Livredde

LILLESTRØM (Dagbladet): Veronica og Per Kristian Orderud ønsker å være sammen de siste timene før deres skjebne skal avgjøres med ja eller nei fra juryen. Ekteparet er livredde før det avgjørende ordet i trippeldrapssaken, men begge er optimister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet ble i går ettermiddag kjørt til hvert sitt fengsel. Etter planen skal Veronica og Per i dag sammen vente på avgjørelsen på pauserommet på Åråsen.

Veronica har ikke ønsket å diskutere hva som kan skje dersom hun blir dømt for trippeldrapet.

- For henne er det bare ett mulig resultat: nemlig frifinnelse, forklarer hennes forsvarer Heidi Ysen.

- Per er optimist, men det er klart det er tøft å vente på dette, sier Per Orderuds fetter, Lars Martin Orderud. Han besøkte Per i fengslet i helga.

Tøffe dager

Etter at retten ble hevet i går ettermiddag, satt Veronica lenge og pratet med sine forsvarere.

- Hun er optimist og har tiltro til at juryen vil komme til den riktige avgjørelsen. Hun mener og tror at uskyldige ikke blir dømt i Norge, og at rettferdigheten vil seire, sier Ysen.

Men Veronica legger heller ikke skjul på at hun er livredd. For den avgjørelsen som juryen skal ta, handler om resten av hennes liv.

- Det er som Veronica sier: Enten har jeg et liv eller så har jeg det ikke, forklarer Ysen.

De siste dagene har vært veldig tøffe for Veronica, og hun sliter med å få sove om nettene.

- Det har vært svært tøffe døgn for Veronica, og sikkert for alle de fire på tiltalebenken. De har levd under et voldsomt press. Veronica er veldig preget av det, og er helt utslitt, sier hun.

Etter den lange samtalen med forsvarerne sine i går ettermiddag, reiste Veronica tilbake til inntaksavdelingen ved Bredtveit kvinnefengsel. Der ble hun låst inn alene. I cella hvor hun så vidt kan se ned til porten som går ut i friheten, ble hun sittende alene med tankene sine.

Trener i fengslet

- Hele denne tida har vært en voldsom påkjenning, som utløses i dag eller torsdag. Vi vet ikke når det skjer, men vi vil i alle fall være sammen med henne i hele ventetida, sier Ysen.

I tillegg til forsvarerne deres vil også støttespillerne Harald Olsen, Berit Holm og deler av familien vente med dem.

Ektemannen Per Orderud sitter på varetektsavdelingen ved Ullersmo. I går ettermiddag ble han låst inn alene. Ifølge slektninger bruker Per tida i fengslet på å trene og lese bøker.

- Dessuten blir han selvsagt oppdatert på hvordan det står til på gården. Det er noe av det som holder ham oppe, sier Lars Martin Orderud.

Lettet Per

Pers forsvarer, advokat Cato Schiøtz, sier at det ikke er mulig å forberede seg til noe så ekstraordinært.

- Vi har selvsagt fortalt ham om hvilke alternativer som fins - hva som kan skje i retten. Men han har ikke forberedt seg på noen spesiell måte, og det finnes ikke noen form for eventuell krisehjelp for Per, sier Schiøtz.

Per Orderud har fått mye besøk av slektninger i fengslet.

- Han prøver å holde motet oppe. Han har blant annet treningsmuligheter i fengslet. Etter at han fikk sagt fra i retten angående sine forsvarere, har han nærmest vært en helt annen person. Det var en lettelse for ham, sier Lars Martin Orderud.

Advokat Heidi Ysen sier at fagfolk vil trå til hvis påkjenningen blir for stor for Veronica.

- Vi har forberedt denne venteperioden, fordi vi forsvarerne ikke ønsket å ha ansvaret helt alene. Det er jo tøft også for oss å vente med dem i en slik situasjon, sier Ysen.

Dersom Veronica og Per blir frifunnet, vil de trolig dra rett hjem til Orderud. Blir de dømt, blir de brakt tilbake til fengslene.

SAMMEN: Per og Veronica Orderud ønsker å være sammen før juryen kommer med sin kjennelse. Ekteparet er livredde for hva som kan skje, men slektninger og advokater sier de begge er optimister. Bildet er fra første dag i ankesaken på Åråsen.