Livsfarlig håndgranat ville ha sprengt i Oslo

Håndgranaten som skapte skrekk i deler av Oslo sentrum i morges var livsfarlig, viser prøver fra Forsvaret. Hvis ingen hadde funnet granaten, kunne den ha eksplodert i løpet av dagen. Da ville den hatt en dødelig radius på 10 meter i det trafikkerte boligområdet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håndgranaten ble funnet på fortauet ved et et blomsterbed i krysset Stensgata/Brageveien av en tilfeldig forbipasserende like før klokka 07 i morges. Granaten villa ha eksplodert så fort snøen hadde smeltet.

- Forsvarets undersøkelser i dag viser at det var en såkalt skarp granat som etter all sannsynlighet ville ha eksplodert i løpet av dagen, sier politiinspektør ved Oslo politikammer, Gunnar Larsen til Dagbladet :på nettet i kveld.

Søker mann i 25-årsalderen

Politiet i Oslo vet foreløpig ikke hvor lenge granaten har ligget på bakken. Ei heller hvem som har lagt denne i det trafikkerte boligområdet i Oslo.

- Nå søker vi en mann i 25-årsalderen som var på åstedet i morges, sier Larsen. Mannen var iført en militær kamuflasjeuniform, en sort lue og en ryggsekk.

- Vi håper at personen melder seg utover kvelden, sier Larsen og understreker at mannen ikke er mistenkt i saken.

Kan finne flere

Larsen sier at politiet ikke ser bort i fra at de kan finne flere håndgranater og ber publikum være observante.

Politiet rykket ut med store mannskapet da de fikk melding om granatfunnet klokken 06.50 i morges. En beboer oppdaget den skarpe granaten som var pakket inn i snøen på fortauet i krysset Brageveien og Stensgata.

Beboeren varslet politiet som slo full alarm og sperret av gatene rundt granaten. Flere beboere som bodde i nærheten av der granaten var plassert ble eavkuert av politiet.

Klokken 07.45 utvidet politiet sperringene, og stengte Thereses gate fra Bislet til Adamstuen. Hverken trikken eller annen trafikk fikk passere gjennom området, og flere trikkepassasjerer måtte derfor finne seg andre måter å komme seg til jobb og skole på i dag.

De evakuerte beboerne fikk slippe inn i leilighetene sine ved 08.30-tiden.