Livsfarlig!

Alle som snakker mer enn 20 minutter sammenhengende i mobiltelefon, spiller medisinsk hasard fordi kreftfaren øker, hevder forsker Roger Coghill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ADVARER: Eksperter krever nå at mobiltelefoner blir merket.

I går startet en rettslig høring i Pontpool i Gwent i Wales. Forskeren Roger Coghill har anlagt privat sak mot en telefonbutikk der han selv har kjøpt to telefoner, og vil på denne måten forsøke å tvinge fram en merking av mobiltelefoner.

Under rettssaken hevdet Roger Coghill at alle som snakker mer enn 20 minutter sammenhengende i mobiltelefon, spiller medisinsk hasard.

Forsker Alistair Philips, som regnes for å være en ekspert på området, sa i retten i går at enkelte mennesker som har brukt mobiltelefonen lenge sammenhengende, har begynt å utvikle kreft.

Philips er ekspert på elektromagnetiske felter, og har blant annet ledet en gruppe eksperter som har undersøkt mulige helseskader ved telefonsystemet i Kuwait.

Kan ikke jobbe

- Jeg har mottatt flere rapporter der brukere av mobiltelefon klager over hodepine og trøtthet. Flere er nå ute av stand til å gå på jobb, hevdet Alistair Philips.

I England har mange ansatte ved British Telecom blitt syke av mobiltelefonen de har brukt, og det er også flere i finanssentrumet i London, City, som har blitt syke av den overdrevne mobiltelefonbruken.

Dersom noen er helt friske, og har et sterkt immunsystem, behøver ikke bruk av mobiltelefonen å påføre dem langtidsskader. Dette er det samme fenomenet man opplever med røykere. Enkelte har røykt i 40- 50 år og ikke utviklet kreft, hevder Philips.

Han mener at det foreligger så gode beviser for mulig helseskade at utstyret bør merkes med en helseadvarsel.

Tar tid

Doktor Christopher Busby, som sitter i Europakomiteen for strålefarer, vitnet også. Han hevdet at myndighetene ikke tar den mulige strålingsfaren fra mobiltelefoner alvorlig nok.

- Det tar tid før konservative statlige organisasjoner innrømmer at det foreligger fare. Det samme skjedde på et tidlig tidspunkt når det gjaldt kugalskap, sa doktor Busby.

Det er imidlertid ventet at representanter for myndighetene vil vitne til fordel for butikkeieren, som altså ikke vil merke mobiltelefonene med helseadvarsel.