Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livsfarlig etter få minutter ved atomkraftverket

- Hvordan arbeiderne løser dette på stedet er vanskelig å forstå, sier leder i Statens strålevern.

SJEKKES:   En passasjer sjekkes for radioaktive partikler på flyplassen i Hong Kong. Atomulykken kan ha konsekvenser i et større område enn evakueringssonen, mener Statens Strålevern. Foto:  EPA/Scanpix
SJEKKES: En passasjer sjekkes for radioaktive partikler på flyplassen i Hong Kong. Atomulykken kan ha konsekvenser i et større område enn evakueringssonen, mener Statens Strålevern. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Fortsatt kan ikke dette bli et nytt Tsjernobyl, sier seksjonsjef Ole Reistad i Statens strålevern.

Likevel opplever de nok en gang at situasjonen på det jordskjelvrammede kjernekraftverket Fukushima Daiichi har utviklet seg i en mer alvorlig retning enn det man kunne forutse.

- Vi snakker om en ulykke som kan gi konsekvenser i et større område enn det som er evakuert. Amerikanske myndigheter har bedt sine borgere som befinner seg innenfor en radius på 80 kilometer av anlegget, om å evakuere. Uten at vi kjenner alle antakelsene de har gjort, så har vi tillit til denne vurderingen, sier Reistad.

Dødelig ved anlegget Nå er det ikke lenger atomreaktorene, men avfallslagrene for radioaktivt brensel som utgjør den største trusselen.

Ved minst ett av lagrene er taket sprengt bort i en eksplosjon. Det radioaktive avfallet er i direkte kontakt med luft og ståleverdiene ekstremt høye.

- På anlegget er doseratene så høye at du bare kan jobber der i noen minutter. Hvordan de løser dette på stedet er vanskelig å forstå. I en omkrets på 20-60 kilometer rundt anlegget er stråleverdiene 10-100 ganger høyere enn normalt. Det er ikke slik at det gir akutte skader, men så høyt at man bør evakuere, sier seksjonssjefen.

Har du ikke mulighet til å evekuere, bør du holde eeg innendørs, stenge dører og aircondition og sørge for å ha vann tilgjengelig.

- Vi er veldig klar over at dette er en kjempebelastning og må føles skremmende. Men følger man disse enkle tiltakene så skal det gå bra, sier Reistad.

Farligere enn reaktorene
Myndighetenes tiltakt er nå svært viktig for å begrense utslippene.

- Situasjonen har skiftet. Nå er vi på vi på det nivået at vi er avhengige av aktive tiltak fra myndighetene for å unngå et utslipp som er større enn det vi så for oss fra reaktorene, sier Reistad, i motsetning til i går.

Han beskriver avfallslagrene som store svømmebasseng som brenselstavene står nede i. Bassengene er trolig skadd i jordskjelvet og vannstanden synker.

BETYDELIGE SKADER:  Bildet viser reaktorbyggene til reaktor tre og fire på Fukushima Daiichi. Reaktorlagrene utgjør nå den verste trusselen. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co
BETYDELIGE SKADER: Bildet viser reaktorbyggene til reaktor tre og fire på Fukushima Daiichi. Reaktorlagrene utgjør nå den verste trusselen. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co Vis mer

- Vannet er veldig viktig for avkjøling og også for å skjerme for strålingen. Det er helt umulig å jobbe der når vannet er forsvunnet. Da vil de streve med å gjøre tiltakt uten at folk rett og slett omkommer. I reaktorene har man tross alt litt mer beskyttelse fra tanken, sier Reistad.

Eksploderer uten vann
Om lagrene er tomme for vann er risikoen for eksplosjoner svært stor.

- Hvis brenselslagrene blir tørrlagt er det fare for utvikling av brann eller eksplosjon i løpet av noen timer. Blir det en brann eller eksplosjon fordi det er tørt stå strever man, sier Reistad. 

Å få vannstanden i bassengene til å øke er derfor helt essensielt i dag.

- De prøver med brannbiler, vannkanoner og helikoptre, men vi har ikke registret at de har lyktes helt med dette enda, sier Reistad.

To savnet, 43 skadd Ifølge ubekreftede meldinger er fem personer omkommet på atomkraftanlegget Eieren TEPCO informert i går til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at to personer er savnet og 43 skadd. TEPCO rapporterte følgende:

To ansatte hos en underleverandør er skadd. Begge er brakt til sykehus, en med beinbrudd. Den andres tilstand er ukjent.
To personer er savnet
To personer har blitt «plutselig syke»
Fire personer, to fra TEPCO og to fra underleverandører, har mindre skader etter eksplosjonen ved reaktor 1 11. mars.
To TEPCO ansatte har mindre skader.
11 personer ble skadd i eksplosjonen ved reaktor 3 14. mars.
To fra TEPCO-ansatte er brakt til sykehus etter skader fra kontrollrommet
17 personer har skader i ansiktet fra nedfall av radioaktivt materiale. De er ikke brakt til sykehus siden de er utsatt for forholdsvis lave stråleverdier.
En arbeider lider fra betydelig stråleskader fra arbeid med ventilasjon.
To politimenn er utsatt for stråling har fått behandling. Det undersøkes også om flere brannmenn som er utsatt for stråling har skader.

Grafikk: Kjell Erik Berg
Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media