Livsfarlig data-ungdom

Tenåringer har alltid begått rampestreker, men internett og annen datakommunikasjon har gjort enkelte av disse strekene til livsfarlige forbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste årene har fremmelige ungdommer lammet en amerikansk flyplass, stengt telefonnettet i en hel by og lurt seg inn i selve Pentagons elektroniske hjerne.

I mars i år satte israelsk politi 18-åringen Ehud Tenebaum i husarrest, etter at han hadde greid å skaffe seg ulovlig tilgang til datasystemene i USAs forsvarsdepartement. Pentagon gjensto som den store utfordringen for Tenebaum, som før hadde «hacket» seg inn i hundrevis av firmaer og andre institusjoner.

Samme måned kunngjorde myndighetene i delstaten Massachusetts at de hadde arrestert en 14-åring, som tilsto at han hadde koblet seg inn på den datastyrte sentralen i sitt teledistrikt. Der greide han å koble ut en rekke linjer, blant annet de som betjente Worcester-flyplassen like ved, i seks timer.

«Tante Susie»

- Dette var ikke et uskyldig påfunn, av den typen som forhindrer din tante Susie i å ringe til en venninne for å skravle. Denne hackingen kunne ha hindret tante Susie i å tilkalle brannvesen eller ambulanse i en livstruende situasjon, sier en tjenestemann i Massachusetts.

Amerikanske barn blir til stadighet advart mot farene ved hacking, av sine foreldre, av lærerne og av programlederne i populære TV-programmer for ungdom. Men eventyrlysten og utforskertrangen ser ut til å virke sterkere enn disse advarslene, sier sosiologen James Teele.

- Barn har alltid villet ha det gøy med rampestreker, som å legge tegnestifter på lærerens stol eller å slippe luften ut av bildekk. Det er kanskje ondskapsfullt, men det er jo ikke direkte farlig. Hacking er farligere, samtidig som det byr på utfordringer, sier Teele.

Skremmer voksne

Dataekspert Kate Delhagen ved forskningselskapet Forrester Research sier at barnas foresatte ofte står maktesløse, fordi de ikke skjønner noe av den avanserte teknologien barna benytter seg av. - De som ikke vet noe om data, lar seg ofte skremme av alt som har med slik teknologi å gjøre, sier hun.

- Tenåringene har på sin side vokst opp omgitt av datamaskiner, og de har teknologien i fingerene. De liker den maktfølelsen det gir dem å kunne utnytte datamaskinens følelser, og de bruker sine ferdigheter til å oppnå oppmerksomhet, mener Delhagen.

- De fleste hackere bryter seg inn i andres dataanlegg for å vise at de kan gjøre det og at de tør gjøre det, ikke for å ødelegge. Det er samme forskjellen mellom denne typen hacking og grov datakriminalitet, som det er mellom barns nasking i butikken og et væpnet bankran, sier hun.

(NTB-Reuters)