<b>UROLIG: Norske Hege Holt har bodd i Den dominikanske republikk i 14 år. Hun har opplevd flere orkaner, men ingen har skremt henne så mye som </b>«Irma».
UROLIG: Norske Hege Holt har bodd i Den dominikanske republikk i 14 år. Hun har opplevd flere orkaner, men ingen har skremt henne så mye som «Irma».Vis mer

Irma

Livsfarlige «Irma» raser rett mot norske Hege (40). Forbløffet over dyrenes reaksjon: - Ingenting rører seg

Orkanen «Irma» har entret Den dominikanske republikk. Norske Hege Holt (40) er på øya, redd for skadene orkanen vil påføre lokalbefolkningen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/ NTB): Orkanen «Irma» har truffet de karibiske øyer hardt. Ifølge Sky News er to personer bekreftet omkomne, og to hardt skadet på Saint Martin og Saint Barts. Frankrikes utenriksminister, Annick Girardin, advarer om at dødsfallene kan stige.

Ifølge NTB er telekommunikasjonen mellom Paris og Saint Martin også brutt. Det gjelder også øya Saint Barthélemy. Flere tak har blåst av og strømmen har gått på øyene, ble det opplyst om på onsdag.

«IRMA»: Orkanen som er på full fart mot karibiske øyer beskrives av USAs nasjonale orkansenter som livsfarlig. Hege Holt i Cabarete frykter store tap og ødeleggelser. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Orkanen er oppgradert til kategori fem, som er høyeste nivå, og har vindkast på 100 meter per sekund – 360 kilometer i timen.

«Det er grusomt»

I Cabarete, på nordkysten av Den dominikanske republikk, sitter norske Hege Holt (40) og er redd.

- Jeg har opplevd orkaner før, og jeg vil ikke gjenoppleve noen av dem. Det er grusomt, og jeg er engstelig og urolig, men jeg prøver å holde hodet kaldt for å hjelpe flest mulig mennesker. Vi har mange timer igjen på å gjøre mye godt for de som ikke har så mye. Jeg føler at jeg ikke kan føle så mye akkurat nå, sier Holt, som til vanlig jobber som journalist og fotograf på øya.

Orkanen Irma, som har vokst seg til kategori fem i styrke og beskrives som den sterkeste orkanen i Mexicogolfen som noensinne er målt, har forventet ankomst i Cabarete i morgen. Selv om Holt har opplevd orkaner før, har de aldri vært i nærheten av denne styrken.

- Vi vet ikke hva vi kan forvente, men vi vet at det er noe med så mye styrke at vi ikke kan forstå det. Jeg forventer uker med opprydning. Jeg forventer flere dager uten strøm og vann, sier Holt.

Hege Holt har bodd i Cabarete i 14 år. Selv om hun har opplevd flere orkaner, bekymrer hun seg for «Irma».
Hege Holt har bodd i Cabarete i 14 år. Selv om hun har opplevd flere orkaner, bekymrer hun seg for «Irma». Vis mer

Stille før stormen

Likevel beskriver Holt været ennå som pent.

- Det er ikke et eneste blad som rører seg på trærne, det er sol og skyfri himmel. Det er en stemning jeg ikke kan sette fingeren på. Det er som om alt står stille og en forventning i luften om at noe, som vi ikke vet hva er, kommer. Uttrykket stille før stormen kommer ikke fra ingenting, sier Holt.

Kvinnen sier at til og med dyrene som vanligvis florerer i gatene har søkt tilflukt.

- Ingenting rører på seg. Det er ingen fugler som synger. Vanligvis har jeg hunder og hester som besøker meg hver dag, men ingen av dyrene har kommet i dag. De har allerede begynt å søke tilflukt fordi de merker at orkanen kommer, sier Holt.

Holt, som tidligere har opplevd to orkaner, sier likevel at forberedelsene er i full gang.

- Jeg har kjøpt inn ekstra mat, vann, stearinlys, batterier, skodder til vinduene. Vi må passe på at vi har tilgang til det fordi det vil bli mangel på det i butikkene de neste ukene. Maten fraktes i en bil fra den andre siden av øya, og vi kan ikke regne med at den kommer i tide, sier hun.

Livstruende orkan

«Irma» beskrives av USAs nasjonale orkansenter som den kraftigste atlantiske orkanen siden «Rita» i 2005. Senteret advarer mot den «livstruende orkanen» som pisker opp varmt sjøvann og kan heve vannstanden til mellom 210 og 335 centimeter over normalt nivå.

Orkanen som, ifølge Bussiness Insider, på nåværende tidspunkt har en maksimal vindstyrke på nesten 300 kilometer i timen har allerede gjort alvorlige skader på øyas mest berømte flyplass, Prinsesse Juliana internasjonale lufthavn.

ØDELEGGELSE: Flyplassen Princess Juliana får kjenne på orkanen «Irma». Til vanlig er flyplassen som ligger på øyen Saint Marten kjent for sine spektakulære landinger. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Søker tilflukt i indianerhuler

Holt, som har brukt morgenen på å finne tilfluktssteder til de fattigste, sier at hun bekymrer seg for innbyggere uten skikkelige steder å oppholde seg.

- Det er mange fattige som bor i dårlige hus på øya. Det er ikke nok tilfluktssteder, og det vil si at det ikke er nok mennesker som kan eller vil kunne søke tilflukt. Mange er redde for å forlate husene sine fordi de risikerer å bli frastjålet eiendommene sine, sier Holt, og legger til:

- Vi vet ikke helt sikkert hvor mange mennesker som bor her, men det er ca 10 000, og hver landsby har en skole der det er plass til kanskje 300 mennesker. I tillegg har vi indianerhulene i nasjonalparken som kan benyttes, men det er ikke nok. Derfor har jeg vært på utkikk etter innbyggere med solide hus som kan ta vare på de fattige.

- Hva skjer med de som ikke søker finner noe sted å være?

- Vi kan bare håpe at de overlever. Jeg kan ikke si at de omkommer, men i en slik orkan så snakker vi om flom, jordskredfare, elektrisitetskabler og trær som faller ned, ting som flyr gjennom luften og tak som raser sammen. Det er ting som ofte tar noen liv. Ingen hjelpeapparat

Ifølge Holt er Cabarete mer utsatt enn storbyene fordi innbyggerne lever i et tredje verdensland.

- Det verste med orkanen er ikke skadene hun kommer til å gjøre, men at ødeleggelsene kommer til å ta mange uker å rydde opp i. Vi har ikke noe ordentlig hjelpeapparat her, og det er mangel på alt. Jeg har ikke sett myndighetene kutte ned trær og ta ned kabler engang. I storbyene er det nok mer hjelp å få, men vi har akkurat nå fått brannbil her, sier hun.