Livsfarlig tyverialarm

Butikkalarmer kan være livsfarlige for svenske hjertesyke. Pacemakere av en viss type slutter å virke i nærheten av alarmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er pacemakere fra den nederlandske produsenten Vitatron som er utsatt for alarmer. En del av hjertehjelperne som ble produsert mellom 1993 og 1996 har en fatal feil. Når batteriet er nesten tomt klarer ikke elektronikken å motstå sterk elektromagnetisk stråling fra for eksempel butikkalarmer. Batteriet kan bli tappet helt ut, og det kan av forstålige grunner være svært uheldig.

I Sverige må 140 pasienter bytte ut pacemakeren før nyttår, i Norge har den ikke vært solgt, opplyser selskapets representant til Teknisk Ukeblad Interaktiv.

- Det har kommet inn noen få pacemakere med denne feilen til Vitatrons laboratorium, men jeg kjenner ikke til tilfeller der pasienten har fått problemer. Det er bare 0,6 prosent mulighet for at feilen skal oppstå. Vi tar det likevel svært alvorlig, og bekoster en utskifting hos alle pasientene, sier direktør i Vitatron Sverige AB, Steinar Holmstrøm, til Teknisk Ukeblad Interaktiv.