han da bagatelliserer det og det er ingen grunn til å tro at det vil skje noe straffbart så er det ikke mye vi kan gjøre, sier Holt.

- Forstår frustrasjonen

- Jeg forstår at det er frustrerende, men vi kan ikke putte personer i arresten eller gi en straff så lenge vi ikke har dekning i lovverket. Vi kan uansett gjøre andre tiltak som blant annet bruk av voldsalarm og besøksforbud for å beskytte de barnevernsansatte, sier Holt.

Han forteller at anmeldelsene nå er hos Telemark politidistrikt, Notodden, fordi kona til en av de ansatte ved Tønsberg politihus jobber i barnevernet. Dette for å opprettholde habilitet.

- Vi har fått opplyst fra Notodden at saken vurderes i lys av kritikk av offentlig maktutøvelse ligger i ytringsfrihetens kjerneområde. Påtalespørsmålet i sakene er ikke avgjort, forteller Holt.

- Men kan du få forstå at disse meldingene er skremmende?

- Absolutt. Og jeg har derfor belyst utfordringene i forhold til lovverket, men også vist til andre tiltak som iverksettes. Hvor langt går ytringsfriheten? Hva ligger innenfor og hva er straffbart. Det kan virke som vi bagatelliserer problemet. Vi gjør ikke det, sier Holt.

- Forstår du at de barnevernsansatte er frustrerte?

- Jeg forstår at dette oppleves som forferdelig av de barnevernansatte. Personlig mener jeg storsamfunnet ikke kan akseptere denne type trusler, men da må vi skjerpe lovverket slik at vi kan straffe det. I dag må vi forholde oss til hva som er straffbart, sier Holt.

- Er dere maktesløse?

- Vi er ikke maktesløse. Og vi har tatt dette på alvor, men jeg forstår frustrasjonen. Vi vil også selv gjennomgå hvordan vi har håndtert dette, se etter forbedringspunkter og bli tydeligere i vår kommunikasjon. Vi står sammen med barnevernet i Tønsberg, sier Holt, som viser til at politifolk selv ofte får trusler.

- Men vi har kanskje en annen kultur for dette og er mer vant til det, sier Holt.

Holt fra politiet understreker at forslaget om vektere ikke handler om at vekterne skal gjøre politiets jobb.

- Vi har ikke foreslått at vekterne skal gjøre våre jobber. Det var kommunen som arbeidsgiver, som lurte på hva de kunne gjøre i tillegg til politiets tiltak, sier Holt. Han sier de ikke har bedt de barnevernansatte om å flytte.

- Det var de ansatte selv som sa at de vurderte å reise bort for en stund mens dette holdt på. Da sa vi at det måtte de avgjøre selv, forteller Holt.

Kritisk til politiet

- Politiet skal velge mellom rettssikkerhet for overgriperen og rettsikkerhet for offeret. Det valget burde være meget enkelt i disse sakene, sier Carl Bore. Han er sterkt kritisk til politiet i Tønsberg sine uttalelser.

- Jeg tviler på at det ville blitt mye dveling ved lovverket og prat om ytringsfrihet om en politimann ble utsatt for en brøkdel av det barnevernansatte og deres familier utsettes for nå til dags. Vi kommer ikke til å gi oss før sikkerheten og tryggheten til våre klienter er ivaretatt av politi og rettsvesen, sier Bore.

Politiet i Notodden ved politiadvokat Asle Sanner sier anmeldelsene mot Tønsberg-mannen er under etterforskning, og at de ennå ikke har konkludert i saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!