Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livsfarlig drikkelek i russetiden

Russen er løs igjen og med russen følger skøyestreker og russeknuter. Men enkelte av oppgavene er direkte livfarlige. Nå tar skolene affære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte russepåfunn er helt uskyldige, men andre kan gå utover både russen selv og andre mennesker. Dagbladet.no har sjekket de offisielle russeknutereglene til flere videregående skoler her i landet. Det fleste oppgavene som russen skal gjennomføre er uskyldig.

Noen oppgaver går ut på å spise og drikke forskjellige ting. Å kysse folk med forskjellige status, som politi, lærere og medruss, er en annen oppgave. Holder russen seg våken i lengre perioder, har sex med en eller flere personer eller bade i sjøen eller elver, så får de også belønning i lua i form av knuter.

Noen av oppgavene kan gå ut over liv og helse og må unngås. Et russestyre har foreslått at man får en knute i russelua om man klatrer opp i toppen av en lyktestolpe. Fallskader kan ta livet av mennesker eller føre til alvorlige hodeskader.

Flere av oppgavene russen skal forsøke å gjennomføre er ikke direkte farlige i seg selv, men kombinasjonen av flere oppgaver kan ta livet av mennesker. Blant annet oppfordres det til å drikke mye alkohol. Om dette kombineres med bading samtidig med lange våkeperioder, blir man så utmattet at man kan kollapse eller drukne.

Ransforsøk

I Arendal har Tyholmrussen foreslått at man får knute i lua om man padler i gummibåt mellom stedene Pollen og Kittelsbukt. Det kan til tider være sterk strøm og bølger i området.

- Personlig ville jeg ikke anbefalt russen å forsøke seg på denne oppgaven selv om det er kai langs hele området. Kombinert med alkohol, kaldt vann og mørke kan det være farlig, i hvertfall i en liten gummibåt, sier lensmann Jan Sverre Krogstad til Dagbladet.no.

En annen oppgave russen i Arendal blir utfordret til å gjennomføre er å forsøke å rane skolens kantine maskert med finlandshette og vannpistoler.

- Mange vannpistoler ser svært ekte ut. Selv om dette foregår på skolens område kan de som blir utsatt for spøken få alvorlige psykiske problemer, sier Krogstad.

Lek med alkohol

Ved enkelte skoler har russen laget drikkeregler som må unngås. Et forslag til knuteregler er å drikke en flaske sprit (0,75 l) på en time. Ved Brandbu videregående skole har russen kommet til at en tidsgrense på fire timer bør holde for en spritflaske. I tillegg oppfordrer russen til å drikke en flaske vin (0,7 l) på fem minutter. En kasse øl (24 flasker à 0,33 l) må drikkes på 12 timer. For dette honoreres man med henholdsvis en øl-, vin- eller spritkork i russelua.

- Det er rett og slett livsfarlig å drikke slike mengder alkohol på så kort tid. Husk at mange russ er unge og uerfarne med alkohol. Drikker du så mye som det foreslås kan du redde livet om du spyr opp noe av alkoholen før du blir syk, sier avdelingsdirektør Håkon Aune ved divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning hos Nasjonalt folkehelseinstiutt.

Om du vil ta steget helt ut kan du forsøke å drikke sprit- og vinflaska og all ølen på 40 timer. Da vanker det en paraceteske i lua.

- Vi hadde knuteregler da jeg var russ også, men vi måtte ikke risikere å forgifte oss selv for å få en knute i lua. Det russen gjør vil jeg sammenligne med å drive med risikosport, sier Aune.

Brandburussen skriver på sine hjemmesider at å tylle i seg i alkohol i slike mengder er helseskadelig?

- Det er ikke helseskadelig, det er livsfarlig. Om noen forsøker å følge noen av knutereglene så leker de med livet, sier Aune.

Farlig kombinasjon

Legen mener det viktigste er å redusere alkoholinntaket, og det er viktig at man får nok søvn, spiser regelmessig og drikker vann. Uansett er faren for å blir utmattet til stede.

