Livredde beboere frykter radioaktiv lekkasje

Statens strålevern har vedtatt utslippsstopp av radioaktivt avfall fra Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller ved Lillestrøm. Befolkningen mener mistanken om at det har lekket ut radioaktivt avfall i Nitelva er styrket. - Vi har ingen tillit til IFE lenger, sier leder av Kjeller Vel, Kjell Ivar Lundkvist, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan ikke utelukke utslipp av radioaktivt avfall. Denne saken har også vist at det er sviktende internkontroll på IFE, sa direktør i Statens strålevern Ole Harbitz til Dagsrevyen i går kveld.

Nå er befolkningen i Skedsmo kommune virkelig bekymret. Etter mange år med spekulasjoner og redsel for det radioaktive utslippet fra Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller, krever de nå at tillatelsen til å slippe ut radioaktivt avfall stoppes før alle sakens fakta ligger på bordet.

Den sakslista er lang og strekker seg over 40 år tilbake i tid.

Tvilsomme forhold

- At Statens strålevern har lagt ned midlertidig forbud mot utslipp av radioaktivt avfall i Nitelva fra IFEs anlegg på Kjeller ved Lillestrøm, gir ytterligere grunn til bekymring, sier Lundkvist.

- I løpet av årene har vi oppdaget mange tvilsomme forhold. Nylig ble helseminsteren varslet om folkets bekymring for farene ved utslippene som kommer fra IFE. Han henviser i et svar fra 6. januar til strålevernsrapporten fra 1999, som konkluderer med at overvåkningen av utslipp skal intensiveres, sier Lundkvist.

Han forventer også at befolkningen får tilbud om en helseundersøkelse for å få klarhet i om det er en sammenheng mellom de mange krefttilfellene og immunsviktsykdommene som har rammet kommunens innbyggere som vokste opp på 50-, 60- og 70-tallet.

Tettet rørledning

Miljøstiftelsen Bellona tettet IFEs rørledning 14. oktober i fjor. 11. januar ble pluggen fjernet. IFE testet rørledningen, fant den tett nok og gjenopptok utslippet av radioaktivt avfallsvann. 29 kubikk med vann slapp de ut før de skjønte at røret var langt fra tett. Nærmere gransking viste at det var lekkasje i ytterligere to kummer.

- De forsøkte å tette røret, men ingen tror IFE har klart det. Heldigvis har Statens strålevern reagert med å nedlegge forbud mot utslipp. Før vi vet hva dette egentlig handler om, vil vi kjempe for at forbudet blir permanent, sier Lundkvist.

- Skandale

- Denne saken er en skandale og et alvorlig varsku som regjeringen må ta alvorlig. Utslippene av radioaktivt avfall må stoppes og regjeringen må inndra den konsesjonen de ga IFE lillejulaften i fjor.

- Det blir patetisk at miljøvernminister Guro Fjellanger protesterer mot utslippene i Dounreay i Skottland, samtidig som hun er medlem av en regjering som tillater utslipp av radioaktivt avfall i tettbygd strøk, sier leder i Bellona, Frederic Hauge.

Ukultur

Hauge fører tre grunner i margen for sin bekymring:

- Jeg frykter utslipp av radioaktivt avfall fra anleggene ved Kjeller og Halden på grunn av anleggenes høye alder. Det er også svært betenkelig med den kulturen som hersker i tilsynsmyndighetene, sier Hauge med klare spark til IFE, Statens strålevern og Miljøverndepartementet.