Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livsfarlig trålefiske

BERGEN (Dagbladet): Fangstkåte fiskere setter 330 liv på Gullfaks C i fare hver gang de slipper ut trålen rett ved plattformen. Oljearbeiderne frykter en ny kjempekatastrofe i Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke ganger har Statoil registrert trålerfiskere som fisker ulovlig innenfor 500-meter-sonen rundt Gullfaks C-plattformen. Oljearbeiderne er livredde for at trålerne skal rive med seg en sikkerhetsventil på havbunnen. Resultatet vil bli en utblåsning som kan sette hele plattformen i full fyr.

To konkrete forhold ble anmeldt til Stavanger politidistrikt i fjor.

- Dette er blitt så alvorlig at vi må vurdere å stanse hele gasseksporten til Statpipe-rørledningen hver gang vi ser en fiskebåt nærme seg plattformene, sier hovedverneombud Terje Herland i Statoil og Per Ove Økland, sekretær for helse, miljø og sikkerhet i Statoilansattes Forening (SaF).

Drepte 167

6. juli 1988 ble Piper Alpha-plattformen på britisk sektor av Nordsjøen rystet av eksplosjon og en uslokkelig brann som krevde 167 liv. Sikkerhetsventilen på plattformen var ødelagt og gassen sprutet ildkuler ukontrollert over oljearbeiderne.

På Gullfaksfeltet har Statoil laget en ekstra sikring for å unngå en ny Piper Alpha-katastrofe. Det er plassert en rundt tre meter høy sikkerhetsventil på havbunnen utenfor selve produksjonsplattformene.

- Vi ser likevel for oss at vi kan bli rammet av en ny Piper Alpha-katastrofe. Hvis en tråler river med seg sikkerhetsventilen, vil en utblåsning sprute rett mot boligkvarteret på C-plattformen med et trykk på 175 bar i rørledningen, sier Terje Herland.

- En evakuering fra plattformen vil bli nesten umulig ettersom livbåtene og helikopterdekket er plassert ved boligkvarteret, sier Per Ove Økland.

Det Norske Veritas har undersøkt forholdet og skriver i en fersk rapport at en utblåsning fra sikkerhetsventilen på havbunnen raskt vil danne en gass-sky over plattformen ved vestlige vindretninger.

- Vi ser for oss et veldig uhyggelig scenario, sier driftsdirektør på Gullfaks, Roald G. Riise.

Gullfaksfeltet ligger på fiskebanken Tampen, der fiskerne har hentet opp sine kvoter lenge før oljeindustrien fikk innpass i Nordsjøen. Oljeinstallasjonene virker som magneter på fisken. Lys fra plattformen og matavfall til sjøen gjør at store stimer med sei kretser rundt Gullfaks-plattformene som om det var et gedigent oppdrettsanlegg.

- Stor fare

Det finnes en sikkerhetssone på 500 meter i sirkel rundt produksjonsplattformene i Nordsjøen. Ingen uvedkommende båter har lov til å krenke denne grensa. Likevel kan oljearbeiderne om bord ofte se norske og utenlandske trålere sirkle som sultne ravner rett utenfor sikkerhetssonen.

- Da vet vi med stor sikkerhet at de har fiskeredskapen langt innenfor grensen. Faren for at de hekter seg fast i sikkerhetsventilen og river den løs er stor, sier hovedverneombud Herland.

Selve trålen er umulig å se ettersom den ligger et par hundre meter under havflaten, men fiskerne er blitt avslørt når de har satt fast utstyr på bunnen.

8. februar i fjor hengte en trål seg fast i en flens like ved sikkerhetsventilen og trålen måtte kappes. 5. oktober i fjor trakk trålen med seg to bøyer som er merket med lys og lyd.

- Med det utstyret fiskerne har på de nye og store trålerne vet de nøyaktig hvor trålen befinner seg til enhver tid. Det er altså snakk om bevisste krenkelser som setter våre liv i stor fare, sier Per Ove Økland.

Krenkelser som har medført at trålen har satt seg fast i sikkerhetsutstyret er blitt registrert fra plattformen og etterpå blitt anmeldt til Stavanger politidistrikt som straffbare forhold. Det er også blitt arrangert møter med Oljedirektoratet, Fiskeridirektoratet og fiskeriorganisasjonene om det store problemet uten at trålerne har sluttet å fiske innenfor 500-meter-sonen.

Lei av å vente

Statoil vil selv ta ansvar for å beskytte den sårbare sikkerhetsventilen. Det er planlagt å gjerde inn hele sikkerhetssonen ved å plassere store pæler på havbunnen. I tillegg kan det bli bygd en overtrålbar struktur som beskytter sikkerhetsventilen. Prisen for alt dette er foreløpig beregnet til mellom 30 og 50 millioner kroner, men det gjelder bare Gullfaks C-plattformen.

I Nordsjøen finnes det flere produksjonsplattformer som trues av fangstkåte fiskere.

Hovedverneombud Terje Herland og HMS-sekretær Per Ove Økland sier at de er lei av å vente på at myndighetene skal foreta seg noe.

- Jeg har rett og plikt til å stanse farlig arbeid, men det vil være både dramatisk og svært kostbart å stanse gasseksporten gjennom Statpipe til Kårstø. Men må vi, så må vi, sier Terje Herland.

ER TRUET: Ved Gullfaks C-plattformen i Nordsjøen er det plassert en sikkerhetsventil på havbunnen. Trålerfiskere har flere ganger vært nær på å rive med seg hele ventilen som holder gassen til Statpipe-rørledningen under kontroll.
<B>FULL FYR:</B> 6. juli 1988 døde 167 oljearbeidere på Piper Alfa-plattformen etter at sikkerhetsventilen ble ødelagt.
Hele Norges coronakart