Livsfarlig flyktningestrøm

I natt fant italiensk politi 275 mennesker stuet sammen i en liten båt. Flere var barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De italienske øyene Lampedusa og Sicilia er målet for tusenvis av flyktninger fra Afrika og Midtøsten som hvert eneste år tar seg til Europa for et bedre liv. I natt skjedde det igjen. På Lampedusa kom en liten båt i land, full av flyktninger. 275 mennesker satt i den 20 meter lange trebåten, som neppe ville hatt en sjanse om den kom ut for uvær i Middelhavet.

Blir sendt tilbake

Gruppen som ankom øya i natt, er den største som noengang er registrert. Menneskene ble tatt i land og sendt til en leir hvor de blir avhørt. Deretter går ferden videre til fastlandet i Italia hvor innvandringsmyndighetene avgjør om de kan få bli i Europa. De aller fleste får avslag og må returnere til hjemlandet sitt.

Det er uklart hvor de 275 menneskene kommer fra, men flere av dem hevdet de var fra Palestina og Bangladesh. 89 av passasjerene ombord i båten var barn. Trolig har båten seilt fra et sted i Libya i Nord-Afrika.

Undersøkelser viser at mange båtflyktninger forlater Libya på sin vei til Italia. Derfor reiser nå statsminister Silvio Berlusconi til Libya for å ha samtaler med landets leder Muammar Gaddafi.

Overvåking

Håpet er at samtalene kan styrke samarbeidet mot ulovlig innvandring til Europa. Det finnes en samarbeidsavtale som skal redusere flyktningestrømmen, men siden undertegnelsen i fjor sommer er den ennå ikke iverksatt. Dette vil nå Italias statsminister presse på for å få i orden.

En av punktene i avtalen går ut på at italienske politimyndigheter utdanner libysk politi i bruk av overvåkingsutstyr som Italia skaffer til veie. Dette utstyret kan stanse båter med flyktninger før de tar seg ut i Middelhavet.

EU støtter avtalen, og ønsker å utvide avtalen om den viser seg å være vellykket.

INGEN LEDIG PLASS:</B> Menneskesmuglerne er de eneste som tjener på flyktningestrømmen. På nattens overfart var det knapt plass til et menneske til.
I LAND:</B> Etter en slitsom seilas på sjøen kom flyktningene i natt i land i Italia. Men trolig blir de sendt tilbake om kort tid.
UTSLITT:</B> Blant de mange flyktningene var det også barn. Tilsammen 89 var barn av de 275 menneskene på flukt.