OPP I HØYDEN: En pakistansk familie har bygget et provisorisk hjem oppe i trærne, for å komme seg unna flommen. Foto: ANDREES LATIF/REUTERS
OPP I HØYDEN: En pakistansk familie har bygget et provisorisk hjem oppe i trærne, for å komme seg unna flommen. Foto: ANDREES LATIF/REUTERSVis mer

Livredde familier rømmer opp i trærne

Flom og jordras herjer i Asia. Redningsarbeidere graver med hendene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De siste dagene har voldsom nedbør skapt store katastrofer i flere asiatiske land, og dødstallene er store i både Pakistan, India og Kina.

For å komme seg unna flom og jordskred, søker folk opp i høyden. Bildet øverst i denne saken viser en pakistansk familie som har klatret opp i et tre i Muzaffargarh i Punjab-provinsen.

Landet er utsatt for den verste flommen noen sinne, ifølge AFP - og veinettet er så ødelagt mange steder at det vanskeliggjør redningsarbeidet.

Ber om hjelp 15 millioner mennesker er rammet av flommen og FN anslår at 1600 personer har mistet livet.

- Millioner er rammet og vi forventer mer regn og større tap. Jeg håper verden kan hjelpe oss, vi gjør hva vi kan - men dette overgår kapasiteten vår. Vi står overfor en ekstremt vanskelig situasjon, sier statsminister Yousuf Raza Gilani.

Værmeldingene kan tyde på kraftig regn også det neste døgnet.

- Det vi har på oss, er det vi har - resten er borte: Huset, dyrene, kornlageret, alt er blitt ødelagt, sier Fiza Batool til Reuters.

Graver med hendene I Kina er 127 personer bekreftet døde og rundt 1300 er savnet, etter at jordskred dro med seg hus og ødela veier i Gansu-provinsen nordvest i landet.

På grunn av ødeleggelsene har ikke redningsmannskapene kunnet bruke skikkelig utstyr mange steder, og flere hjelpearbeidere graver etter overlevende med bare hendene.

- Det er veldig vanskelig å lokalisere folk som er tatt av flommen, sier He Youxin ifølge Associated Press.

Et belte som er 500 meter bredt og 5 kilometer langt ble jevnet med jorda i rasene. Gjørme, bygninger, biler og vrakrester blandet seg og rant som ei elv gjennom Zhouqu. Minst én landsby ble fullstendig oversvømt, skriver NTB.

Denne naturkatastrofen er den siste i ei lang rekke som har rammet Kina i år. Før helgas regnfall var 2100 mennesker drept som følge av flom - og mer enn 12 millioner har blitt husløse i løpet av året.

Larsen våknet til flommen Indiske myndigheter rapporterer at minst 145 mennesker har mistet livet i jordskred og flom utløst av kraftig regnvær i Leh, den viktigste byen i Ladakh-regionen i indiske Kashmir. Rundt 500 personer er i tillegg savnet.

Flomvannet feide uten varsel gjennom byen og omliggende landsbyer natt til fredag da de fleste av innbyggerne sov.

Forfatter Mads Larsen var blant dem som våknet til de forferdelige ødeleggelsene.

- Jeg ante ikke hva som foregikk bare noen hundre meter unna. En stor vannansamlig brast plutselig og skjøv med seg kampesteiner, biler, sand, leire og folk. Noen hus var også kollapset. Det er nesten uvirkelig å tenke på at vann kan ødelegge så mye, sa han til Dagbladet i går.

PEKER MOT HUSET: En flomrammet mann i Pakistan peker mot huset sitt idet et militærhelikopter flyr over ham. Foto: ANDREES LATIF/REUTERS
PEKER MOT HUSET: En flomrammet mann i Pakistan peker mot huset sitt idet et militærhelikopter flyr over ham. Foto: ANDREES LATIF/REUTERS Vis mer