Livsfarlig feber kan true norske KFOR-styrker

De norske soldatene i den fredsbevarende KFOR-styrken nektes å gå inn i et område i den sørvestre delen av Kosovo etter et utbrudd av krimfeber i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykdommen kan i begynnelsen ligne på en vanlig influensa, men forårsaker etter hvert alvorlige blødninger. Opp mot 1/3 av dem som smittes dør av sykdommen, melder NRK Dagsnytt.

Sykdommen overføres til mennesker ved hjelp av flåttbitt, og har vært til stede jevnlig i Kosovo siden 1954. Ifølge Folkehelsa er det meldt om 48 mistenkte tilfeller av den såkalte krimfeberen. Normalt er det 5-10 tilfeller årlig. Personer som befinner seg i området, henstilles til å dekke til bar hud og å bruke støvler.

Ifølge pressetalsmann Per Høiby i Forsvarets overkommando ligger det aktuelle området ikke i nærheten av den norske KFOR-styrken.

- Det er langt fra det området den norske styrken opererer i, og vi har lagt ned et forbud om å gå inn der. For 14 dager siden lagde vi også forholdsregler for kontakt med dyr og for ferdsel i skog og mark, sier Høiby til NTB.

Det som bekymrer Høiby noe, er ryktene om at viruset har spredd seg til hovedstaden Pristina. Dette ryktet har han ennå ikke fått bekreftet.

- Jeg har snakket med bataljonslegen der nede, han hadde også hørt ryktet, og vi følger opp dette på alle måter, understreker Høiby.

Foreløpig har ikke Forsvaret iverksatt noen høyere beredskap, men de overvåker situasjonen kontinuerlig. Det er rundt 1400 nordmenn i den norske kontingenten.

(NTB)

FEBER-ALARM: De norske KFOR-styrkene i Kosovo har fått forbud mot å gå inn i et spesielt område hvor den livsfarlige feberen herjer.Foto: SCANPIX
FEBER-ALARM: De norske KFOR-styrkene i Kosovo har fått forbud mot å gå inn i et spesielt område hvor den livsfarlige feberen herjer.Foto: SCANPIX Vis mer
FEBER-ALARM: De norske KFOR-styrkene i Kosovo har fått forbud mot å gå inn i et spesielt område hvor den livsfarlige feberen herjer.Foto: SCANPIX