Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livsstil øker kreftrisiko

24.434 mennesker her i landet fikk kreft i 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kreft i tykktarm og endetarm er den hyppigste kreftformen her i landet. I 2004 var det i alt 24.434 mennesker her i landet som fikk kreft. Av de nye kreftpasientene var det 3482 kvinner og menn, som fikk tarmkreft, viser Kreftregisterets ferske statistikk.

Tallene viser at det har vært 80 prosent økning i antaller krefttilfeller siden de første registreringene ble gjort i 1953.

-Særlig bekymringsfullt er det at mange mennesker får en økt risiko for kreft på grunn av livsstilen sin. Vi vet veldig mye om risikofaktorer og om utviklingen av kreften selv om vi vet frustrerende lite om hvorfor en enkeltperson får kreft, sier direktør Frøydis Langmark i Kreftregisteret til VG.

Sjekker prostata

Lungekreft, føflekkreft, testikkelkreft og prostatakreft er kreftformene med størst økning. Særlig stor har økningen vært av prostatakreft. Det skyldes blant annet at menn i risikoalder har vært flinke til å gå til lege.

En av årsakene til at antallet krefttilfeller øker, er at befolkningen blir eldre. 86 prosent av menn som ble rammet av kreft i 2004 over 55 år. For kvinner var den tilsvarende prosent 76.

Bekymret for lungekreft

 Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er spesielt bekymret for økningen av lungekreft.

-Dette er en av kreftformene med dårligst overlevelsesprosent, sier Ryel.

http://www.kreftregisteret.no/ramme.htm?start.htm

KREFTFORSKNING Kreftforeningen etablerte i 1973 den såkalte Janus-banken med blodprøver fra over 300.000 persoenr. Materialet her brukes i kreftforskning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling