Livstid for skobomberen

Mannen som forsøkte å sprenge et amerikansk passasjerfly i lufta med skoene sine må sone resten av livet i fengsel. Dommen ble avsagt under høylytt krangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte har hevdet at briten Richard Reid kanskje ikke er den skarpeste kniven i skuffen. Sikkert er det hvertfall at han ombord i American Airlines flygning 63 22 desember 2001 forsøkte å tenne på to lunter som stakk ut av hver av skoene hans. Det klarte han dårlig, istedet ble den ulykksalige skobomberen overmannet av våkne kabinansatte og passasjerer, det var bare tre måneder siden to fly krasjet i World Trade Center.

I dag ble Reid dømt til livsvarig fengsel, mens han på det sterkeste tok avstand fra USA og deres behandling av muslimske land, melder Ap.

- Din regjering har støttet tortur av muslimer i Irak og Tyrkia og Jordan og Syria med sine penger og våpen, ropte Reid i rettssalen. Nå er det i dine hender, fortsatte han.

Reid ble dømt til 60 års fengsel etter føderale lover.

- Følger Osama

Holdt nede av setebelter og ivrige og litt flyredde passasjerer var det ikke mulig for Reid å sprenge flyet i lufta. To leger injiserte dessuten beroligende medisiner for lettere å ha kontroll på arrestanten.

Da rettssaken startet sa Reid seg skyldig etter tiltalen, men at han ikke brydde seg om straffereaksjonene.

Reid forklarte at han tilhørte al-Qaida og at han hatet USA.

- Jeg bryr meg ikke. Jeg er medlem av al-Qaida. Jeg følger Osama bin Laden og jeg er en fiende av ditt land, jeg bryr meg ikke, slo Reid fast.

Men i et notat til retten før domsavsigelsen forklarte Reids advokater at han ikke forsøkte å sprenge flyet med 197 passasjerer i lufta for å delta i krigen mot USA.

- Villmann

I retten tegnet forsvarerne et bilde av en mann som er vokst opp i fattige kår og plaget av rasister i barndom og ungdom. Aktoratet på sin side viste retten en video som ble funnet hos Reid. Filmen var en demonstrasjon på hvordan en eksplosjon ville ødelegge en jumbojet.

Flere av de kabinansatte vitnet i saken. De forklarte hvordan Reid satt bøyd i setet sitt og forsøkte å få fyr på skobombene sine. Hermis Moutardier forklarte hvordan hun grep inn da hun så Reid sitte med en tent fyrstikk i munnen. Hun forsøkte å ta skoen hans, men ble dyttet i bakken. Da skrek hun etter hjelp.

Kollega Carole Nelson kom til unnsetning, det samme gjorde over 75 medpassasjerer.

- Han var vill. Han hadde ville øyne, og kjempet. Han var som et vilt dyr, forklarte Nelson i retten.

HAR DU FYR? Richard Reid er dømt til 60 års fengsel for forsøk på å sprenge et amerikansk passasjerfly i lufta.