Livstid i fengsel for mislykkede terrorforsøk

Skyldige i å ha planlagt bombeangrep mot London 21. juli 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livstid i fengsel ble utfallet for de fire mennene som er funnet skyldig i å ha planlagt det mislykkede bombeangrep mot Londons transportsystem 21. juli 2005.

En britisk domstol dømte onsdag Muktar Said Ibrahim (29), Yassin Omar (26), Ramzi Mohammed (25) og Hussein Osman (28) til minimum 40 års fengsel hver for det mislykkede angrepet på Londons transportsystem for snart to år siden.

Dommer Adrian Fulford la vekt på de mulige konsekvensene bombeangrepene kunne medført dersom de fire mennene hadde lyktes.

- Minst 50 mennesker ville dødd, hundrevis av mennesker ville blitt skadd, tusenvis ville fått livene sine permanent ødelagt, og dette enten de var kristne, muslimer, jøder, hinduer, sikher, buddhister, agnostikere eller ateister, sa Fulford.
Kopi av 7. juli
Aktoratet mener angrepene var en klar kopiering av angrepene 7. juli 2005, da 52 personer ble drept i London. Planleggingen skal imidlertid ha startet lenge før. Politiet mistenker, men kan ikke bevise, at det finnes bånd mellom de to gruppene av bombere.

Fulford mener at angrepene 7. juli gjorde at de fire mennene visste hvor dødelige bombene sannsynligvis ville være.

- Familiene og vennene til de døde og skadde, de hundrevis, faktisk tusenvis, av mennesker som ble fanget nede i undergrunnen under forferdelige omstendigheter, røyken, skrikene til de skadde og døende, dette visste hver og en av de tiltalte om, sa dommeren.

- De planla dette, og de forberedte seg på det. De har brukt flere timer på å lage brukbare bomber. Etter 07.07 visste hver og en av de tiltalte nøyaktig hva resultatet ville bli, understreket dommeren.


Al-Qaida
Dommeren slo fast at de mislykkede angrepene 21. juli ble gjennomført av terrorceller kontrollert av al-Qaida-nettverket.

- Jeg mener helt klart at begge angrepene var en del av en al-Qaida-inspirert og - kontrollert rekke av angrep, sa Fulford.

Alle de seks tiltalte har erklært seg ikke skyldige. De har sagt at innretningene var ubrukelige og at hensikten var å protestere mot krigen i Irak. Politiet har derimot uttalt at tester har vist at innretningene kunne brukes, men de vet ikke hvorfor de ikke fungerte.

PLANLA TERRORATTENTAT: Muktar Said Ibrahim og Ramzi Mohammed (innringet) ble i dag dømt til livstid for terrorplanene mot Londons transportsystem 21. juli for to år siden. De fire ble funnet skyldige mandag, mens to menn fremdeles står tiltalt. Foto: SCANPIX/AP /Metropolitan Police
PLANLA TERRORATTENTAT: Muktar Said Ibrahim og Ramzi Mohammed (innringet) ble i dag dømt til livstid for terrorplanene mot Londons transportsystem 21. juli for to år siden. De fire ble funnet skyldige mandag, mens to menn fremdeles står tiltalt. Foto: SCANPIX/AP /Metropolitan Police Vis mer

I alt seks menn ble tiltalt for å ha forsøkt å detonere ryggsekker fulle med sprengstoff på tre undergrunnstog og en buss. Innretningene eksploderte imidlertid ikke, og ingen ble skadd.

To andre mistenkte, Manfo Kwaku Asiedu (34) og Adel Yahya (24), må møte i retten igjen, ettersom juryen ikke har klart å komme fram til en dom mot dem foreløpig.


(NTB)