Livsfarlig dykkerforsøk

Nå dykker Ronny Frimann og Bjørn Vik i Saltstraumen. Undervannsstrømmen har en fart på drøye 25 knop. De setter verdensrekord - hvis de overlever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et liknende dykkerforsøk har aldri vært gjort.

Mange tilskuere har samlet seg og flere båter er ute for å følge dykket på nært hold.

Politiet er tilstede under dykkerforsøket, men bare for å holde orden på trafikken. Politimester Bjørn Hareide har tidligere gitt klart uttrykk for at han har lite til overs for forsøket. Han frykter at andre dykkere skal miste livet i liknende forsøk.

For kort tid siden slapp førstemann seg ut i Saltstraumen. Han hoppet fra et helikopter i nærheten av brua som går over Saltstraumen. Fra dette stedet skal han la seg frakte nærmere 2,5 kilometer avgårde med strømmen.

«Et planlagt selvmord?» spør de to dykkerne på hjemmesiden sin. Dykkingen er nemlig mildt sagt hasardiøs: «Vannet flyter forbi i en utrolig hastighet. En stor malstrøm åpner seg og suger vannet flere meter ned før det forsvinner. 20 sekunder senere koker vannet,» beskriver de på hjemmesiden.

Til Nettavisen innrømmer Ronny Frimann at marginene er hårfine:

- Vi har ikke mye å gå på, sier han.

- Jeg forstår at dette er galskap for dem som ikke har vår rutine.

Tauet røk

For en drøy uke siden gjorde de to ekstremdykkerne et forsøk med å sende en dukke ut i strømmen for å studere hvordan den ble behandlet av de kraftfulle vannmassene. Svaret kom raskt: Tauet som dukken var festet i, røk tvert av.

¨ Det er ikke første gang Ronny Frimann er med på et verdensrekordforsøk. I mars satte han rekord da han klarte å være under vann med tilførsel av luft i 50 timer.

Dagbladet kommer tilbake med mer.