Livredde syrere rømmer hjembyen Saraqeb

Mens regimet melder om «terrorangrep» på gassrør.

40 DREPT LØRDAG:  En syrisk gutt holder i restene etter at den syriske hæren angrep byen hans Sermin for få dager siden. Bak han bærer familie kisten til 13 år gamle Ahmas bin Muhsin Qarush, som døde under angrepet. Lørdag ble det meldt om at 40 er drept på landsbasis. Foto: Ricardo Garcia Vilanova / AFP Photo
40 DREPT LØRDAG: En syrisk gutt holder i restene etter at den syriske hæren angrep byen hans Sermin for få dager siden. Bak han bærer familie kisten til 13 år gamle Ahmas bin Muhsin Qarush, som døde under angrepet. Lørdag ble det meldt om at 40 er drept på landsbasis. Foto: Ricardo Garcia Vilanova / AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge aktivister møtte regjeringssoldater hard motstand da de angrep sentrale og nordlige deler av Syria i går. Det melder AP.

Stadig flere støtter seg til opprørerne, som siden 15. mars i fjor har kjempet mot president Bashar al-Assad.

Rømmer hjembyen Det syriske observatoriet for menneskerettigheter rapporterte om to drepte opprørere og ni døde regjeringssoldater nordøst for byen Saraqeb.

- Et stort antall innbyggere flykter fra byen, sa Rami Abdul-Rahman, som er leder for det observatoriet, og har et nettverk av aktivister inne i Syria.

- Folk har gjort dette i en periode, men etter dagens kamper er prosessen intensivert.

Offisielle tall fra FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) egne beregninger og Syrias naboland har avdekket at rundt 30 000 mennesker har rømt fra landet. Mange er også flyktninger i eget land.

Ved grenseovergangene har den syriske hæren plassert landminer, melder menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch

Vender regimet rygget Tidligere i uka rapporterte FN-eksperter om at minst fire syriske brigaderer har forlatt den syriske hæren de siste ukene. Fra før har desertørene i hovedsak vært soldater av lavere rang.

LAGT UT PÅ NETT:  Aktivistgrupper la lørdag ut videoer på nettet som viste store eksplosjoner etter rakettangrep i Homs-området. Foto: Shaam News Network / AP Photo
LAGT UT PÅ NETT: Aktivistgrupper la lørdag ut videoer på nettet som viste store eksplosjoner etter rakettangrep i Homs-området. Foto: Shaam News Network / AP Photo Vis mer

FN-ekspertene sa også at de hadde mottatt meldinger om at leger hadde fått ordne om å dope ned pasienter mens observatører fra Den arabiske liga var på besøk. 

- Noen leger har selv blitt utsatt for mishandling og tortur ettersom de ikke har fulgt ordre, mens det selvfølgelig også finnes dem som har vært lydige, sa Yakin Erturk, en av FN-ekspertene.

Terroristpropaganda Aktivistgrupper la lørdag ut videoer på nettet som viste store eksplosjoner etter rakettangrep i Homs-området. Både observatoriet og en lokal komitee rapporterte om totalt 40 døde på landsbasis.

Regjeringssoldatene har de siste to månedene vært svært offensive, og jaget opprørene fra flere viktige baser. Sjøl om opprørerne har lagt færre våpen enn regjeringsstyrkene, har de utviklet en angrip-og-løp taktikk, melder observatoriet.

Den syriske regjeringen bruker dette som et argument for at det er terroristgrupper som står bak angrepene.

Det syriske nyhetsbyrået forklarte et angrep med at en «bevæpnet terroristgruppe» sprengte et gassrør, som førte til at det ble sluppet ut 700 000 kubikkmeter med gass.

Annan til Moskva FNs tidligere generalsekretær, Kofi Annan, er utnevnt til fredsmekler i Syria av FN og Den arabiske liga. Han dro lørdag til Moskva for å samle russisk støtte og møte president Dmitry Medvedev og utenriksminister Sergei Lavrov.

Kinas utenriksdepartement har meldt om at Annan vil besøke landet tirsdag eller onsdag, ifølge Al Jazeera.

TIL TYRKIA:  En syrisk flyktning viser fredstegnet på vei til den nye flyktningleiren i den tyrkiske byen Islahiye. Foto: Osman Orsal / Reuters / Scanpix
TIL TYRKIA: En syrisk flyktning viser fredstegnet på vei til den nye flyktningleiren i den tyrkiske byen Islahiye. Foto: Osman Orsal / Reuters / Scanpix Vis mer

FNs menneskerettsråd bestemte fredag å forlenge granskingen av det siste årets hendelser i Syria. Bare Russland, Kina og Cuba stemte imot.

- Syriske myndigheter har sviktet sitt ansvar for å beskytte befolkningen og gjort seg skyldige i grove brudd på menneskerettighetene, muligens også forbrytelser mot menneskeheten, begrunnet rådet.

Krise i landet Ifølge syriske aktivister er over 9100 mennesker drept siden opprøret i landet startet for tolv måneder siden, i mars 2011. FN-etterforskerne skal også vurdere disse opplysningene, som er vanskelig å etterprøve.

Kommisjonen er etablert av FNs menneskerettighetsråd og er blitt nektet adgang til Syria av regimet i Damaskus.

 Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, skrev i en kronikk hvordan Amnesty gjennom tiår har rapportert om rutinemessig tortur i syriske fengsler, og hvordan leger blir tvunget til å velge mellom å angi sine skade pasienter elle sjøl bli arrestert.

Uttallige overgrep En ny rapport fra Human Rights Watch viser at det ikke bare er det syriske regimet som står bak forbrytelser mot menneskeheten i Syria, også bevæpnede opposisjonsgrupper har utført overgrep.

Fredag ble tre regjeringssoldater og en opprører drept etter sammenstøt i byen Aazaz, som opprørene bruker for å frakte våpen og ammunisjon fra Tyrkia.

Opprørere angrep også en av hærens veisperringer i al-Qaboon, en forstad til Damaskus. Dette utløse harde sammenstøt, og minst 17 mennesker skal ha blitt drept.

I MOSKVA:  Kofi Annan er utnevnt til fredsmekler i Syria av FN og Den arabiske liga, og dro lørdag til Moskva for å møte president Dmitry Medvedev og utenriksministeren. Foto: Martial Trezzini / EPA
I MOSKVA: Kofi Annan er utnevnt til fredsmekler i Syria av FN og Den arabiske liga, og dro lørdag til Moskva for å møte president Dmitry Medvedev og utenriksministeren. Foto: Martial Trezzini / EPA Vis mer

President Bashar al-Assads kone, søster, mor og svigerinne er svartelistet, og ilagt innreiseforbud i EU. Til sammen er tolv personer i presidentens familie i tilleg til to syriske oljeselskaper nektet inngang.