Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livstid uten lov og dom

President George Bush vil holde 200 fanger i Guantanamo Bay på livstid. Uten lov og dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Tre år etter at fangeleiren ble bygd i all hast for terrormistenkte, holdes fortsatt 550 fanger der. Fram til juni fjor befant disse fangene seg i en totalt rettsløs tilstand. President George W. Bush nektet dem rettigheter som krigsfanger etter Genèvekonvensjonen. De ble også nektet grunnlovsbestemte rettigheter til juridisk bistand og adgang til det sivile rettsvesen i USA. De ble holdt isolert, og ingen fikk vite hvem de var.Men i juni i fjor tapte advokatene til president Bush i USAs høyesterett på vesentlige punkter, og situasjonen endret seg. Men bare litt, og bare gradvis.


Noen løslatt

Etter tapet i USAs høyesterett har enkelte fanger blitt løslatt fra Guantanmo Bay etter forhandlinger med myndighetene i fangenes hjemland. Før det gikk statsminister Tony Blair personlig i forbønn hos president George Bush og fem britiske statsborgere ble løslatt i mars i fjor.

Fire saksøker nå amerikanske myndigheter for 22 millioner dollar. Rhuhel Ahmed, Asif Iqbal og Shafiq Rasul har beskrevet torturen de ble utsatt for i en 115 sider lang rapport.

Nå har USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld bekreftet at de fire gjenværende, britiske statsborgerne i fangeleiren på Cuba, vil bli overført til Storbritannia i løpet av de nærmeste ukene. Her vil de fire bli avhørt og eventuelt få sine saker prøvd i britiske domstoler.

Skuffet

Til tross for tapet i høyesterett vil Bush-regjeringen bygge en permanent fangeleir for 200 av Guantanamo-fangene som, uten å få prøvd sin sak i en ordentlig domstol, vil bli sperret inne for resten av livet.

Den amerikanske advokaten Brent Mickum IV representerer fangen Bisher al-Rawi (37) som amerikanske myndigheter inntil videre ikke vil løslate. Bisher er opprinnelig fra Irak, men familien flyktet fra Saddam Hussein for 22 år siden. Han har fast opphold i Storbritannia, men er ikke britisk statsborger.

Advokaten sier at Bisher ikke er bitter, men sier: «Jeg er skuffet over den amerikanske rettsstaten. Jeg ventet så mye mer.»

OMSTRIDT: Guantanamo-leiren ble bygd for tre år siden. Her holdes terrormistenkte fanger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media