Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livssynsnøytrale SV

En skole etter SVs ønsker innebærer et fullstendig oppgjør med Norges fortid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atter igjen er SV fremme med et nytt forslag for å fjerne restene av den kristne kulturarven. Denne gangen er det fedrelandssangen «Gud signe vårt dyre fedreland» som får hard medfart. For dere som ikke visste det, så er denne sangen sterkt krenkende - det vil iallfall SV ha oss til å tro. Toleransepartiet SV, som ikke kan tolerere andre partier som ikke vil tolerere det samme som dem, kommer altså med enda et forslag som skal gjøre Norge enda mer livssynsnøytralt.

Saken jeg så vidt har introdusert ovenfor, er å finne i nettutgaven til Bergens Tidende. Fylkestinget i Sogn og Fjordane har til vane å starte sine møter med å synge «Gud signe vårt dyre fedreland». Heide Kathrin Osland (SV) sier det må bli slutt på denne tradisjonelle åpningen av fylkestingets møter. Salmen har nemlig et innhold som tilsier at man ikke respekterer andre livssyn, slik hun ser det. Det er ikke nye toner fra SV dette -  dessverre.

Øystein Djupedal (SV), vår tidligere kunnskapsminister, mente også vi burde slutte å synge sanger med noe slags kristelig innhold. Da han hørte at det ble sunget noe i skolene og barnehagene om at Gud var glad i å mate små fugler, var han rask med å kreve bordbønn-stopp.

En skole etter SVs ønsker vil innebære å ta et fullstendig oppgjør med Norges fortid. Store deler av den norske kulturarven vil bli ekskludert fra skole og barnehage. I skolen kan ikke elevene synge «Deilig er jorden», «Nå tennes tusen julelys», «Jeg synger julekvad» eller «Jeg er så glad hver julekveld».

Nå har SV igjen kommet med forslag til endring av KRL-faget i skolen. De mener at KRL-faget bryter med menneskerettighetene. Det er selvfølgelig ikke sant, selv om det hadde vært riktig om faget ikke ble fornyet i 2005 av Bondevik-regjeringen. Så faget bryter ikke med menneskerettighetene, men med SVs partiprogram. Dommen i menneskerettighetsdomstolen handlet om fritaksretten ifra KRL-faget, og ikke om KRL-fagets innhold.

Det finnes ikke et samfunn som er livssynsnøytralt, og det vil heller aldri bli det. Å stille seg nøytral, vil si å ikke ta parti. Men når man ikke velger en part, tar man samtidig avstand fra den, som vel ikke kan sies å stille seg nøytral til den.

Hva blir neste krav fra SV? Kanskje vi i neste valgkamp blir introdusert for et forslag om et nytt nasjonalflagg - selvfølgelig uten et slikt kors som vi finner i det nåværende!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media