Livsfarlige julegaver

WASHINGTON (NTB-DPA): Julenissen må passe ekstra godt både på seg selv og på alle barn når det nå går mot jul. I leketøysbutikkenes fargeglade hyller ligger det nemlig en mengde leker som kan være livsfarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge opplysninger fra dem amerikanske forbrukerorganisasjonen Public Interest Research Group (PIRG) dør det hvert år rundt 15 barn i USA etter ulykker med leketøy. I fjor ble hele 140.700 barn så alvorlig skadd under lek med slike produkter, at de måtte til behandling på sykehus.

De fleste av disse ulykkene kunne ha vært unngått, og for å forhindre at de gjentar seg, har PIRG nå for tredje år på rad sendt ut en liste over leketøy som kan være skadelig for barn. Det dreier seg vesentlig om produkter beregnet på de aller yngste, som lett kan svelges og føre til kvelning.

Navnløst

Dette er gjerne såkalte «No name»-produkter, leker som gis bort eller selges for en billig penge på hurtigmat-restauranter, bensinstasjoner og så videre. Varene er som regel ikke tydelig merket med noe fabrikknavn, slik at det ikke umiddelbart lar seg gjøre å oppspore produsenten.

Men PIRG nevner som et skrekkeksempel en pakke med små plastikkfigurer hentet fra den berømte Disney-tegnefilmen «101 dalmatinere». Disse figurene selges også av den største kjeden av leketøysbutikker i USA, den umåtelig populære Toys R Uz.

I januar 1995 vedtok den amerikanske Kongressen en ny lov om sikkerhetsbeskyttelse av barn, som pålegger leketøysprodusenter å forsyne sine produkter med merkelapper som advarer om at de er farlige for små barn, dersom lekene inneholder løse deler eller ballonger som kan sette seg fast i barnas luftveier.

Foreldrene

Men ansvaret for at barna ikke skal få tak i farlige leker påligger ikke bare leketøysprodusentene, understreker PIRG. Barnas foreldre har selv et minst like stort ansvar. De skal først og fremst lese merkelappene med advarsler om eventuelle farer - og dersom produsenten har latt være å sette på slike lapper, får man heller la være å kjøpe produktet.

Og PIRG kan i det minste notere seg for en suksess i året som gikk: Det verdenskjente, tyskproduserte Kinderegg-godteriet, som inneholder små leker til barna, måtte trekkes tilbake fra det amerikanske marked etter at det ble slått fast at de innehold små deler som kunne være farlige - og uten at eskene var tydelig merket med en advarsel om dette.