Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livsfarlig reklame

BERGEN (Dagbladet): I en krisesituasjon risikerer passasjerer å bli stengt inne i busser med heldekkende reklame, mener veimyndighetene. Foliene med reklame klistres nemlig over vinduene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå blir planene om busser som gigantiske, rullende reklameplakater over hele landet stoppet.

Foreløpig er det bare selskaper i Bergen og Stavanger som har dekket busser med de heldekkende reklamefoliene.

Vegdirektoratet og Gaia Trafikk i Bergen har i flere måneder kranglet om hvorvidt reklamebussene, såkalte brand-busser, kan være farlige eller ikke. Gaia Trafikk har på det sterkeste benektet at reklamefoliene kan representere en fare for passasjerer i en krisesituasjon.

Men Vegdirektoratet mener det stikk motsatte og har nå satt foten ned. Direktoratet pålegger nå Gaia og alle andre selskaper med liknende løsninger om å fjerne reklamefoliene.

Livsfarlige

- Foliene kan være livsfarlige i krisesituasjoner, sier avdelingsingeniør ved Bergen Trafikkstasjon, Robert Nilsen til Dagbladet.

I går ettermiddag hadde Gaia fjernet reklamefoliene på tre av de fem bussene som kjører rundt som rullende reklameplakater. Det er More Group Norge som forsyner busselskapene med den svært iøynefallende reklamen.

Ifølge etableringsdirektør Jon Vigdal i More Group er det bare Gaia og Stavanger og Omegn Trafikkselskap som så langt har pakket busser inn i gigantplakatene. Men ifølge Vigdal er det en rekke busselskaper rundt i Norge som også har ønsket å heldekorere bussene med den inntektsbringende reklamen.

- Disse planene har vi nå lagt på is, men vi regner med at vi vil finne en løsning som ikke går ut over sikkerheten, sier Vigdal.

Innestengt

Problemet med de omstridte foliene er at de er klistret over hele bussen - også vinduene.

Dermed ligger plastfolien også over vinduer som også skal fungere som nødutganger hvis passasjerer må evakuere bussen.

Ifølge Vegdirektoratet kan plastfilmen hindre vindusglasset å knuse i småbiter slik det skal. Glasset blir derimot hengende igjen i folien og i stedet for at passasjerer får frie rømningsveier, risikerer de å bli stengt inne bak folien.

- Vi har fått utført tester som viser at reklamefolien ikke er til hinder for nødutgangene. Men vi aksepterer Vegdirektoratets påbud og fjerner foliene fra nødutgangene, sier viseadministrerende direktør i Gaia Trafikk, Geir Olav Mandt.

FARLIG REKLAME: Disse bussene tilhører Gaia Trafikk i Bergen som nå fjerner reklamefoliene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!