- Å forsøke å holde seg våken i tre døgn, kombinert med drikking og bading er farlig. Husk at man blir lettere nedkjølt med alkohol i kroppen. Man kjenner rett og slett ikke at kroppen ikke tåler belastningen. Selv på grunt vann skal det ikke mye til før man slokner og drukner, sier Aune.

- Noen russ bruker et døgn på en kasse øl. Er det greit da?

- Det går nok greit, men jeg ville absolutt ikke anbefalt det heller, sier Aune.

4 dl alkohol

Aune forteller at en person på 80 kilo som drikker en liter 40 prosent sprit på en time teoretisk vil få åtte i promille. Men det er i teorien. Med tre eller fire i promille er man i livsfare. Man vil få problemer med å puste, lungene får ikke nok oksygen. Om man kaster opp vil man kunne bli kvalt i sitt eget oppkast, faren for å ramle, enten i sjøen eller slå hodet i bakken er stor. I tillegg kan man falle i veibanen og bli truffet av biler. Om man slutter å puste vil hjertet etter en stund slutte å slå. Når det stanser er veien kort til å gå i koma og ødelegge hjernen.

Om man blir så dårlig at man blir pumpet er man ikke dermed reddet. Man må også pumpes kort tid etter at man har fått i seg alkoholen. Det går bare minutter fra man nyter alkohol til det går i blodet. Det er bare den alkoholen som er igjen i magesekken som ikke vil gå i blodet og dermed påvirke hjernen og de indre organene. Når man pumpes føres en slange ned i halsen og ned i magesekken. Innholdet suges ut.

Innkaller russen

Rektor Geir Berge ved Brandbu videregående skole var ikke klar over knutereglene ved skolen da Dagbladet.no ringte han.

- Jeg har ikke sett reglene og vi er ikke med i utformingen av dem, men om det du sier stemmer, kommer jeg til å innkalle russestyret og snakke om dette. Slike russeregler er forkastlige. Bruk av rusmidler og seksuell adferd har en tendens til å bli ekstremistisk i russetiden. Jeg synes også russefeiringen har utartet slik at de kommersielle interessene rundt feiringen har fått alt for stor innflytelse, sier rektor Berge.

Han understreker at han uttaler seg generelt om russen, ikke bare de på Brandbu i Oppland. Ved Brandbu videregående skole blir beruset russ bortvist fra skolen. Alkohol i skolen tar rektoren sterk avstand fra.

- Hvert eneste år tenker vi om noe kan skje med våre elever. Jeg føler meg alltid litt redd i russetiden, men vi har heldigvis ikke hatt noen voldsomme konsekvenser av russefeiringen ved Brandbu før, sier Berge.

Plager andre

Russen plager ikke bare seg selv i russetiden. Mange oppfordres til å gjøre noe mot yngre elever for å få knuter i lua. Dagbladet.no har funnet knuteregler som oppfordrer til å fange og binde yngre elever flaggstenger. De bør holdes fast i minst 10 minutter, men helst en time.

Andre oppgaver går ut på kline kokosboller eller softis i ansiktet på yngre medelever. Biting av medelever i beinet og klipping av klær til medelever er også oppgaver som honoreres med knuter. Også folk med alkoholproblemer er mobbeofre for russen. Rastarussen oppfordrer å skjenke uteliggere med alkohol.

ARTIG TID:</B> Å være russ kan være et minne for livet, om man ikke sover bort maimåneden på grunn av uvettig bruk av rus.
KOM MAI DU SKJØNNE PROMILLE:</B> Drikker du for mye for fort i russetida kan det være livsfarlig. Hvert år må russ få legebehandling for drikkingen sin, enten det har ført til ulykker og skader eller for mye alkohol i kroppen.
TAR AFFÆRE:</B> Rektor Geir Berge synes lite om drikkingen som skolens russ oppfordrer til. Nå kaller han inn russestyret til samtaler.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media