I RØYK: Skogbranner herjer i Indonesia. Det får også Malaysia og Singapore merke. Foto: Karoline Riis Rigault Vis mer

Norske Karoline i Singapore

Livsfarlig røyk truer storbyen: - Lukter brent

Tirsdag opplevde Karoline Riis Rigault (38) ubehag med å puste. I løpet av de kommende dagene kan situasjonen i Singapore forverres til det livsfarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag morgen ble norske Karoline Riis Rigault (38) møtt av røyken som for tiden rammer Singapore. Da slapp hun unna med en ubehagelig opplevelse. I løpet av de kommende dagene er det varslet at luftforurensningen vil nå verdier som er livsfarlige.

Fredag morgen forteller hun at det fortsatt lukter brent i storbyen, og at det er tungt å puste.

Riis Rigault har bodd og jobbet i Singapore i tre år. Vanligvis kan hun se sola, båter og landet på andre siden av sjøen fra der hun bor. Da hun våknet opp tirsdag, kunne hun bare skimte en liten rød prikk.

- Det var som om det var helt tåkelagt. Jeg dro ut for å løpe, men måtte stoppe fordi det var så ubehagelig å puste. Det luktet faktisk brent, forteller 38-åringen til Dagbladet.

Livsfarlig

Årsaken er at skogbranner har herjet i Indonesia i ukevis. En kombinasjon av lite nedbør og vindretning gjør at Malaysia og Singapore blir hardt rammet.

I skrivende stund er verdien av gjennomsnittlig konsentrasjon av fint svevestøv i lufta i løpet av et døgn på omkring 150. I løpet av de kommende dagene er det varslet at verdiene vil øke til opptil 250 i Kuala Lumpur i Malaysia og i Singapore.

Forskningsdirektør ved Norsk institutt for luftforskning, Cristina Guerreiro, forteller til Dagbladet at det betyr at konsentrasjonen av partikler i lufta er åtte ganger høyere enn hva Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler.

I verste fall kan det være livsfarlig.

- Det er veldig høye verdier, og kan føre til for tidlige dødsfall, samt forskjellige sykdommer som hjerte-, kar- og lungesykdommer, sier Guerreiro og tilføyer:

- Høy konsentrasjon av fint svevestøv er den farligste formen for luftforurensning. Det er hovedårsaken til for tidlige dødsfall i verden som skyldes luftforurensning.

<strong>RØYKLAGT:</strong> Deler av byen er innhyllet i røyk. Foto: Karoline Riis Rigault
RØYKLAGT: Deler av byen er innhyllet i røyk. Foto: Karoline Riis Rigault Vis mer

Truer folk flest

Guerreiro tegner et bilde av en skremmende situasjon de kommende dagene.

- Slik luftforurensning utgjør ikke bare en trussel for astmatikere og personer med hjerte- og karsykdommer, men også folk flest. Folk flest bør ikke oppholde seg utendørs over lengre perioder, og bør i hvert fall ikke utføre tungt fysisk arbeid utendørs.

- Ser dere slike verdier ofte?

- Det er dessverre ikke så sjeldent at vi ser slike verdier. Men i Europa ser man nesten ikke slike verdier lenger, særlig ikke en slik konsentrasjon av fint svevestøv.

FARLIG: Innbyggerne i byen er bekymret for egen helse. Den amerikanske ambassaden har målt nivåer av luftforurensning til å være nesten dobbelt så kraftig som de nivåer den amerikanske miljøvernsetaten EPA anser som farlig. Video: NTB Scanpix Vis mer

Skoler stengt

Situasjonen har allerede fått konsekvenser. 409 skoler har holdt stengt i Sarawak, som er i den malaysiske delen av Borneo. Tidligere denne uka ble også en halv million ansiktsmasker sendt ut til befolkningen.

Miljøforsker Syed Hasnain Raza har ikke opplevd en så alvorlig situasjon siden Indonesia erklærte krise i forbindelse med skogbranner i 2015, sier han til Al Jazeera.

- Kjempeproblem

Forskningsdirektør Cristina Guerreiro omtaler skogbrannene som et kjempeproblem.

- Skogbranner i Indonesia er et kjempeproblem. Innimellom setter bønder fyr på skogen for å kunne plante palmetrær for å utvinne palmeolje. Internasjonale krefter har forsøkt å stoppe eller kontrollere denne typen brannstiftelser i denne regionen. Men det har ikke fungert så godt, sier hun.

Guerreiro mener at det er viktig at folk forstår årsaken til skogbrannene.

- Palmeolje er ettertraktet fordi det blant annet kan brukes til biodiesel. Det er viktig at folk forstår at disse brannene kommer som en følge av verdens etterspørsel etter blant annet biodiesel. Og det er viktig at man forstår at selv om biodiesel ses på som et bærekraftig drivstoff, så kommer det ofte fra plantasjer som ikke er like bærekraftige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer