Livstid for slavehold

Arbeidere mishandlet i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Formannen på en mursteinsfabrikk i Kina er idømt livstidsstraff for å drive slavearbeid. En annen mann er dømt til døden for å ha slått i hjel en av arbeiderne, melder nyhetsbyrået AP.

Formann Heng Tinghan ble funnet skyldig i for å med vilje skade arbeidere og ulovlig holde dem igjen, ifølge visepresident i høyesterett i Shanxi-provinsen, Liu Jimin.

Arbeiderne jobbet på en fabrikk nord i Kina, og ble slått og tvunget til å arbeide 18-timers dager, ifølge Liu Jimin.

Ga ordre om vold

Formann Heng skal ha holdt oversikt over arbeiderne. Han ga ordre om at de «late» skulle slås.

Mellom mars og mai ble 17 arbeidere skadd, blant annet Liu Bao, som døde av skadene. Formann Hangs underordnede, Zhao Yanbing, ble identifisert som den som hadde slått Liu. Zhao ble i dag dømt til døden.

Sjefen på fabrikken, Wang Bingbing må tilbringe ni år i fengsel for å ha holdt igjen arbeiderne mot sin vilje.

Han begynte å benytte menneskehandlere for å få nok i arbeidskraft i fjor, etter å ha fått pengeproblemer.

SLAVEARBEIDERE: Kinas arbeidsmarked er hardt presset, og avsløringene om slaveri flere steder, viser at arbeidstakere, og fremmedarbeidere spesielt, har svært vanskelige forhold i Kina. 150 mennesker er er arrestert, mistenkt for tilknytning til menneskehandel og slaveri i forbindelse meed mursteinsfabrikker. Foto: SCANPIX/AFP
SLAVEARBEIDERE: Kinas arbeidsmarked er hardt presset, og avsløringene om slaveri flere steder, viser at arbeidstakere, og fremmedarbeidere spesielt, har svært vanskelige forhold i Kina. 150 mennesker er er arrestert, mistenkt for tilknytning til menneskehandel og slaveri i forbindelse meed mursteinsfabrikker. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Avslørt i juni

Nærmere 1000 arbeidere er satt fri de siste månedene, etter at politi har raidet fabrikker. Myndighetene har beordret strenge straffer til eiere og andre som har latt virksomheten pågå.

Skandalen om slavearbeidet eksploderte sist måned etter at flere hundre foreldre klaget på at barna deres ble tvunget til å arbeide på mursteinsfabrikker i Henan, Shanxi og Shaanxi provinsene.

Historiene om slavearbeid i Kina ble presset frem på internett, og var ikke videre velkomne hos lederne i Bejing.

«Når det gjelder saken om «den ulovlige mursteinsfabrikken» i Shanxi, må alle nettsider forsterke den positive propagandaen, legge større vekt på de kraftige tiltakene sentrale og lokale myndigheter har tatt og stenge kommunikasjonen til de relaterte nyhetsmeldingene.»

Det var instruksen sendt ut fra kommunistpartiets sentralkontor for ekstern kommunikasjon 15. juni. Samme dag som de offisielle mediene hadde omtalt saken med store oppslag, etter at saken hadde gått med rekordfart på internett.

Mobil og internett har gjort sensuren vanskeligere for kinesiske myndigheter. Kontrollen med mediene er derfor blitt enda strengere de siste fem årene under president og partisjef Hu Jintaos styre.

DØMT: Fem personer ble anglaget for mord og slaveri. Sjefen Wang Bingbing, formann Heng Tinghan og tre arbeidere, inkludert Hengs sønn.
SAVNER BARNA: Foreldre leter etter barna sine ved en mursteinsfabrikk i Yuncheng i Shanxi-provinsen i mai måned. Foreldrene mistenkte at barna deres ble kidnappet og tvunget til å arbeide i fabrikkene. Opptil 100 gutter skal ha blitt kidnappet, og myndighetene ble beskyldt for å ikke bry seg.
OMFATTENDE MISBRUK: Arbeidere hviler når de får sjansen - de jobber opp mot 20 timer i døgnet. Politiet har arrestert 168 personer anklaget for å være involvert i slaveri i mursteinsindustrien.
SKADD: En sykepleier hjelper en av de frigitte arbeiderne på et sykehus i Linfen, i Shanxi provinsen
MURSTEINFABRIKKER: Kinesiske arbeidere i en mursteinfabrikk i nærheten i Yueyang. Vanskelige arbeidsforhold, lange dager og hardt arbeid.