Livstruende for drapssiktet

42-åringen som er siktet for konedrap og mordbrann i Sarpsborg kjemper for livet på Ullevål sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD/OSLO (Dagbladet): Asylsøkeren fra Kongo ligger med store hode- og bruddskader og er under intensivbehandling. Skaden er livstruende og stabil, opplyser Ullevål sykehus til Dagbladet.no i dag.

Sykehuset ønsker ikke å opplyse om mannen fremdeles ligger i respirator eller ikke.

Drapet kunnet vært unngått

Politiet fortalte aldri sosialtjenesten at de mistenkte barnefaren for å ha tent på familiens hjem. Det kan ha kostet livet til kona han nå er siktet for å ha knivdrept.

Kommunikasjonssvikt mellom politi og sosialtjeneste kan ha vært fatalt før drapet på en fembarnsmor tidlig tirsdag morgen.

Politiet siktet i går en 42-år gammel mann for forsettlig drap på hans 27 år gamle kone i Sarpsborg.

Da drapet skjedde bodde de hos venner etter å ha blitt husløse etter brann natt til mandag. Politiet mener 42-åringen startet brannen for å ta livet av familien på sju fra Kongo.

Mannen er nå siktet etter mordbrannparagrafen. Han ligger på Ullevål universitetssykehus med store hodeskader etter et fem meter høyt fall ut vinduet fra soverommet hvor politiet mener han drepte kona - foran tre av parets små barn.

-  Rop om hjelp

Politiet fattet tidlig mistanke til at det var mannen selv som tente på eneboligen til familien fra Kongo. Det begynte å brenne flere steder i huset, uten at det var tegn til innbrudd. Mannen ble likevel ikke varetektsfengslet, etter at kona i avhør sa hun ikke trodde det var han som hadde tent på huset.

Sosialtjenesten og barnevernet overtok ansvaret for familien, men fikk ikke vite at mannen var mistenkt for å stå bak branntilløpene.

Sosialsjef i Sarpsborg kommune, Flemming Johnsen, sier tragedien kunne fått et annet utfall dersom de hadde blitt varslet om politiets mistanker.

-  Å tenne på sin egen bolig er et rop om hjelp. Hadde sosialtjenesten vært informert, kunne vi kanskje ha hjulpet dem å takle situasjonen, sier Johnsen.

Skulle flytte

-  Vi ville trolig vurdert å koble inn kommunens kriseteam som kunne ha hjulpet familien å senke skuldrene, og berolige dem om at det kom til å gå bra selv om de måtte flytte ut fra hjemmet sitt en periode.

Johnsen sier kommunen hadde et botilbud klart til familien, og at de skulle flytte ut fra vennene fra Kongo samme dag som drapet skjedde.

-  Vi vurderte det som best for både barn og voksne at de den første tida kunne være sammen med venner de følte seg trygge på. Hadde vi visst det politiet hadde mistanker om, kunne vi tatt oss av mannen på en helt annen måte, sier Johnsen, som presiserer at han ikke ønsker å kritisere politiet for deres vurderinger.

-  Jeg har en god opplevelse av samarbeidet med politiet, og er opptatt av hva vi kan lære av saken, ikke å fordele skyld, sier han.

Politiadvokat Gaute Nilsen ønsket i går ikke å kommentere opplysningene om at sosialtjenesten ikke ble varslet om politiets mistanker mot mannen.

FALT FEM METER: Den 42 år gamle mannen falt ut fra vinduet <P>i soverommet, fem meter over bakken. Mannen ble i går siktet for forsettlig drap på sin kone (27).