Livredde beboere frykter radioaktiv lekkasje

Statens strålevern har vedtatt utslippsstopp av radioaktivt avfall fra Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller ved Lillestrøm. Befolkningen mener mistanken om at det har lekket ut radioaktivt avfall i Nitelva er styrket. - Vi har ingen tillit til IFE lenger, sier leder av Kjeller Vel, Kjell Ivar Lundkvist, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi kan ikke utelukke utslipp av radioaktivt avfall. Denne saken har også vist at det er sviktende internkontroll på IFE, sa direktør i Statens strålevern Ole Harbitz til Dagsrevyen i går kveld.

Nå er befolkningen i Skedsmo kommune virkelig bekymret. Etter mange år med spekulasjoner og redsel for det radioaktive utslippet fra Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller, krever de nå at tillatelsen til å slippe ut radioaktivt avfall stoppes før alle sakens fakta ligger på bordet.

Den sakslista er lang og strekker seg over 40 år tilbake i tid.

Tvilsomme forhold

- At Statens strålevern har lagt ned midlertidig forbud mot utslipp av radioaktivt avfall i Nitelva fra IFEs anlegg på Kjeller ved Lillestrøm, gir ytterligere grunn til bekymring, sier Lundkvist.

- I løpet av årene har vi oppdaget mange tvilsomme forhold. Nylig ble helseminsteren varslet om folkets bekymring for farene ved utslippene som kommer fra IFE. Han henviser i et svar fra 6. januar til strålevernsrapporten fra 1999, som konkluderer med at overvåkningen av utslipp skal intensiveres, sier Lundkvist.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer