Livsfarlig lek sprer seg på nettet

Batmanning er fenomenet som har overtatt for planking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år begynte noen å legge ut bilder av seg selv mens de lå helt flatt, på de utroligste steder. Fenomenet spredde seg på sosiale medier, og den farlige leken førte også til et dødsfall i Australia hvor en mann falt ned fra en balkong, etter at han forsøkte å balansere fra et rekkverk.

Nå har planking fått en arvtaker, kalt batmanning.

Kort fortalt betyr det at du henger opp-ned, og får noen til å ta bilde av deg.

Farlig Dette er en lek som tilsynelatende er enda farligere enn planking, siden du henger med hodet ned og har hendene opp langs siden av kroppen. I flere av videoene vil de åpenbart ikke rekke å ta seg for hvis de mister grepet med hendene.

Overlege Frank Becker på klinikk for hjerneskader ved Sunnaas Sykehus mener det er bedre å bruke hodet enn å lande på det.

- Man kan falle ned fra en meters høyde ti ganger og det kan gå bra. Den ellevte gangen kan være skjebnesvanger. Selv fra ganske lave høyder kan man pådra seg alvorlige traumatiske hjerneskader eller ryggmargsskader, sier overlege Frank Becker.

Bilder sprer seg nå på Facebook og videoer blir lagt ut på Youtube. En av videoene der har over 200 000 visninger på en uke.

Ferskt fenomen Det er ei gruppe som kaller seg Batman Boilers fra Purdue University i Indiana i USA som står bak den, og de hevder ifølge ABC å være først ute med det ferske fenomenet.

- Da vi prøvde batmanning og fant ut av det var mulig, søkte vi rundt på nettet og fant ingen suksessfulle batmanningvideoer, sier Chris Ganz, et medlem av gruppa Batman Boilers.

Han mener folk må bruke sunn fornuft.

- Folk må bruke god dømmekraft. Vi har folk som hjelper oss ned når vi er ferdig, sier han.

Overlege Frank Becker mener at denne leken kan være farlig av flere årsaker.

Absolutt farlig - Det kommer an på høyde, vinkel og vekt. Vi har hatt eksempel på folk som har falt ned fra en stol og brukket nakken. Fra to-tre meter er det absolutt farlig, sier overlegen og legger til at unge menn oftere får hode- og nakkeskadene enn befolkningen generelt.

- Unge menn tenker ofte ikke over konsekvensene av sine egne handlinger, spesielt farlig er dette hvis de samtidig er alkohol- eller ruspåvirket, sier Frank Becker.

BATMANNING: Den nye farsotten på sosiale medier er batmanning. Foto: Privat.
BATMANNING: Den nye farsotten på sosiale medier er batmanning. Foto: Privat. Vis mer