Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livslang læring

Ifølge mediene vil LO ikke fremme krav knyttet til etter- og videreutdanningsreformen (kompetansereformen) i forbindelse med årets lønnsforhandlinger. På lederplass 18. januar skriver Dagbladet at LO dermed legger bort den saken Yngve Hågensen og Thorbjørn Jagland la så stor vekt på. Dagblad mener det er «beklagelig hvis planene om livslang læring nå blir lagt på hylla».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter min mening er det ingen fare for at det skal skje. LOs krav på dette området har de senere år dreid seg om ett bestemt element i kompetansereformen, nemlig støtte til livsopphold for dem som tar etter- og videreutdanning. Hvorvidt dette er et viktig element, er det delte meninger om. Et offentlig utvalg ledet av Sigbjørn Johnsen ble ikke enig. Personlig tror jeg ikke at dette er avgjørende for vår evne til å realisere visjonen om livslang læring.

For selv om debatten i vinter har vist at vi har mye å ta igjen innen norsk utdanning og forskning, kan vi på ett punkt rose oss av å ligge meget langt fremme: Vi har kommet langt i arbeidet med å gi begrepet livslang læring et konkret innhold. I OECD fremheves Norge som et foregangsland. «Hvis noe land skal ha håp om å greie å realisere visjonen om livslang læring, så må det være Norge,» skriver OECD - etter å ha gjennomført grundige studier av Norge.

Reformer

Norge har de senere år gjennomført en rekke reformer og tiltak som skal stimulere til livslang læring:

Alle voksne har rett til videregående opplæring, dersom de har gått glipp av det tidligere i livet. Opplæringen skal bygge på de kunnskaper og erfaringer (realkompetanse) den enkelte voksne har og tilpasses den enkeltes behov og livssituasjon - både når og hvor opplæringen skal skje og hvor fort en vil gå fram.

  • Fra høsten 2002 får også alle rett til opplæring i grunnskolen, dersom de har behov for det.
  • Vi har rett til studiepermisjon i inntil tre år fra arbeidet, dersom vi ønsker og trenger det. «Elever kan ta pause fra videregående opplæring og vende tilbake siden uten å begynne på nytt, fordi vi godkjenner den delkompetansen de da har opparbeidet.»
  • Vi utvikler et system for dokumentasjon og verdsetting av realkompetanse. I arbeidslivet har over 6000 personer vært med på å prøve ut dokumentasjonsordninger. Over 11000 personer har fått vurdert og godkjent sin realkompetanse som deler av videregående opplæring. Universitets- og høgskoleloven er endret slik at voksne over 25 år uten formell studiekompetanse kan tas opp til studier på grunnlag av realkompetanse. Gjennom denne ordningen fikk ca. 2700 voksne tilbud om studieplass høsten 2001, og vel 1900 er i gang med sine studier.
  • Det er utviklet en rekke private og offentlige etter- og videreutdanningstilbud. Når det gjelder nettbasert læring, ligger Norge langt fremme, sannsynligvis fordi vi har lange tradisjoner innen fjernundervisning.

Arbeidsplassen

Det avsettes hvert år flere titalls millioner kroner på offentlige budsjetter, som hvem som helst kan søke på, for å utvikle markedet for og deltagelsen innen etter- og videreutdanning. En av hovedintensjonene er at opplæringen skjer på arbeidsplassen slik at behovet for permisjon reduseres.

  • Studiefinansieringen er bedre tilpasset voksnes behov. Studenter kan nå ha en inntekt på 5200 kroner i måneden uten at stipendet blir redusert. Fra høsten 2002 er beløpet hevet til 100000 per år, og studiefinansieringen blir hevet til 80000 kroner i året.

Konkret

Sagt med andre ord: Arbeidet med å gi begrepet livslang læring et konkret og meningsfylt innhold er i meget god gjenge og må også sees i sammenheng med den økte innsatsen som skjer i grunnskoler, videregående skoler og innen høyere utdanning og forskning for å få et bedre samspill mellom utdanning og forskning på den ene side og arbeids- og næringsliv på den annen. Også på dette området skjer det mye - fra Partnerskap skole/næringsliv og Ungt Entreprenørskap til opprettelse av stadig flere nettverk og samarbeidsarenaer mellom universiteter og høyskoler og kunnskapsbasert næringsliv. LOs prioriteringer i lønnsforhandlingene vil ikke endre dette.

Hele Norges coronakart