Ekstremværet Frank

- Livsfarlig å bevege seg ute nå

Det blir stille etter stormen. Men først må store deler av Norge gjennom et regn av farevarsler.

LØPER UNNA: Elever ved Helgeland Folkehøyskole må løpe unna - så løsner taket. Video: Helgeland Folkehøyskole Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremværet «Frank» har satt sitt preg på store deler av Norge, og selv om det verste er over i løpet av fredag, vil det samme lavtrykket spille inn på værforholdene i dagene framover. Vakthavende meteorolog Åslaug Skålevik Valved sier følgende til Dagbladet:

- Det ligger et lavtrykk rett øst for England som gir et heftig vær de kommende dagene. Folk bør for eksempel holde seg unna kysten i Agder og Rogaland på grunn av store bølger, sier Valved, som ikke sparer på kraftuttrykkene når det gjelder været i Nord-Norge fram til fredag kveld.

- Det er livsfarlig å bevege seg ute nå, slår Valved fast om farevarselet som strekker seg til fredag klokka 18, og særlig i områdene Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Troms.

Stille etter stormen

Ifølge meteorologen vil det samme lavtrykket bli liggende og surre helt fram til neste onsdag. Den kommende perioden forespeiles det vær med stor forbokstav: Store snø- og regnmengder, høye bølger, snøskredfare og kraftig vind. Så blir det forholdsvis stille etter stormen, selv om uværet og de tilhørende farevarslene på ingen måte er over for godt.

UVÆR: På Sjonfjellet mellom Mo i Rana og Sandnessjøen ser det slik ut torsdag ettermiddag. Foto: Statens Vegvesen
UVÆR: På Sjonfjellet mellom Mo i Rana og Sandnessjøen ser det slik ut torsdag ettermiddag. Foto: Statens Vegvesen Vis mer

Starter man fra toppen, altså i nord, får man en voldsom start med røde farevarsler flere steder.

- Men Nord-Norge kommer bedre utav det etter ekstremværet. Vinden vil henge igjen i flere dager. Lørdag vil fremdeles preges av kraftig vind, før det roer seg søndag. Etter dette venter mye oppholdsvær, men skiftende i ytre strøk, sier Valved.

BLÅSTE BORT: 2. omgangen til kvinnenes storsalom i Semmering kunne ikke gjennomføres på grunn av kraftig uvær. Video/foto: NRK/NTB Vis mer

Kaldt og vått

Midt-Norge får ifølge meteorologen ikke så mye nedbør, men kraftige vindkast i starten av perioden. Utover i helga og neste uke går dette over til skiftende nedbør og generelt skiftende vær - men med gode utsikter for skiturer for dem som har mulighet til å benytte seg av finværsvinduene.

- Det blir noe sol, og mesteparten av nedbøren som snø, oppsummerer Valved.

Nordlige og midtre deler av Vestlandet har hell med uværet i slutten av uka. Ifølge meteorologen havner særlig store deler av gamle Hordaland og nordover i øyet på «Frank». Det betyr at man her slipper unna det verste uværet.

- Kysten kommer ikke så godt utav det. Det blir kaldt, med temperaturer ned mot null, og regn. Det ser også ut til å bli nedbør alle dager, med unntak av onsdag. Beveger man seg litt inn i landet, som for eksempel Voss, så vil det derimot være kuldegrader og komme godt med påfyll av snø - en gladmelding til skianleggene, forteller Valved.

Gode sjanser i øst

På det glade Sørland vil man også få en rekke farevarsler på gult nivå inn mot helga, før det hele roer seg lørdag. De nevnte bølgene, som gjør at folk bør holde seg unna kysten fredag, vil da roe seg fra og med lørdag før det går over i finere vær.

- Nordavind gjør at det blir kaldt, men det klarner virkelig opp. Så her blir det mulighet for noen fine utedager når ekstremværet forsvinner, sier meteorologen.

I likhet med resten av landet, går også Østlandet inn i helga med farevarsler over hele fjøla. Store nedbørsmengder i form av både regn og snø, skaper utfordringer. Men den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves.

- Østlandet kommer best utav det de kommende dagene. Her vil man få perioder med sol og roligere vindforhold i neste uke. Dette vil også gjelde i indre strøk av landsdelen, så her ligger det an til både skiturer og sol, sier Valved.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer