EKSTREM RASFARE: To er funnet døde og to er savnet og antatt omkommet etter raset ved Jamtfjelltind i Vefsn kommune i Nordland. Det blir ikke aktuelt å sende letemannskaper inn i området før tidligst tirsdag. 
Foto: Luftforsvarets redningstjeneste / SCANPIX
EKSTREM RASFARE: To er funnet døde og to er savnet og antatt omkommet etter raset ved Jamtfjelltind i Vefsn kommune i Nordland. Det blir ikke aktuelt å sende letemannskaper inn i området før tidligst tirsdag. Foto: Luftforsvarets redningstjeneste / SCANPIXVis mer

Livsfarlig å lete etter de savnede

Raset i Vefsn tok fire liv. Arbeidsplass i Mosjøen hardt rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Det er livsfarlig for letemannskaper å bevege seg i området der fire mennesker ble tatt av dødsraset i går ettermiddag. Derfor kommer ikke letingen til å bli gjenopptatt i dag. To av de omkomne ble gravd fram av turkameratene.

Politiet antar at de to som ikke er funnet, også har omkommet under jord- og snømassene.

I Mosjøen ble borgertoget og festen på torget avlyst etter barnetoget. Rastragedien ble tatt opp i Dolstad kirke i formiddag etter den ordinære gudstjenesten.

Et turvant følge på fem kvinner og tre menn, mellom 30 og 50 år og de fleste fra Mosjøen, tok i går formiddag fatt på den tre-fire timer lange turen opp til Jamtfjelltinden, der de skulle plassere en ny signeringsbok for sesongen i trimposten til Brurskanken Turlag i 1189 meters høyde.

 PÅ HALV STANG:  Det blir flagget på halv stang ved alle offentlige bygninger i Vefsn i dag - her foran rådhuset og politihuset i Mosjøen. FOTO: FRODE MEOSLI.
PÅ HALV STANG: Det blir flagget på halv stang ved alle offentlige bygninger i Vefsn i dag - her foran rådhuset og politihuset i Mosjøen. FOTO: FRODE MEOSLI. Vis mer

Den voldsomme snøsmeltingen utløste et 50-60 meters bredt og flere hundre meter langt ras med snø og jord da de var kommet opp i 700 meters høyde. Ulykken skjedde ved 15-tiden i går, men ble ikke oppdaget før i natt. Pårørende slo alarm til politiet like før midnatt.
Arbeidsplass hardt rammet En arbeidsplass i Mosjøen er spesielt hardt rammet av rastragedien. En fjellvant og turglad gjeng ved bedriften hadde påtatt seg å gjøre klar trimposten på Jamtfjelltinden for turlaget.

- Det var to ansatte her og en tidligere ansatt som tok med seg nær familie og venner på turen. To av dem er på sykehus og har ikke fått livstruende skader. Ingen av de ansatte er blant de omkomne, men det er nære relasjoner, sier sjefen på arbeidsplassen til Dagbladet.

De to skadde turgåerne ble plukket opp av et ambulansehelikopter like for klokka 04 i natt.
Ikke mobilDe av de åtte er uskadd. Det ble funnet av helikopter en halvtime seinere - til fots for å hente hjelp i det arsfarlige terrenget.
Det er ikke mobildekning i området.

VOLDSOMME KREFTER: Skredfaren er for stor til at letingen kan fortsette.
Foto: Luftforsvarets redningstjeneste / SCANPIX
VOLDSOMME KREFTER: Skredfaren er for stor til at letingen kan fortsette. Foto: Luftforsvarets redningstjeneste / SCANPIX Vis mer

Fram til for noen dager siden var det nattefrost og snøvær i området. I går kom sommertemperaturer over 20 grader med et brak.
Dermed økte også snøsmeltingen og rasfaren i de snøtunge fjellsidene.

Rasfaren har økt utover dagen. Flere småveier er sperret av ras, og hele bygda Varntresk inn mot svenskegrensen er her avstengt fra omverdenen.
500 meter bred rasskavlAllerede på morgenkvisten advarte en pilot på et Sea King-helikopter mot stor rasfare. Han observerte en 500 meter bred skavl som kunne rase ut nårsomhelst.

Da bestemte politiet seg for å trekke tilbake redningsmannskapene.
 

 KOMMUNELEDELSEN I VEFSN  ble tidlig engasjert i oppfølgingen av de pårørende til rasulykken, fra venstre rådmann Magne Pettersen, varaordfører Mildrid Søbstad og ordfører Jann-Arne Løvdahl. FOTO: FRODE MEOSLI.
KOMMUNELEDELSEN I VEFSN ble tidlig engasjert i oppfølgingen av de pårørende til rasulykken, fra venstre rådmann Magne Pettersen, varaordfører Mildrid Søbstad og ordfører Jann-Arne Løvdahl. FOTO: FRODE MEOSLI. Vis mer