Livsfarlig kappløp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Pakistan gjennomførte lørdag en ny atomprøvesprengning i åpen protest mot FN og verdenssamfunnet. Sprengningen ble åpenbart gjennomført som et ledd i nervekrigen mot India og for å avvise alle beskyldninger om at Pakistans våpenprogram ikke er fullt på høyde. Lederen for det pakistanske atomvåpenprogrammet, Abdul Qadeer Khan, skryter åpenlyst av at landet kan utplassere atomraketter i løpet av noen få dager, og at Pakistans atomvåpen er mer «avanserte og mer pålitelige enn Indias».
  • Ordkrigen mellom de to arvefiendene er snart like skremmende som nervekrigen med prøvesprengninger. Pakistans siste prøvesprengning ble etterfulgt av et krav om forhandlinger om det omstridte området Kashmir i India. Det var striden om Kashmir som utløste krig mellom de to landene i 1948 og 1965, men den gangen hadde de ikke våpen til å utrydde hverandre. Nå utfordrer lederne i de to utfattige nasjonene hverandre med stormaktenes egne våpen, og står stolt fram som atommakter.
  • Det er også skremmende at lederne i de to landene bare trekker på skuldrene av internasjonal fordømmelse og innleder et livsfarlig våpenkappløp, mens resten av verden ruster ned etter den kalde krigen. Folkerettslig har selvsagt India og Pakistan samme rett til et atomforsvar som USA, Russland og de andre atommaktene. De kan selvsagt også hevde at en terrorbalanse i Sør-Asia kan bidra til å hindre krig, slik den gjorde det mellom Sovjetunionen og USA. Problemet er at konflikten mellom India og Pakistan er både nasjonalistisk og fundamentalt religiøs. Hatet kan velte terrorbalansen og utløse ragnarokk i to nasjoner med over en milliard innbyggere.
  • Våpenkappløpet mellom India og Pakistan har i løpet av tre uker satt fredsutviklingen i verden flere år tilbake. India har åpenbare stormaktsambisjoner, og Pakistan har følt seg sviktet av sin gamle allierte, USA. Dermed blir verden stående som tilskuere til et kjernefysisk våpenkappløp ingen i dag kan garantere utgangen på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer