Livstid for Dutroux

Juryen viste «Udyret fra Charleroi» ingen nåde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ettermiddag ble det klart at juryen og tre dommere i Arlon var kommet fram til en pasende straff for «Udyret fra Charleroi». Etter at dommen var forkynt de tiltalte, fikk resten av Belgia vite hvilken straff som venter de fire forhatte overgriperne.

Det ble altså livstid på hovedmannen, Marc Dutroux (47). Straffeutmålingen var i samsvar med aktor Michel Bourlets påstand. Under gårsdagens rettsmøte om straffeutmålingen, la han ned påstand om å sende Dutroux i fengsel for resten av livet.

- Dutroux fortjener lovens strengeste straff, sa Bourlet, som også ba om at Dutroux aldri måtte bli løslatt på prøve.

Aktor fikk også medhold i påstanden om 30 års fengsel, for Dutroux' eks-kone, Michelle Martin (44).

Dutroux' medsammensvorne, Michel Lelievre (32) ble dømt til 25 års fengsel, mens bandens fjerde medlem, Michel Nihoul (62), fikk fem år.

Snakket til ofrene

Da hun i ettermiddag offentliggjorde kjennelsene på nasjonalt fjernsyn, henvendte dommer Stephanie Goux seg til Dotroux' ofre:

- Jeg håper framtiden deres vil bil bedre nå, og at dere kan komme dere videre, sa Goux.

Dommen mot Dotroux er endelig. I henhold til belgisk lov kan kjennelser ikke ankes, annet enn på proseduralt grunnlag.

- Skyldig!

I forrige uke ble Marc Dutroux kjent skyldig i drap og voldtekt på unge jenter. En enstemmig jury mente at Dutroux er å holde ansvarlig for at seks småjenter ble bortført, mishandlet og holdt innesperret som sexslaver, og at fire av dem seinere ble drept.

De åtte kvinnene og fire mennene i juryen var overbeviste at Dutroux egenhendig tok livet av to av jentene, samt at han drepte sin tidligere venn og medsammensvorne Bernard Weinstein.

Ifølge juryens kjennelse var Marc Dutroux leder for kidnappingsbanden. Banden var til sammen tiltalt på hele 243 punkter.

Eks-kona, Michelle Martin, ble holdt ansvarlig for at de to åtteåringene, Julie og Mélissa, døde i fangenskap, etter å ha blitt sultet. Dutroux selv sonet en kortere fengselstraff på dette tidspunktet.

Michel Lelievre ble blant annet funnet medskyldig i kidnappingene, mens Nihoul ble funnet skyldig i å ha deltatt i en bande som smuglet narkotia og mennesker inn i Belgia.

Redselens hus»

Det var i «redselens hus» i småbyen Charleroi at den tidligere elektrikeren Dutroux og banden hans skal ha holdt Julie (8), Mélissa (8), An (17), Eefje (19), Sabine (12) og Laetitia (14) innesperret som sexslaver i ulike perioder i 1995 og 1996.

Julie og Mélissa døde av sult. An og Eefje ble myrdet.

Politiet fant Sabine og Laetitia i live i 1996, da de lette etter Laetitia. Jentene ble funnet i den spesialbygde kjelleren i Dutroux' hus. Laetitia var blitt kidnappet seks dager tidligere, mens Sabine hadde overlevd flere måneder i marerittet. Begge var voldtatt og mishandlet av banden.

Etter arrestasjonen av Dutroux ble huset og eiendommen undersøkt, og etter kort tid fant politiet likene av de fire andre jentene.

Belgisk traume

Da Dutroux-saken ble kjent, utløste den et jordskjelv av reaksjoner i Belgia. Ikke minst etter at det viste seg at Dutroux var tidligere sex-dømt, at politiet lenge hadde hatt mistanke til banden, og at minst to av småjentene kunne ha vært reddet under en tidligere politiundersøkelse.

Vanlige belgiere raste mot rettssystemet, og skandalen ble ikke mindre da Dutroux rømte fra fengselet i 1998.

Belgias folkefiende nummer èn ble tatt noen få timer seinere, men saken førte likevel til justis- og innenriksministerens avgang.

Også i utlandet er den gruoppvekkende opprullingen av Dutroux-saken blitt fulgt med argusøyne. Derfor har hele 1340 journalister fra hele verden fulgt rettssaken i den lille byen Arlon.

 • Les også: Da Europas mektigste ble pedofile - - artikkel på Magasinets nettutgave


  Dutroux-saken:

  24.06.1995: Julie Lejeune og Mélissa Russo kidnappes i Grâce-Hollogne.

  22.08.1995: An Marchal og Eefje Lambrecks kidnappes i Ostende.

  28.05.1996: Sabine Dardenne kidnappes i Kain.

  9.08.1996: Laetitia Delhez kidnappes i Bertrix.

  13.08.1996: Marc Dutroux, kona Michèle Martin og medsammensvorne Michel Lelièvre arresteres.

  15.08.1996: Sabine og Laetitia befris i Marcinelle.

  16.08.1996: Medsammensvorne Michel Nihoul (kjent deltaker i sexparties) arresteres.

  17.08.1996: Julies, Mélissas og Bernard Weinsteins lik graves opp i Sars-la-Buissière.

  3.09.1996: Ans og Eefjes lik graves opp i Jumet. 14.10.1996: Forhørsdommer Connerotte fratas saken etter å ha delt en tallerken spagetti med familiene.

  20.10.1996: Den hvite marsjen - 300 000 deltakere i Brussel.

  24.10.1996: Granskingskommisjon nedsatt i parlamentet.

  23.04.1998: Marc Dutroux flykter fra domstolen i Neufchâteau. Pågripes noen timer seinere. Justisminister Stefaan De Clerck og innenriksminister Johan Vande Lanotte går av.

  5.03.2002: Dutroux-saksdokumentene på 400 000 sider er ferdige.

  1.03.2004: Rettssaken mot Marc Dutroux, Michèle Martin, Michel Lelièvre og Michel Nihoul åpner. Marc Dutroux nekter all skyld, bortsett fra tiltalepunktene som gjelder de to overlevende, Sabine og Laetitia og voldtekt av tre slovakiske jenter. Han tilsto drapet på Weinstein, men trakk seinere tilståelsen.

  (Kilde: Dagbladet)


OFFER:Belgiske Sabine Dardenne ble funnet i Dutroux' hus i august 1996, etter 80 dager i fangenskap. Hun var til stede i retten.
FIKK LIVSTID:</B> Marc Dutroux ble dømt til å tilbringe resten av livet innenfor murene for kidnapping, voldtekt og barnedrap.
DUTOROUX' OFRE: Julie (8), Mélissa (8), An (17), Eefje (19) fikk aldri oppleve å bli voksne. Det sørget Dutroux og banden hans for.